Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pravé vlčnovské vdolečky? S naším receptem je zvládnete jako pekařky na Slovácku
Zdroj: Toprecepty, simko.jit

Na první pohled vypadají jako klasické moravské koláčky, tyto jsou ale specifické, pečou se z převalovaného těsta a neříká se jim koláčky ale vdolečky. Jak již název vlčnovské napovídá, pojí se s moravskou vískou Vlčnov a jsou považovány za typické slovácké pečivo.


Koláčky s dvojí náplní

Pod pojmem vdolečky si v Čechách představíme spíš smažené pečivo podobné koblihám, na Moravě tak často označují koláčky. Ovšem ne ty kulaté a placaté s okrajem a náplní ve středu. Moravské koláčky mají tvar malých bochánků s náplní uvnitř a navíc jsou často zdobené i na povrchu, proto se někdy označují jako dvojctihodné. Uvnitř je obvykle tvaroh s rozinkami namočenými do rumu. Navrchu jsou pak ještě švestková povidla zdobená navíc křupavou máslovou drobenkou. Tyto buclaté koláčky nesmí chybět na žádné moravské svatbě, proto se jim také často říká svatební.

Slavné pečivo z Vlčnova

Takovou regionální specialitou mezi všemi těmito koláčky jsou pak jemné vdolečky z Vlčnova. Malé kulaté bochánky jsou tradičním vlčnovským pečivem a jak dokládá místní kronika, pečou se tu již od dávných dob. Pekly se vždy při výjimečných příležitostech, jako byly nejen svatby, ale i křtiny, pohřby a další slavnosti.

Vlčnovské vdolečky však nesmí chybět hlavně na tradiční Jízdě králů. Tato největší místní folklórní událost probíhá každoročně na konci května již od roku 1909 a kromě vdolečků k ní patří průvod s přehlídkou slováckých krojů a popíjení vínka a slivovice. V současnosti je v samotném Vlčnově několik pekařů, kteří slavné vdolečky pečou podle tradičních receptur, jež se dědí z generace na generaci. Každá „vdolečkářka“ tvrdí, že jen její vdolečky jsou ty pravé a dokonce se ve Vlčnově pořádá soutěž o nejlepší místní vdoleček.

Vlčnovské vdolečky musí být z plundrového těsta

I vlčnovské vdolečky se pečou jako jakékoliv jiné koláčky z kynutého těsta. Vlčnovské vdolečky jsou ale výjimečné tím, že jsou převalované. Pečou se totiž ze speciálního překládaného těsta označovaného někdy jako plundrové. Toto těsto se trochu blíží listovému, neboť se připravuje ze dvou částí – z klasického kynutého těsta a tzv. těsta tukového. Stejně jako listové se několikrát překládá a pak převaluje, čímž vzniká typické lístkování. Plundrové těsto tak v sobě spojuje to nejlepší z listového  a kynutého těsta. Jde sice o kynuté těsto, navíc ale krásně odlehčené, nadýchané jako pírko a krásně jemné.

Jak připravit těsto na vdolečky?

Příprava překládaného těsta je sice trochu pracnější než v případě klasického kynutého, ale stojí to za to. Nejprve se udělá běžné kynuté těsto, které musí být dostatečně tuhé, aby se do něj dalo zabalit těsto tukové (z mouky a másla). Obě těsta se pak vyválí na placky, tukové se položí na kynuté, které se přes něj přeloží, aby tuk zůstal uvnitř, a nechá se odležet v chladu. Pak se opět rozválí a přeloží a nechá odležet a tento proces se několikrát (obvykle třikrát) opakuje, aby vzniklo několikavrstvé těsto. Během odležení je těsto nutné zabalit do fólie, aby neoschlo. Hotové těsto se nakonec musí nechat opět nakynout (nejlépe v lednici, aby nepřekynulo). Kynout se pak nechá krátce i již vytvarované pečivo a nakonec už se jen peče v dostatečně vyhřáté troubě.

Vdolečky s vůní másla a rumu

Na dokonalé vlčnovské vdolečky je třeba použít kvalitní suroviny, jako je máslo, šlehačka a sádlo. Na Není to sice žádná dietka, ale právě díky nim jsou koláčky tak krásně jemné a lahodné, navíc vás dostanou omamnou vůní másla a rumu. U vdolečků hraje důležitou roli i kvalita tvarohové náplně. Ta musí být krásně vláčná a ne příliš hutná, aby nebyl tvaroh suchý, nesmí ovšem z vdolečků ani vytéct. Díky specifickému způsobu přípravy mají vdolečky ještě jednu výhodu - vydrží měkké a vláčné až týden. Pravděpodobně si to ale nikdy neověříte, neboť jsou tak dobré, že se snědí mnohem dřív.

Nás tip: Výborné vlčnovské vdolečky si můžete připravit přímo podle našeho ověřeného receptu.

Zdroje informací:
Vlcnov.cz
Vlcnovske-vdolecky.cz
Vlcnovskevdolecky.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

simko.jit simko.jit

24. 8. 2022 10:21

tak teda nevím a jsem zmatená. Odkaz na recept v článku je sice na vlčnovské vdolečky (kde se používá šlehačka), které ovšem jsou nazvané jako svatební. Ale na hlavní fotce nejsou vlčnovské vdolečky !!! Fotka je použita z úplně jiného receptu.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více