Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

přírodní úklidové prostředky
Zdroj: Pixabay, Monfocus

Slouží vám jedlá soda pouze pro vykynutí pečiva? Tak to je trochu škoda. Tato báječná ingredience toho totiž dokáže mnohem víc. Jde totiž o skvělý čisticí prostředek, který můžete kombinovat s dalšími kuchyňskými přísadami pro lepší efekt.


Využití jedlé sody

Jedlá soda se také někdy označuje jako soda bikarbona, v chemickém názvosloví jako hydrogenuhličitan sodný. Možná jí říkáte pečicí soda, nebo dokonce zažívací soda. To už naznačuje různé možnosti využití. Ale bílý prášek se kromě pečení dá využít také na likvidaci nepořádku a jako pohlcovač pachů. Často ho můžete pro účely úklidu kombinovat s octem, nebo citronem. Jedlá soda je navíc snadno dostupná a levná, takže se tento multifunkční prostředek vyplatí využít v nejrůznějších případech. Máme pro vás 7 příkladů, podívejte se na ně.

Čištění dřezů z nerezové oceli pomocí sody

Na čištění dřezu z nerezové oceli vůbec nemusíte používat chemii z drogerie. Stačí vytáhnout ze spíže sodu a zkombinovat ji s octem. Vystačíte si s obyčejným octem, ale ideální je ovšem ocet bílý. Jedná se o 10% kvasný ocet lihový, je tedy silnější než obvyklý ocet z kuchyně a není barvený karamelem a není ochucený. Smícháním obou surovin si připravte pastu. Pak už stačí jen namočit papírové utěrky do směsi a otřít dřez. Nakonec dřez omyjte čistou vodou.

Čištění trouby pomocí sody

Podobně se dá čistit i znečištěná trouba. Stačí smíchat půl hrnku jedlé sody s několika lžícemi vody. Ze směsi by měla vzniknout dobře roztíratelná pasta. Tu rozetřete po vnitřku trouby. Vyhněte se topným tělesům. Pokud chcete vyšší účinnost, smíchejte sodu s bílým octem.

Čištění varné desky sodou

Varná deska je velmi citlivá na poškrábání. Proto se s ní musí zacházet citlivě. Plochu postříkejte vodou a na znečištěný povrch nasypte jedlou sodu a nechte působit zhruba 5 minut. Pak plochu otřete vlhkou houbičkou a osušte měkkým hadříkem.

Vyčištění odpadu jedlou sodou

Odtoky vody, ať už se jedná o ten kuchyňský, nebo ten v umyvadle a ve sprše, je třeba udržovat v čistotě. Využijte síly jedlé sody, která pomůže s vyčištěním, a navíc odtok zbaví zápachu. Preventivně jednou za týden vyčistěte odtok dřezu, umyvadla, vany a sprchy směsí s jedlou sodou. Nejdřív pusťte do odtoku horkou vodu, pak do něj nasypte zhruba půl šálku jedlé sody a nechte čtvrt hodiny působit. Pak pusťte prudce teplou vodu a smyjte tak nečistoty a odstraňte zápach.

Zápach a nečistoty můžete odstranit i z myčky nebo z pračky. Stačí nasypat do myčky půl šálku sody a pustit krátký program.

Soda na připálené pekáče a hrnce

Připálené hrnce jsou často zatěžkávací zkouškou vašich úklidových schopností a právě soda je i v tomto případě báječným pomocníkem. Díky ní připálené hrnce dobře vyčistíte. Dejte hrnec nebo pekáč do dřezu, nasypte do něj jedlou sodu a zalijte ji horkým octem. Nechte působit asi půl hodiny. Pak otřete vlhkou houbičkou a omyjte dočista. Pokud bude potřeba, proces zopakujte.

Univerzální čisticí prostředek

Už z uvedeného je jasné, že soda si poradí téměř s jakoukoliv nečistotou. Můžete ji tedy využívat jako univerzální prostředek. Ukliďte s ní kuchyňskou linku, umyvadla, vany, ale i toalety. Soda má mírně abrazivní účinek, špína jde dobře dolů, a přitom povrch nepoškodí.

Jedlá soda pohlcuje pachy

Když se vám v ledničce objeví nepříjemný zápach, potřebujete jednat, abyste se ho zbavili. Sodu můžete využít tak, že do ledničky dáte talířek, na který nasypete sodu. Za pár dnů ji vyměňte. Podobně se můžete zbavit i zápachu z odpadkového koše. Pro tento účel nasypte na dno trochu jedlé sody. 

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
ttps://www.bhg.com
https://www.tasteofhome.com

Sdílet článek

Přečtěte si