Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

švestky
Zdroj: Pixabay, RitaE

Také milujete báječně sladkokyselou chuť švestek? A že se jim letos daří! Spoustu jich člověk sní jen tak, některé zamíří do knedlíků a koláčů. Skvělá jsou také povidla. I když se jedná o tradiční dobrotu, tak ji můžete připravovat mnohem snáz, než tomu bylo dříve.


Co jsou povidla

Povidla se liší od marmelád a džemů tím, že se vyrábějí bez přidání cukru (tradiční způsob). Ovoce vaříte, dokud není dobře zahuštěné. Povidla se připravovala z nejen ze švestek, ale i z dalšího ovoce (jablek, hrušek).

Jak se vařila povidla

Švestková povidla byla kdysi velmi oblíbeným sladidlem, a protože často byla velmi tuhá, tak se krájela. Tradiční příprava byla poměrně pracná a mohli jste se snadno od stříkajících povidel popálit. Často se vařila ve speciálním hrnci zvaném „povidlák“ na kamnech a přitom se neustále míchala, aby se nepřipálila a nezhořkla.

Hotová povidla se pak dávala do kameninových hrnců, ve kterých vydržela i několik let. Zajímavé je, že původně se povidla připravovala ze sušených švestek, k těm čerstvým se přešlo až postupem času. Pokud si chcete usnadnit práci, zkrátka dejte švestky do trouby. Máme pro vás tipy k tomuto snadnému způsobu přípravy, který navíc krásně provoní byt.

Jaké švestky se hodí na přípravu povidel

Na povidla potřebujete velmi zralé kvalitní a slaďounké švestky. Když se podaří, že trošku přejdou mrazem, je to značka ideál. Tím totiž dojde ke zvýšení cukernatosti. S měkkými a tmavými švestkami se pracuje nejlépe. Vzhledem k tomu, že do povidel se většinou cukr nepřidává a obsažený cukr slouží i jako konzervant, je tento stav velmi vhodný. Pokud si práci chcete ještě více urychlit a nevadí vám přidaný cukr, vyzkoušejte tento recept na povidla s vanilkou a rumem

Náš tip: Podívejte se na videorecept, jak se připravují pečená švestková povidla.

Co potřebujete vědět před vařením povidel

Pokud vás nebaví odpeckování švestek, tak je tam zkrátka nechte. Dokonce je to žádoucí. Pecky při vaření totiž povidlům dodávají zajímavější chuť. V opačném případě je odpeckujte, v případě švestek to jde docela rychle. Vyberte si hrnec se širokým dnem, který může do trouby. Vhodný je ale i pekáček, případně plech. Při výběru nádoby je třeba zvolit takovou, aby švestky dosahovaly alespoň do poloviny, jinak by zčernaly a byly na vyhození.

Jak na pečení povidel

Recepty na povidla jsou dnes plné cukru, a to je trochu škoda. Připravte si zdravější podobu, kterou můžete provonět o koření, jako je skořice, badyán, hřebíček a vanilka. Důležitou složkou je ale ocet. Díky němu se povidla při pečení v troubě nepřipálí, chutnají lépe a povidla se trochu zakonzervují. V tomto směru je ideální balzamikový ocet, díky němu bude chuť mnohem povidlovější. Připravte si nádobu a pečicí papír. Nádobu navlhčete, včetně stran a pečicí papír hezky přitlačte ke stěnám. Vrchní část papíru ohněte přes okraj. Díky papíru nebudete mít práci s náročným čištěním nádoby.

Na přípravu budete potřebovat 4 kg dobře zralých švestek, 5 hřebíčků, vrchovanou lžíci skořice, 9 lžic octa (ideálně balsamico) a lžíci rumu. Můžete přidat i zrníčka z vydlabaného vanilkového lusku a 2 hvězdičky badyánu.

Švestky dobře omyjte, vypeckujte, pak je dejte do nádoby. Přidejte ocet a dobře promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte hodinu odpočinout. Troubu si nastavte na 200 °C a délka pečení závisí na množství ovoce. Většinou se jedná o něco přes dvě hodiny a více. Záleží také na tom, jak chcete mít hustá povidla. Ta hustší trvají delší dobu.

Švestky zasypte rozdrceným badyánem a hřebíčky, vanilkou a skořicí. Vše promíchejte a dejte nezakryté do trouby. Nechte péct a směs už nemíchejte. Bude se hezky zahušťovat. Dejte povidlům asi dvě hodiny, pak se podívejte, jestli už vám konzistence vyhovuje. Pokud jste při pečení nechali v troubě pecky, tak je pomocí cedníku odstraňte. A odstraňte i koření. Zbylou směs můžete rozmixovat a zakápnout lžicí rumu nebo slivovice.  Někdo ale miluje povidla s kusy švestek. Rozhodněte se podle vlastních preferencí.

Hotová povidla není třeba zavařovat. Naplňte dokonale čisté sklenice zhruba centimetr pod okraj, zakápněte je rumem po celém povrchu a utřete kraje sklenice (mohla by se kazit). Dobře zavíčkujte a obraťte víčkem dolů. Nechte vychladnout. V této podobě povidla vydrží alespoň tři měsíce.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak využít švestková povidla

Švestková povidla se báječně hodí k drůbeži. Vynikající jsou ve sladkých jídlech, jako jsou rakouské knedlíky Germknödl, na koláčích a koláčcích, povidla jsou také výborná rozetřená na bramborových plackách.

Zdroje informací:

https://cs.wikipedia.org
http://ovocnastezka.podlipansko.cz

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si