Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní zeleninová chuťovka: Čalamáda podle maďarského receptu nemá chybu  a zvládne ji připravit každý
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Zavařovací sezona je plném proudu a čalamády jsou nejlepší možností, jak si poradit s různými druhy zeleniny. Nejčastěji do nich patří zelí, mrkev či papriky, mohou však být i okurkové nebo rajčatové. Jsou dokonalou přílohou ke grilovanému masu, k sekané zapečeným pokrmům nebo klidně i do burgeru.


Zeleninová směs z Maďarska

Čalamáda je přímo úžasná zeleninová příloha, kterou oceníte hlavně v zimních měsících místo salátu. Rozhodně se tedy vyplatí si ji zavařit do zásoby. Oslní vás pikantní kyselou chutí, která z ní dělá ideální doplněk mnoha pokrmů a alternativu kyselých okurek. Jde vlastně o různé druhy zeleniny nakrájené na nudličky a naložené v pikantním sladko-kyselém nálevu. České čalamády mají původ v podobných zeleninových směsích populárních v Maďarsku. Ty se nazývají csalamádé a z tohoto výrazu je odvozen i počeštěný název čalamáda.

Čalamáda může mít mnoho podob

V Maďarsku čalamády podávají k mnoha pokrmům, hlavně těm masovým, neboť tato směs nakládané zelenin je báječně oživí. Příprava čalamády je snadná, různé druhy se nakrájí na nudličky nebo malé kousky, napěchují se do skleniček, kde se zalijí nálevem z vody, octa, cukru a koření. Tyto ingredience se společně povaří. Na dochucení nálevu stačí úplně sůl, cukr a ocet, ale pokud chcete, můžete do směsi přidat i další koření. Výborně se hodí např. bobkový list, semínka koriandru, zrnka černého pepře a hořčičná semínka.

Další možností je nakrájenou zeleninu smíchat s octem, solí a cukrem a nechat odležet nejméně do druhého dne v chladu odležet, ideálně 12-16 hodin. Teprve pak se zelenina přendá do sklenic a zalije vylouhovanou šťávou. Pro delší trvanlivost je možné sklenice s čalamádou sterilovat. Zavařuje se při 80 °C přibližně 25 minut. Záleží ovšem na velikosti sklenic.

Jakou zeleninu do čalamády?

Nakládaná zeleninová směs se obvykle připravuje z jemně nakrouhaného zelí, okurky, papriky, mrkve a cibule, ale variantou mohou být i rajčata (oblíbené jsou v čalamádách i ta zelená), cuketa, květák, brokolice, kedlubny, hrášek, fazole nebo dokonce melouny. Někdy se používá i červená řepa. U ní ale počítejte, že vám celu směs zabarví dočervena. Existují i verze s houbami. Pokud hledáte inspiraci, můžete zkusit třeba následující kombinaci podle maďarského receptu:

Budete potřebovat: 1 velkou bramboru, 800-1000 g zelí, 500 g mrkve, 500 g okurek nakládaček, 1 zelenou papriku, 1 papriku kapii, 1 chilli papričku, 1 lžičku pepře, 2 svazky kopru, 10 bobkových listů a sůl.

Postup: Brambory uvařte a nechte vychladnout. Zelí nakrájejte na plátky, mrkev a okurky na kolečka a papriky na půlcentimetrové proužky. Na dno sklenice vložte pepř, jeden svazek kopru a bobkové listy a naplňte ji směsí zelí, okurek, mrkve a paprik. Vše pořádně upěchujte. Připravte si roztok z 1 litru vody a 1 lžíce soli a zalijte jím zeleninu tak, aby bylo vše ponořené. Přidejte zbylý kopr a vařenou bramboru rozkrojenou na poloviny, vše přikryjte potravinovou fólií a nechte asi týden odpočívat na slunném a teplém místě. Poté brambory a kopr vyjměte a směs uložte do ledničky.

Náš tip: Vyzkoušet můžete i klasickou kombinaci zeleniny podle následujícího video receptu: 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si