Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prostřeno odstartuje tento týden pěkně zostra. Jako první se ke sporáku postaví známý moderátor TV Prima Láďa Hruška. To všechny soutěžící na začátku docela zaskočí, přitom se však znají z natáčení. Samozřejmě nebude chybět ani pěkná Láďova vychytávka.


Z učitele moderátorem

Nechybělo málo a Láďa mohl učit vaše děti. Vystudoval totiž pedagogickou fakultu v Hradci Králové, obor učitelství biologie a chemie. Po několika letech za katedrou však zběhl k novinařině. Teď moderuje oblíbený hobby magazín Vychytávky Ládi Hrušky.

K vaření se dostal netypicky při své práci televizního reportéra ve zpravodajství. Jeho bizarní recepty budily od počátku mnoho reakcí. Ne všechny by si dal za rámeček. Jak dopadne, když má uvařit něco sám za sebe? Svoje menu složené ze špenátových minikarbošů, polévky z Ledového království, husokuřátka s petrželkovým knedlíkem a krtečka ve skleničce si vybral, protože mu podle ohlasů přijde vtipné, chutné a není až tak pracné.

Ostatně jednoduchost je značka mnoha jeho receptů nejen z Vychytávek. Láďa rád připravuje rychlá, zdravá a žravá jídla. Do této kategorie určitě spadají i jeho oblíbené karbanátky z krůtího masa a ovesných vloček. Ty však už mnozí znají, tak pro účely Prostřeno je ještě vytunil listovým špenátem. Jak se tohle vylepšení osvědčí? Nebyl by to Láďa Hruška, aby si i do Prostřeno nepřipravil nějakou vychytávku. 

Baví vás loupání česneku? Pokud ne, osvojte si trik z videa.

Hlavní chod zaujme už svým jménem. Husokuřátko? Ne, nejde o žádný nový druh drůbeže, ale o kulinární úpravu, při níž Láďa pozdvihne obyčejné huře na skoro husu. Tak pokud milujete šťavnatou vypečenou husičku s křupavou kůrkou, vsaďte na tento recept. Ostatně kuře alá bažant je rovněž populární úprava. Zkrátka, z této až univerzální drůbeže vyčarujete ledacos. Dnes vás o tom přesvědčí Láďa Hruška. 

Husokuřátko z jednoho pekáčku s petrželovým knedlíkem

Budete potřebovat: 5 baby kuřátek, 2 hrušky, 1 černé pivo, 1 dcl vody, 1 balíček kysaného zelí (může být červené i bílé), sůl a kmín podle chuti.

Na petrželový knedlík: 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, petržel, sůl, sádlo na vymazání hrníčků.

Jak na to? Kuřata pořádně omyjte, osušte a prokmínujte ze všech stran. Hrušky omyjte a rozčtvrťte a vložte do kuřat.

Do hlubokého hrnce nebo pekáče na dno rozprostřete balíček kysaného zelí. Zalijte ho černým pivem a cákněte tam trochu vody.

Kuře dejte do pekáče a vložte ho do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Kuře každých 10 minut polévejte výpekem.

Než se kuře dopeče, připravte si petrželový knedlík. Rohlíky pokrájejte na malé kostičky. Petrželku nasekejte najemno. Vajíčko rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy a přisypte k nim hrnek hrubé mouky a přilijte hrnek mléka, směs osolte a dobře promíchejte.

Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh. Do těsta přidejte nakrájené rohlíky a opatrně vmíchejte sníh a nasekanou petrželku.

Hrníčky si vymažte sádlem a do každého navrstvěte asi do tří čtvrtin obsahu těsto. Hrnky ponořte do hrnce s vodou (hladina by měla sahat po spodní část ucha). Vařte je asi 33 minut, poté hrnec odstavte, hrnky vyndejte a nechte chvíli odstát.

Knedlíky z hrnků vyklopte, nakrájejte na plátky a servírujte k husokuřeti.

Podívejte se na celé Láďovo menu v galerii: 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

29. 8. 2022 20:35

Někdy zkusím ty karbanátky, a po delší době upeču kuře na zelí. :-8

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více