Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Taky máte recept, který děláte léta a nikdy nezklame? Tak to je přesně tento koláč! Vláčné jemné těsto je doplněno svěžím ovocem a křupavou drobenkou. Tahle kombinace zaručeně spraví náladu i v tom nejdeštivějším dni.

Bek kvásku i kynutí

Někdy na přípravu dobrot z kynutého těsta nemáme čas, v takové chvíli přijde vhod koláč, který jako kynutý vypadá, skvěle chutná a zvládne jej udělat i začátečník! Recept právě na takový pekařský skvost jsem kdysi dostala od své kamarádky, taky Šárky, v Ostravě. Peču jej již tedy řadu let a stále s úspěchem. V originále se na těsto dávají kompotované meruňky, ale já letos zkusila švestky a skořicí provoněnou drobenku. Koláč nemá chybu! 

A co tedy na koláč potřebujete? Na těsto: 100 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 1 vejce, 300 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 110 ml vlažného mléka a asi půl kila čerstvých vypeckovaných švestek. Na drobenku potom ještě 6 lžic hrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice a 2 lžíce změklého másla. Jak na to? Smíchejte nejdříve mouku s práškem do pečiva, potom změklé máslo s cukrem a vajíčkem. Do máslové směsi přidejte po částech mouku a za stálého míchání přilévejte mléko. Můžete tuhle práci nechat i na robotu. Nakonec vznikne poměrně hutné lepivé těsto. Nelekejte se, má to tak být. 

Těsto je nutné na plech vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou, rozetřít navlhčenýma rukama. Jinak to nejde, respektive jde to špatně. Hutné těsto přendejte z mísy na plech, průběžně si namáčejte ruce ve vlažné vodě a těsto roztahujte do stran tak, až pokryje celý plech. Na těsto dejte rozpůlené švestky a posypte je drobenkou, kterou jste připravili smícháním všech surovin. Pečte v troubě předehřáté na 180-190 stupňů asi 25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Že je koláč hotový poznáte i podle krásně zlatavých okrajů.

Vychladnutí a dokončení

Koláč nechte asi 15 minut částečně vychladnout na plechu, poté jej i s papírem na pečení sejměte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Případně, pokud jste papír nepoužili, nechte koláč zcela vychladnout na plechu. Nakonec koláč pocukrujte, nakrájejte a podávejte. Pokud jej nesníte hned první den, doporučuji zbylý koláč přikrýt potravinovou folií nebo uložit do dózy s víkem. Druhý den už sice nebude křupavý, ale bude naopak ještě vláčnější než hned v den upečení. Mně osobně chutná víc právě až druhý den.

Moje tipy navíc:

  • Jak už jsem psala, na koláč se hodí meruňky i švestky a obojí může být i kompotované. Kompotované ovoce tomuhle moučníku vůbec neublíží, naopak, bude pak ještě šťavnatější. Jen pokud použijete kompot, nechte ovoce nejdříve v sítku okapat.
  • Drobenka je pověstná třešnička na dortu, tak si s ní můžete hrát. Místo mouky třeba použijte rozemleté lotusové sušenky, do drobenky přidejte vanilku, nebo skořici, klidně i perníkové koření.
  • Vlastní zdravější variantu drobenky nedávno prozradila ve skupině Skromné vaření a pečneí pro každého novinářka Blanka Kubíková. Ta ovocné koláče prostě jen posype ovesnými vločkami. Získá tak podobnou křupavost, žádoucí od drobenky, ale ušetří cukr, mouku i tuk. Velmi inspirativní! 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Iva-Ivka

27. 8. 2022 11:50

Před 15ti minutami jsem buchtu vyndala z trouby a manžel neodolal a teplou ještě nakrájel a ochutnal. Já samozřejmě taky. Je VYNIKAJÍCÍ ! Doporučuji všem ! Ale nejspíš nezjistím, jaká bude následující den :-D
S těstem se nepracovalo zas tak nejhůř, místo rukou jsem použila stěrku a šlo to. Děkuji za recept ! :-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více