Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky
Zdroj: Shutterstock

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

Potravina, která k nám původně doputovala z Ameriky a záhy se rozšířila po celém kontinentu, má v našich kuchyních skutečně široké využití. Nenechte se ale zmást, že nesejde na tom, který její druh do pokrmu přidáváte. Není zkrátka paprika jako paprika a rozdíly nespočívají pouze v barvě, ale také v obsažených látkách i chuti. Typicky nejsladší červená varianta obsahuje například velké množství betakarotenu, vitamínu B6 nebo zinku. Zelená paprika je zdrojem kyseliny listové a žlutá je zase nejbohatší na vitamín C. 

Pakliže chcete, aby připravené pokrmy lahodily nejen oku, ale především zachutnaly i těm náročnějším strávníkům, kteří si potrpí na skutečnou kvalitu, při nákupu surovin radíme zaměřit se na produkty ekologického zemědělství. Každý zemědělec, který chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací a zaregistrovat se do systému ekologického zemědělství u Ministerstva zemědělství. Následně podstupuje tzv. přechodné období, po jehož absolvování získává certifikát na svoji bioprodukci. Poté navíc každoročně absolvuje kontroly od prvovýroby až po distribuci, a vy si tak můžete být zcela jisti, že biopotraviny splňují všechny přísné zákonné požadavky a jsou plné vitamínů i minerálů dobře stravitelných pro tělo. 

Zajímá vás svět ekologického zemědělství? Pak mrkněte třeba na stránky myjsmebio.cz, kde kromě spousty zajímavých informací najdete i inspiraci k vaření.

Pomazánka z fazolí a paprik

  • 2 ks bio červených paprik
  • bio provensálské bylinky
  • 600 g bio sterilovaných červených fazolí
  • 2 stroužky bio česneku
  • hrst bio dýňových semínek
  • šťáva z bio citronu
  • bio jarní cibulka
  • bio hladkolistá petržel
  • lžíce bio plnotučné hořčice
  • sůl, bio pepř
  • bio olivový olej

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Papriky důkladně omyjte, rozpulte, zbavte jádřinců, zakápněte olivovým olejem a posypte bylinkami. V troubě pečte přibližně 30 minut, dokud nezezlátnou. Mezitím propláchněte a nechte okapat fazole. Do mixéru vložte papriky, fazole, přidejte semínka, prolisovaný česnek, hořčici, citronovou šťávu a směs rozmixujte. Podávejte namazané na celozrnném pečivu ozdobené lístkem petržele. 

Vyzkoušet můžete i další recepty s kterými stoprocetně zazáříte:

Kuřecí špízy s paprikou

  • 200 g bio kuřecích prsou
  • 3 bio papriky (červená, žlutá i zelená)
  • 1 lžička bio medu
  • 1 lžíce bio rýžového octa
  • bio olivový olej
  • sůl, bio kajenský pepř
  • šťáva z bio citronu

Kuřecí prsa důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kostky. Vložte do větší misky, přidejte med, ocet, chilli vločky a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte minimálně hodinu marinovat. Papriky omyjte, očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtverečky. Na špízy střídavě napichujte všechny druhy paprik a kuřecí maso. Opékejte na pánvi nebo grilujte na grilu rovnoměrně ze všech stran, pokapejte šťávou z citronu a podávejte třeba s bylinkovým dipem.

Papriky plněné mletým masem a qunioou

  • 3 ks bio paprik (červené nebo zelené)
  • bio červená cibule
  • stroužek bio česneku
  • 400 g bio mletého masa
  • 100 g bio strouhaného sýra
  • bio oregano 
  • bio bazalka
  • 200 g bio quinoy
  • bio rajčatový protlak
  • sůl, bio pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Na pánvi krátce osmahněte maso, protlak, nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Stáhněte z plotny, přidejte propláchnutou quinou, bylinky, dochuťte solí, pepřem a promíchejte. Papriky opláchněte, odřízněte vršek, rozřízněte na půl, zbavte vnitřku a naplňte hotovou směsí. V troubě pečte přibližně 20 minut, poté papriky posypte sýrem a zapečte ještě dalších 10 minut.  

TIP NA ZÁVĚR:

V supermarketech poznáte biopotraviny podle označení biolistu a biozebry. Pokud ale máte více času, doporučujeme rovnou vyrazit na některou z ekofarem. Jednou z nich je například Vařejkův dvůr, který se nachází nedaleko Žďáru nad Sázavou a kromě nejrůznějších potravin v bio kvalitě nabízí i možnost přespání v penzionu.

Využít můžete také program akce Poznej svého farmáře, který nabízí dny otevřených dveří na vybraných ekofarmách v rámci září, které je měsícem biopotravin. Více informací najdete na www.mesicbiopotravin.cz a www.poznejsvehofarmare.cz

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

 

 

Kupujte bio pro naši budoucnost! Při nákupu hledejte loga biozebry biolistu, pouze tyto značky Vám zaručí skutečnou biokvalitu.

Inspirace pro vaření z hovězího 

 

 

Patříte mezi milovníky hovězího masa, ale dopřáváte si ho spíše v restauraci, protože si na něj doma netroufnete? Tápete, jaké maso zvolit na guláš, které upéct jako roládu a z čeho připravit třeba hovězí po burgundsku? Slova jako rump steak nebo striploin jsou vám cizí? Věřte, že za luxusním kouskem už se nemusíte nikam hnát a připravit si jej můžete jednoduše přímo ve své kuchyni. Pro tentokrát neskončete u obav, že bude hovězí příliš tuhé, moc propečené nebo zcela vysušené. Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých partiích, přečíst si o nich základní informace, a rychle tak zjistit, na jaké pokrmy se ideálně hodí. Udělali jsme to za vás! Na webu myjsmebio.cz nově najdete vše na jednom místě. Prozkoumejte hovězí partie i stěžejní pravidla pro přípravu steaků. Rovnou se pak nechte inspirovat skvělými recepty z dílny kuchaře Huga Hromase, kterých zde najdete hned 50!