Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

losos na másle
Zdroj: Toprecepty

Léto se chýlí ke konci, ale ještě pořád si je můžeme dost užít i na talíři. A co si dát? Vsaďte na desítku nejoblíbenějších jídel, která k létu prostě patří. Budou to kynuté knedlíky, lečo nebo cuketové placičky?


Letní jídla roku 2022

Do pomyslné hitparády se bez pořadí umístilo následujících deset jídel, u nichž většinou popularita nepřekvapí. Voní tradicí, lesem a zahrádkou. Co víc si v létě přát. Pohodu a skvělé jídlo. O která jídla se jedná?

1. Kynuté borůvkové knedlíky

Že se na prvních místech budou objevovat knedlíky, to bylo už předem jasné. V létě vycházely tipy na ovocné. Zpočátku si špatně nevedly jahody, ale pak je úplně převálcovaly kynuté borůvkové knedlíky, které už patří ke klasice. Při kynutí si dávejte pozor, abyste se vyvarovali chyb, jako je různá teplota surovin, nebo třeba nedostatečně uhnětené těsto.

2. Lečo

Dozrávají rajčata a papriky. Ano, ani tady nesmí chybět lečo. Každý si ho připravuje trochu jinak. Někdo přidává uzeniny (klobásu nebo třeba párek), jiný si pochutnává pouze na zelenině. Výtečné je lečo se smetanou, hezky rozvoněné na cibulce a kousku slaniny. K leču si můžete dát chléb, ideálně ten domácí.

3. Grilovaná kuřecí křídla

Grilovaná kuřecí křídla patří mezi stálice a v žebříčku popularity nechybí ani teď. Velmi oblíbené jsou sladce pikantní marinády, jako je třeba tato s tabascem, worchestrem, kečupem a dalšími ingrediencemi. Někdo si nedokáže představit grilovaná kuřecí křídla bez dipu a v tomto případě vede rozhodně česnekový dip s bílým jogurtem, zakysanou smetanou, česnekem a solí. Chutově skvěle doplní kuřátko.

4. Cuketové placičky

Cukety jsou radostí léta. Jsou levné, snadno dostupné, tak proč je nevyužít. K létu cuketa na tisíc způsobů prostě patří. Kromě cuketové buchty vévodí žebříčku popularity cuketové placičky. Tady už ale nastávají rozdíly, protože těchto placiček je řada variant. Dát si je můžete ve slané i sladké podobě. Často k nim nechybí jednoduché zeleninové saláty, jako třeba oblíbené tzatziki. O tom, že se tento řecký salát pere o popularitu s italským salátem caprese (rajčata nakrájená na plátky, mozzarella na kousky a navrch bazalka) není pochyb.

5. Tortilla s kuřecím masem

Proč patří tortilla s kuřecím masem k hitům tohoto léta? Je totiž rychlá, levná a výborná. Plněnou tortillu si můžete vzít i do práce nebo třeba na cesty. V tom případě do ní nedávejte majonézu. A když už si ji připravujete na jídlo doma, nebo na zahradě, zvolte tuto vynikající domácí tatarku, která se hřeje na vlně popularity už dlouho.

6. Losos na másle s bylinkami

I ryby letos v létě mají místo na našich talířích. Velmi oblíbený je losos. Jen tak jednoduše na másle se solí a kmínem, často se také používají i bylinky (oregano, případně bazalka). Velmi rádi si ho strávníci vychutnávají i s opečenou zeleninou.

7. Caesar salát

A ne, ani toto léto nechybí Caesar salát. K oblíbenému pokrmu se většinou přidává grilované kuřecí maso. Nesmí zůstat bez křupavých baget a typického římského salátu, který často lidé nahrazují salátem ledovým nebo směsí různých druhů salátů. Kromě římského salátu by na Caesaru měl být sýr parmazánového typu, dresing s dijonskou hořčicí a krutony.

8. Karbanátky s bramborami

Kdy jste naposledy měli karbanátky? Takový holandský řízek je naší regionální pochoutkou a nemusíte si ho dávat jen tradičně s bramborovou kaší. Výborně chutná s bramborami a cuketou. Toto je jídlo z jednoho pekáčku a ta jsou vždy populární pro svou praktičnost. V létě chcete připravovat jídlo rychle a když k tomu skvěle vypadá a chutná, je to ideální kombinace. 

9. Grilovaná krkovička

Grilovaná krkovička je lahoda sama. Když seženete prorostlé maso, je po upečení uvnitř šťavnaté a navrchu křupavé. Proto je obliba tohoto jídla tak vysoká. Navíc si můžete pohrát s různými marinádami a každé grilování vyzkoušet novou chuť.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

10. Letní polévka se zeleninou

V létě většinou saháte po polévkách, které nejsou příliš hutné. A když už, tak poslouží spíše jako přesnídávkové. Tato letní polévka je plná zeleniny, obzvlášť šťavnatého hrášku. Když zvolíte ten mladý, budete mlaskat ještě víc.

Které chutě ovládly vaše léto? Podělte se o tipy v diskuzi.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si