Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí popcorn
Zdroj: Freepik, stockking

Popcorn je pochoutka nejen pro děti, ale jistě s ní neurazíte ani žádnou návštěvu. Ten doma vyrobený a ochucený tím, co má každý člen rodiny rád, se stane stálicí společných posezení u filmu nebo společenské hry. Příchutí existuje spousta, základní recept na výrobu popcornu vám stačí jen jeden. Jak na to?


Výroba domácího popcornu je snadná a rychlá

Proč vyrábět domácí popcorn, když se dá koupit už hotový? Hlavním důvodem je obsah soli, tuku a umělých dochucovadel, který v kupovaném popcornu nemáte pod kontrolou. A také chuť vlastnoručně připraveného a ochuceného popcornu je nesrovnatelně lepší, než u průmyslově zpracovaných produktů. Příprava vám nezabere víc než 15 minut, takže ani čas není překážkou k tomu se pustit do experimentování s příchutěmi.

Na výrobu základního, neochuceného popcornu budete potřebovat pouze kukuřici určenou na výrobu popcornu, hrnec s pokličkou, trochu oleje a kousíček másla. Na 100 g kukuřice použijte přibližně 1 lžičku oleje a 1 lžičku másla.

  1. V hrnci nechte rozehřát olej s máslem. Ideální je hrnec s tlustým dnem, kde se tuk rozehřeje rovnoměrně, a také s nepřilnavým povrchem.
  2. Nasypte tolik kukuřice, aby pokryla dno hrnce v jedné vrstvě a ihned přiklopte pokličkou. Popcorn připravujte při střední teplotě.
  3. Jakmile začne kukuřice pukat, zahýbejte s hrncem, aby se popcorn nepřipaloval a na dno se dostala všechna zrníčka. Během pukání zatřepte hrncem ještě několikrát.
  4. Když interval pukání kukuřice dosáhne přibližně 5 vteřin, odstavte hrnec z tepla a ještě párkrát protřepte.
  5. Při odklápění pokličky buďte opatrní. Horká pára vám může způsobit opaření.
  6. Ještě teplý domácí popcorn ochuťte podle vlastních preferencí. Níže vám poradíme, jak na to. Jakmile popcorn zchladne a vymizí z něj přebytečná pára, hůře se vám bude dochucovat. 

Tip: Abyste docílili rovnoměrného ochucení všech kousků pražené kukuřice a příchuť na něm dobře držela, smíchejte hotový popcorn s trochou rozehřátého přepuštěného másla. Tzv. ghí je máslo zbavené přebytečné vody, tudíž se popcorn nerozmočí a zůstane křupavý.

Slané příchutě na domácí popcorn

Popcorn ochucený pouze solí je oblíbenou klasikou, ale byla by škoda nevyužít variability pražené kukuřice k experimentování. Vyrobit si můžete například vlastní ochucenou sůl, kterou můžete mít stále připravenou ve spíži. Kombinovat se solí lze různé sušené bylinky, např. rozmarýn, tymián, sušený česnek nebo cibuli, sladkou papriku, oregano, bazalku i pepř. Máte chuť na netradiční variantu a v oblibě indickou kuchyni? Popcorn ochucený trochou soli a kari koření je opravdová pochoutka. Milovníci ostrého jídla mohou samozřejmě přidat mleté chilli.

Nasekáte-li čerstvé bylinky na co nejdrobnější kousky a přimícháte je ho horkého popcornu, dostanete další rozměr této oblíbené pochoutky. Skvěle se k němu hodí pažitka, hladkolistá petrželka, jarní cibulka, medvědí česnek nebo kopr.

Sýrový popcorn rovněž hravě zvládnete i doma. Klíčem k tomu, aby vlhkost a tučnost sýra nezpůsobila ztrátu křupavosti, je přidat jej do popcornu těsně před podáváním a nastrouhat nebo rozmixovat na co nejmenší kousky. K pražené kukuřici se výborně hodí parmezán nebo čedar. Pokud sýr na hotovém popcornu nedrží, smíchejte jej s pár kapkami olivového oleje.

Sladké příchutě na domácí popcornu

Vynikající pochoutku získáte, přidáte-li do ještě horkého popcornu trochu moučkového cukru smíchaného s mletou skořicí nebo perníkovým kořením. Experimentovat můžete také například s kokosem nebo namletými oříšky.

Čokoládový popcorn vyrobíte jednoduše tak, že oblíbenou čokoládu rozpustíte, smícháte s hotovým popcornem a dáte do lednice ztuhnout.

Karamelový popcorn je na přípravu složitější, ale křupavý výsledek stojí za to. Na 1 hrnek kukuřice určené na popcorn budete potřebovat 100 g másla, 200 g třtinového cukru, ½ hrnku kukuřičného sirupu, ½ lžičky soli, 1 lžičku vanilkového extraktu a ½ lžičky jedlé sody. Jak na to?

Popcorn připravte podle našeho návodu uvedeného výše. V nepřilnavém hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte cukr, sirup a sůl. Stále míchejte, dokud se ingredience nespojí. Jakmile začne směs bublat, zmírněte teplotu a nechte bez míchání 4 minuty vařit. Odstraňte z tepla a rychle přimíchejte vanilku a jedlou sodu. Ihned poté přidejte popcorn a stále míchejte, aby se všechny kousky obalily, než karamel ztuhne. Troubu předehřejte na 110 °C a na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete popcorn v jedné vrstvě. Pečte 45 minut a každých 10 minut promíchejte. Nechte vychladnout a spojené kousky nalámejte.

Zdroje informací:

recipetineats.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si