Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Herec George Clooney není v jídle vybíravý. Potrpí si na rodinné večeře a pochutná si na tomhle rizotu
Zdroj: Wikimedia Commons/White House/Pete Souza, Public Domain, a Photo by form PxHere, CC0 Public Domain

Podle anket časopisu People „nejvíce sexy muž planety“ let 1997 a 2006 byl dlouho v hledáčku vdavek chtivých žen. A když už to vypadalo, že po rozvodu s kolegyní Taliou Balsamovou George Clooney do chomoutu znovu nikdy nevleze, objevila se britská právnička s libanonskými kořeny Amal. Ta mu nasadila snubní prstýnek, porodila dvojčata a zavedla tradice rodinných večeří.


U Clooneových vaří Italka

Pokud si ale představujete, že Amal pobíhá v zástěře u sporáku a sympaťák George Clooney jí pomáhá loupat brambory nebo krájet zeleninu, jste úplně vedle. Kuchyně je královstvím jejich kuchařky Viviany Frizziové – rodilé Italky a cenami ověnčené šéfkuchařky. V domácnosti Clooneyových je od roku 2013, nastoupila krátce poté, co George začal žít s Amal. Hvězdný pár si na specialitách od Vivi pochutnává, ale žádné kuchařské fígle od ní nepochytil.

„Upřímně řečeno, Amal a já jsme tak špatní kuchaři, že jakákoli lekce od Vivi v kuchyni by byla jako učit velrybu létat,“ nechal se pro people.com slyšet hollywoodský krasavec. „Vivi umí připravit všechno, co vás napadne. A ta úžasná chuť ručně vyráběných noků s pestem by vás až rozplakala,“ rozplývá se George Clooney na kuchařským uměním Viviany.

Rádi večeří doma

Než přišla na svět dnes už pětiletá dvojčata Ella a Alexander, Clooneyovi sami nebo s přáteli si rádi zašli do restaurace na dobrou večeři. Po narození dětí se všechno změnilo. Vivi každý den vaří čerstvé jídlo a společné večeře s dětmi se staly rodinnou tradicí.George a Amal nejsou nijak nároční strávníci, často jim stačí obyčejná pizza Margharita s rukolovým salátem.

Pizzu si oblíbila i jejich dvojčata, která podle kuchařky nejsou v jídle nijak vybíravá. Vivi pro ně připravuje také lososa a jako moučník mají prý rádi riccotu s malinami.

Někdy Amal a Georgovi přijdou k chuti asijská jídla – to když Vivi servíruje sushi nebo speciality libanonské a indické kuchyně. Rodince se ale vždy zavděčí klasickou italskou stravou. Clooneyovi si obzvlášť oblíbili její rizoto.

Rizoto s mořskými plody

Na typické italské rizoto budete potřebovat:

  • 250 g rýže arborio
  • 400 ml kuřecího nebo rybího vývaru
  • 250 ml bílého vína
  • 400 g mušlí
  • 100 g sépií
  • 100 g vyloupaných krevet
  • 400 g rajčat
  • 10 stroužků česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • strouhaný parmezán na posypání

A jak na to? Nejprve důkladně očistěte mořské plody, pak nakrájejte cibulku a rozmačkejte česnek.

V hrnci rozpalte olivový olej, na kterém lehce orestujte česnek s cibulkou. Poté přidejte mořské plody a společně krátce, ale prudce orestujte. Přidejte rýži, nakrájená rajčata a bílé víno. Směs vařte tak dlouho, až se víno natáhne do rýže a částečně odpaří.

Poté začněte podlévat připraveným vývarem. Vždy počkejte, než se vývar natáhne do rýže, pak znovu přilijte. Rizoto po celou dobu míchejte.

Zhruba po 15–20 minutách, až rýže změkne, ochuťte solí, pepřem a přidejte lžíci másla. Hrnec sundejte ze sporáku a rizoto ještě jednou dobře promíchejte. Ihned podávejte a na talíři posypte parmezánem.

Zdroje informací:

people.com: George and Amal Clooney's Chef Shares the Adorable Thing Their Twins Do When They Like a Meal

yahoo.com: The #1 Eating Habit George Clooney Swears by To Look Amazing in His 60s

Náš tip: Podle našeho videa můžete připravit jednoduché a na suroviny nenáročně srbské rizoto.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si