Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Bramborové šišky se švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou jsou delikatesa
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte rádi švestkové knedlíky i šišky s mákem a nemůžete se rozhodnout, které z těchto dvou jídel připravit? Zkuste je spojit! Připravte jednoduché klasické těsto na šišky a doplňte je švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou. Takhle snadno se to dělá.


Šišky s mákem nebo se strouhankou

Bramborové šišky sypané mletým mákem nebo nasucho opraženou strouhankou a cukrem, pěkně zalité rozpuštěným máslem patřívaly v dětství mezi moje oblíbená jídla. Ale stejně tak švestkové knedlíky! Obojí mám spojeno s pozdním létem a běháním naboso na zahradě u babičky v Rychlebských horách. Kousek od místa, kde později vyrůstal také dnes už slavný herec a komik Štěpán Kozub. Chalupu máme dodnes kousek od Javorníku, jen já už to mám z Prahy daleko a tak tam moc často nejezdím. 

Ale ráda tahle jídla, která ve mně vyvolávají pocit pohody (dnes se tomu moderně říká komfort food), vařívám pro svoji rodinu. Ráda taky v kuchyni zkouším nové věci a tak jsem se kdysi rozhodla, že spojím to nejlepší z knedlíků a šišek. Udělala jsem šišky se švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou. Na přípravu je tohle jídlo rychlejší a méně náročné než knedlíky, ale chuť knedlíků značně připomíná. Celé je to korunováno křupavou strouhankou a rozpuštěným máslem.

Švestkový rozvar není v kuchyni žádná novota a naše babičky jej dělávaly. Jen to bylo častěji ve spojení třeba s plackami, protože brambory a švestky k sobě prostě chuťově skvěle ladí. Každopádně, za těsto ručím a čím si šišky ochutíte, to už je na vás. Jne se strouhankou nebo s mákem je to taky dobrota. 

Základní recept na šišky se strouhankou 

Na těsto si připravte: 600 g předem ve slupce uvařených, vychladlých a najemno nastrouhaných brambor, 250 g hrubé mouky, špetku soli a 1 vejce velikosti M. Jak na to? Nejdříve si dejte do kastrůlku vařit vodu. Pak ze všech surovin zpracujte těsto, tvořte pomoučenýma rukama šišky a vkládejte je (vždy po několika najednou) do vroucí mírně osolené vody. Pracujte rychle, bramborová těsta mají tendenci řídnout.

Šišky vařte asi 3-4 minuty a pak je vyjměte odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou, aby z nich mohla okapat voda. Mezitím si připravte rozvar. Zralé švestky vypeckujte, dejte na pánev s trochou másla, skořice a cukru a společně poduste. Trvá to pár minut. 

V nepřilnavé pánvi si nasucho opražte strouhanku. Bokem rozpusťte máslo. 

Do hlubokého talíře dejte porci šišek, přidejte rozvar, posypte strouhnakou a cukrem a přelijte máslem. Ihned podávejte. 

Moje tipy:

  • Rozvar můžete udělat třeba tehdy, když máte měkčí, více zralé švestky, které se už na knedlíky nehodí. 
  • Rozvar si také můžete udělat dríve a uchovat v lednici, nebo vychladlý po částech zamrazit a pak jen použít dle potřeby. 
  • Jakmile šišky vychladnou, skladujte je v uzavřené nádobě nebo pod pokličkou, jinak brzy osychají. Ohřát se pak dobře dají nad párou. 
  • Pozor při pražení strouhanky, raději zvolte střední až nižší teplotu, aby se strouhanka nepřipálila. Je to hned!
  • Pokud chcete, můžete místo strouhanky použít mák. I tahle variace chutná fantasticky. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si