Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

miska rajčat na ruce
Zdroj: Pixabay, Alexas_Fotos

Rajčata jsou u nás tou snad nejoblíbenější zeleninou. Pokud je nemáte na zahradě nebo balkonu, vybíráte je v obchodech. Zjistěte, na co se při nákupu zaměřit, jak tuto zeleninu skladovat a vařit.


Proč si dávat rajčata

Rajčata určitě v sezóně máte alespoň jednou denně na talíři. A není se čemu divit. Skvěle chutnají, jsou plná cenných látek, a navíc jsou snadno dostupná. Nejvýznamnější bude nejspíš červené barvivo lykopen, které má antioxidační vlastnosti. Zajímavé je, že se lépe uvolňuje z tepelně zpracovaných rajčat. Kromě toho v plodech najdete vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek potom draslík, fosfor, hořčík a vápník. Důležitá je také v rajčatech vláknina a kyselina listová.

Kam nejlépe za kvalitními rajčaty

Ideální je si je vypěstovat doma. Když ale nemáte zahradu ani balkon, je třeba si rajčata nakoupit. Ideálně tam, kde víte, že se o zeleninu dobře starají a nevyhánějí ji zbytečnými hnojivy. Mohou to být drobní pěstitelé na farmářských trzích, můžete na farmu, ale i různých obchodů s kvalitní zeleninou.

Náš tip: Upečte si rajčata s bramborem a lilkem podle tohoto videa.

Jak vybrat kvalitní rajčata

Krásná barva rajčat nutně neznamená i výbornou chuť. Při přepravě totiž bývají stříkána ethylenovým plynem, který má vliv na rychlejší zrání. Taková rajčata často bývají bez chuti a vůně. Jak tedy posoudit dobrá rajčata? Ano, vzhled je důležitý. Červená barva rajčat by měla být výrazná a stejnoměrná. Když zjistíte nestejnoměrnost, může to naznačovat problémy uvnitř plodu, jako je plíseň, případně hniloba.

Dalším velmi důležitým kritériem je vůně a chuť. Chuť rajčat určují obsažené cukry a poměr kyselin a aromatických látek. Ty u tradičních odrůd vznikají při zrání intenzivním rozkladem pektinů a polysacharidů (hemicelulóz) během zrání. Plody rychle měknou a mají skvělou chuť. Dnes byly vyšlechtěny odrůdy pro dlouhodobé skladování a přepravu na větší vzdálenosti a ty tento proces téměř nemají, ale mají více snadno stravitelné vlákniny. Chuť je tedy méně výrazná.

K plodům si čichněte a když ucítíte silnou sladkou a zemitou rajčatovou vůni, takový plod se dostane do finále výběru. A jakéže je poslední kritérium? Na rajče si sáhněte. Mělo by být pevné a pružné. Na rajčeti by se neměla objevovat měkká místa, protože jsou nejspíše obouchaná a budou se dříve kazit. To, že je rajče celé měkké naznačuje, že už doba od sklizení je příliš dlouhá.

A co když koupíte rajčata ještě nezralá? Nevadí! Dejte je do papírového sáčku a schovejte na tmavé místo. Denně kontrolujte. Uvidíte, že brzy "dojdou".

Jak skladovat rajčata

Nejčastější chybou bývá to, že lidé skladují rajčata v lednici. Skladování rajčat je vhodné při nižších teplotách, ale ty by neměly klesnout pod 10 °C. Když je dáte do lednice, přijdou o svou skvělou chuť a mohou moučnatět, protože chlad poškozuje buněčné membrány rajčat. Nic chuťově úžasného. Kde skladovat rajčata? Rajčata patří do misky nebo košíku v rohu kuchyně.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak zpracovat rajčata

Možností využití rajčat jsou obrovské. Rajčata se dají za určitých okolností mrazit. Je třeba počítat, že po rozmražení budou trochu „čvachtavá“. Kromě toho můžete rajčata nakládat, péct z nich koláče, připravovat různé saláty, sušit je, připravovat polévky a šťávy, smažit je. Možnosti jsou opravdu obrovské. A protože se rajčata hodí prakticky ke každé slané surovině, nemůžete šlápnout vedle.

Zdroje informací:

https://www.akademiekvality.cz
https://www.bonappetit.com
https://www.allrecipes.com

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více