Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
31. 8. 2022 Životní styl
Tradiční francouzský pokrm z dušené zeleniny připravované v rajčatové omáčce proslavil mimo jiné i stejnojmenný animovaný film s malým krysákem Remym v hlavní roli. Světový věhlas si kombinace chutí jistě zaslouží, jde však o pokrm velmi jednoduchý na přípravu. Poradíme vám, jak vybrat ingredience a připravit to nejlepší ratatouille, jaké jste kdy ochutnali.
Původ dušené zeleniny ratatouille [ratatuj]
Za kolébku tohoto tradičního pokrmu je považována oblast Provence [prováns] ve Francii, typický je zejména pro okolí města Nice [nis]. V překladu znamená ratatouille „míchané jídlo“, což vystihuje jeho dávnou historii. Jednalo se totiž o jídlo chudých, kteří se do něj snažili zpracovat všechnu zbylou zeleninu.
Originální recept na ratatouille obsahuje rajčata, cukety, lilek, papriky, cibuli, česnek a čerstvé bylinky (nejčastěji bazalka, tymián a rozmarýn). Zeleninu je možné připravit třemi způsoby:
- Nakrájet na tenká kolečka pokládaná těsně vedle sebe a zapéct.
- Smíchat ingredience nakrájené nahrubo a upéct.
- Zeleninu nakrájenou na kostičky orestovat (každý druh zvlášť) a poté společně podusit v rajčatové omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Výběr surovin na ratatouille
Kvalita a příprava surovin je pro dokonalé ratatouille klíčová. Ideálním obdobím na přípravu zeleninového pokrmu je v letní sezóně, kdy má nejlepší chuť a jsou k dostání mladé plody, které zajistí, že bude ratatouille delikátní a křehké, nikoli rozvařené.
Rajčata
Do pokrmu se hodí středně velká pevnější rajčata zbavená „bubáků“. Rajčata se v klasickém receptu neloupou, ale vadí-li vám slupky, můžete je jednoduchým trikem odstranit. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou a slupky se snadno zbavíte.
Cukety
Do ratatouille použijte mladé, menší cukety, nejlépe zelenou i žlutou pro více barev na talíři. Je-li nezbytné zpracovat větší a starší cukety, zbavte je měkké části se semínky i slupky, která se u mladých plodů neloupe.
Mohlo by vás zajímat
Lilek
Přirozená hořkost lilku může někomu v ratatouille vyhovovat, ale chcete-li ji eliminovat, stačí nakrájený lilek před samotnou přípravou osolit, nechat asi 20 minut „vypotit“, opláchnout a osušit. Tento krok není třeba u menších, mladých lilků, u kterých se hořká příchuť ještě neprojevila. Lilky do ratatouille se neloupou, pouze se odkrojí oba konce.
Papriky
Chcete-li mít pokrm co nejpestřejší, použijte žlutou, oranžovou a červenou papriku zbavenou semínek a bílých vláken.
Cibule a česnek
Cibuli nakrájejte nahrubo nebo na tenká kolečka, česnek na drobno. Je možné použít jak klasickou žlutou cibuli, tak i červenou nebo šalotku.
Zkuste rychlé ratatouille podle tohoto videa:
Koření a bylinky
Sůl a čerstvě namletý pepř je u ratatouille samozřejmostí, dále přijde do pokrmu čerstvý tymián a rozmarýn, které se dusí společně se zeleninou. Na úplný závěr posypte zeleninu natrhanou čerstvou bazalkou. Výbornou chuť dodá pokrmu také oregano.
Rajčatová omáčka
Omáčka z rajčat v ratatouille není nutná, ale v případě, že pokrm chcete servírovat se sušší přílohou, jakou je třeba rýže nebo těstoviny, bude se hodit řidší konzistence. Použít můžete drcená rajčata z konzervy nebo rajčatové pyré podušené s trochou česneku, bazalky, soli a pepře. Omáčku můžete buď nalít pod zeleninu před pečením, nebo podušenou zeleninu s omáčkou smíchat a nechat pár minut prohřát.
S čím podávat ratatouille?
Ratatouille je v létě skvělým lehkým, zdravým a osvěžujícím pokrmem, který se může podávat i samostatně nebo s opečenou bagetkou. Hodí se ale také jako příloha k hovězímu, vepřovému, drůbežímu nebo jehněčímu masu i rybě. Může se servírovat s těstovinami, rýží nebo quinoou. Ve Francii se zeleninová delikatesa podává také jako náplň v tenké palačince.
Zdroje informací:
fromachefskitchen.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny
Jídla z filmů: Připravte si ratatouille z pohádky, špagety pro Lady a Trampa nebo pizzu, kterou milovala Julia Roberts!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 12 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 18 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Slupky z cibule do koše nepatří. Využijete je jako koření, uplatní se ve vývaru a vylepší i vařenou rýži
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Kynutí chlebového těsta v lednici zpomalí kvašení, zlepšuje chuť chleba a zabrání překynutí těsta