Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pečená rajčata
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Rajčata dozrávají a díky vydatnému slunci mají skvělou chuť i vůni. Vychutnejte si je k večeři syrová i tepelně upravená. Výborná jsou s různými druhy sýra, ale i s masem. Poradíme, jak je nejlépe zpracovat, aby skvěle chutnala.


Rajčata k večeři

Rajčata jsou báječnou surovinou, která se hodí snad do všech slaných jídel. O letních večerech většinou chcete jíst jídla, která jsou příliš těžká. Volíte lehčí jídla, kde právě rajčata mohou hrát hlavní roli. Ať už si je dáte do salátu, pomazánky, nebo je přidáte na některý ze slaných koláčů, získáte skvělou večeři.

Rajčatové saláty

Rajčatový salát jen tak tradičně s cibulkou, solí, opepřený a zakápnutý olejem a troškou vinného octu, je naprostou klasikou. Když navrch dáte petrželku nebo bazalku, dobrota je na světě. Se salátem si můžete pohrát a nastrouhat na něj balkánský sýr nebo tvaroh. Obyčejnému salátu můžete dodat ještě větší barevnost, když místo bílé cibule použijete červenou. To by byla ta tuzemská klasika, i když italský salát Caprese už u nás také zdomácněl. Kromě plátků rajčat na něj potřebujete plátky sýru mozzarella, kterým zeleninu prokládáte. Tento měkký sýr z italské Kampánie se běžně vyrábí z kravského mléka. Pokud budete chtít ale originální mozzarellu, měla by být z mléka buvolího. A mimochodem, kvalitu tohoto sýru můžete zkontrolovat částečně i omakem. Když bude sýr pružný, je vše v pořádku. Jestliže bude ale tvrdý, nejspíš byste ho měli nechat v obchodě. Rajčata se sýrem posypte lístky bazalky, posolte solí a mletým pepřem, zastříkněte olivovým olejem a případně balzamikovým octem a podávejte.

Základem těchto nejjednodušších salátů jsou kvalitní domácí rajčata uzrálá na slunci. Když k nim přidáte výborný chléb nebo housku, nebude vám ke spokojenosti nic chybět.

Vynikající lečo

Další klasikou, která může mít různé podoby je lečo. Řekli byste si, že se na něm nedá nic zkazit. Víceméně nedá, ale můžete ho vylepšit tak, že z něj připravíte delikatesu. Ať už ho chystáte ve správném poměru, bez slupek jako maďarští šéfkuchaři, nebo se slupkou podle vlastní fantazie, hodí se voňavé suroviny. Ať už jde o zeleninu, případně slaninku, nebo o klobásu. Dozlatova osmažená cibulka, křupavá slaninka, zelenina by měla být měkčí. To vše jsou body pro lepší večer na talíři. V případě leča jsou experimenty povoleny.

Rajčatové polévky

Rajčatové polévky jsou o letních večerech skvělou volbou. Pokud máte za sebou velmi horký den, není nic příjemnějšího, než studená polévka. Ty rajčatové jsou výborné. Připravit si samozřejmě můžete i některou z teplých polévek, které mají velmi daleko k těm školním, jak si je možná pamatujete z minulosti. Jsou doplněny o luštěniny, další zeleninu, ale třeba i těstoviny. 

Rajčata na chlebu

Pokud toužíte po velmi rychlé večeři, můžete sáhnout po klasické topince nebo bruschettě (z bílého chleba nebo bagety), kterou potřete česnekem, položíte na ni plátky rajčat (čerstvých, pečených, nebo sušených), navrch můžete nasypat najemno pokrájenou cibuli a kousky listů bazalky nebo petrželky. Se směsí ale můžete různě čarovat: třeba rajčata pokrájet na kostičky a smíchat s pokrájenou cibulkou a zelenými lístky. Česnek můžete utřít se solí a přidat ho k rajčatové směsi. K rajčatům patří také kapka olivového oleje. Pokud chcete bruschettu nebo topinku vydatnější, můžete dát navrch plátky olivy.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Plněná rajčata

Výbornou večeří mohou být i plněná rajčata. Stačí rajče rozpůlit, naplnit ho vhodnou náplní a bezvadné jídlo je na stole. Pokud nejsou rajčata hodně velká, uřízněte jen horní část. A co dát dovnitř? Může to být sýrová, ale i masová směs. Sýrová varianta se může skládat z kousků mozzarelly, bazalkového pesta, a kapky bazamikového octa nebo glazury (hustší než ocet). Sýr pokrájejte najemno, promíchejte s pestem a vložte do vydlabaného rajčete. Pokapejte balzamikem.

Můžete ale vytvořit i trochu netradiční kombinaci, pro kterou budete potřebovat: 4 velká rajčata, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, lžičku citronové šťávy, 150 g sýru feta, polovinu manga, 1 jarní cibulku, 1 lžíci koriandru/petrželky, pro milovníky pikantních chutí ještě půlku chilli papričky jalapeňo. Rajčata rozpulte, zbytek smíchejte a směsí naplňte rajčata. 

Rajčata samozřejmě skvěle chutnají i pečená, vyzkoušet můžete třeba plněná touto masovou směsí. Pokud chcete úplně jednoduchá pečená rajčata, posypte je bylinkami a pečte ve vlastní šťávě. Když to s přípravou večeře přeženete, můžete si nějaká ta pečená rajčata zavařit.

Náš tip: Pokud byste rádi další skvělý nápad, můžete si připravit ostrý tatarák z rajčat, okurek, cukety a harissy podle tohoto videa: 
 

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mozzarella
https://www.cookwithmands.com

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více