Legendární německý nápoj Spezi se míchá z coly a oranžády. Takhle to zvládnete doma
20. 8. 2022 Vaření
Samotná Coca-Cola je na vás příliš sladká? Tak si ji namíchejte s pomerančovou šťávou. Tento nápoj je v německy mluvících zemích jednou z nejoblíbenějších limonád. Ačkoliv je Spezi samostatná značka, Němci tak označují všechny nápoje tohoto typu a když je zrovna v restauraci nemají, nechají si spezi z coly a třeba z Fanty rovnou namíchat.
Mix z bavorských zahrádek
I když je Spezi poměrně zajímavou kombinací limonád, prodává se téměř výhradně v Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku a ve Finsku a v jiných zemích na něj narazíte jen zřídka. V Německu však jde o oblíbený nápoj již více než šedesát let. Původní spezi se začal míchat v bavorských hospodách již v 50. letech minulého století a dodnes tam spezi považují za takřka národní nápoj.
Protože ale bylo míchání takového nápoje pro hostinské trochu složité a neustále jim zůstávaly zbytky z obou limonád v lahvích, které pak zbytečně vylévali, přemýšleli, co s tím. Zachránil je nakonec jeden německý pivovar, který rovnou takovou míchanou limonádu začal roku 1965 vyrábět. Původně se tak jmenovalo pivo z tohoto pivovaru, ale nakonec název SPEZI použili pro tuto limonádu.
Mohlo by vás zajímat
Kultovní limonáda z pivovaru
Dodnes je tedy pivovar Riegele v Augsburgu jediným vlastníkem obchodní značky Spezi a nikdo jiný nesměl pod stejným jménem limonádu prodávat. Zájem o limonádu byl ale tak velký, že byl v sedmdesátých letech založen spolek Spezi Markengetränke Verband, u něhož si mohl každý malý pivovar zakoupit licenci na výrobu Spezi. Jedinou výjimkou je Paulaner Spezi.
Známý mnichovský pivovar může název používat bez jakýchkoliv poplatků. Limonáda Paulaner Spezi se prodává již od 70. let minulého století a jde téměř o kultovní nápoj, který se na bavorských zahrádkách čepuje a popíjí ve velkém. Kromě pravé Spezi se ovšem vyrábí i mnoho dalších podobných limonád jen s jiným názvem – např. Mezzo Mix, Schwip Schwap nebo Spatzi.
Jak namíchat spezi?
I když se spezi často mixuje jen z coly a oranžády, složení původního nápoje bylo mnohem zajímavější. Obsahoval totiž takové zajímavé ingredience jako mandarinkový olej a extrakt z pomerančových květů. Ty už ale z nápoje vymizely a originální limonádě Spezi dodává chuť jen pomerančová šťáva a citronová šťáva z koncentrátu. Přesné složení originálu je ovšem tajné. Pokud byste si ale limonádu chtěli namíchat sami, použijte stejné množství coly a pomerančové limonády. Nápoj samozřejmě díky cole obsahuje kofein a nejlepší je prý ledově vychlazený s kostkami ledu a s plátkem pomeranče.
Mohlo by vás zajímat
Zkuste Spezi v koktejlu
Vzhledem k oblibě Spezi nikoho nepřekvapí, že je limonáda často součástí různých koktejlů. Němci ji s oblibou míchají s pivem, můžete ale vyzkoušet i další oblíbené drinky od mnichovských barmanů:
Minga 75
Ingredience: 3 cl ginu, 2 cl čerstvé citronové šťávy, 1 cl cukrového sirupu, 2 kapky Angostury, Spezi.
Postup: Přidejte všechny ingredience kromě Spezi do šejkru a rozmixujte. Nalijte do sklenice s ledem a obsah šejkru přelijte do sklenice. Doplňte Spezi.
Kingston Lemonade
Ingredience: 5 cl bílého jamajského rumu, 2 cl čerstvé limetkové šťávy, 2 cl Triple Sec, Spezi
Postup: Nalijte všechny ingredience kromě Spezi do šejkru s ledem. Dobře protřepejte a přeceďte do sklenice s čerstvým ledem. Doplňte Spezi. Nápoj můžete ozdobit limetkovou a pomerančovou kůrou.
Zdroje informací:
Honest-rare.de
Spezi.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lehká letní jídla: Která jsou nejoblíbenější
Ovocné osvěžení pro malé i velké: 10 skvělých domácích limonád, které musíte zkusit!
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 21 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Přečtěte si Zobrazit více
Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Romantický příběh rakouské limonády Almdudler: Původně byl tento bylinkový nápoj svatebním darem!
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek