Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

cuketové pesto s rajčaty a těstovinami
Zdroj: Toprecepty, veronikape

Z cukety už jste vyzkoušeli všechno možné. A co takhle cuketové pesto? Nemusíte připravovat jen to bazalkové. Zjistěte, jak se cuketové pesto připravuje krok za krokem a jak ho můžete vyladit k dokonalosti.


Co je pesto

Pesto je chutná a aromatická omáčka, která pochází ze slunné Itálie. Typická je pro oblast okolo Janova. Využít ji můžete nejen na těstoviny, ale i ke grilovaným a pečeným masům nebo na topinky. Dochutíte s ní i dip. Většinou se připravuje pesto bazalkové, ale nic nebrání tomu, abyste si připravili pesto i z jiných surovin. Pesto je velmi praktické, protože urychlí přípravu jídla. Nevaří se, jen se nakonec přimíchá k těstovinám, nebo dalšímu hotovému jídlu. Skvělá je na něm jeho dostupnost. Snadno si ho připravíte doma. Využít při tom můžete i ingredience ze zahrádky. Připravte si cuketové pesto na zimní měsíce.

Co je třeba na přípravu cuketového pesta

Na přípravu budete potřebovat: 300 g cukety, 20 g ořechů, 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu, 10 g lístků bazalky, 1 nasekaný stroužek česneku, ½ lžičky soli, pepř a ca. 90 ml extra panenského olivového oleje.

Ořechy se v tradičním receptu používají piniové. Dají se ale využít i mandle, kešu, nebo také vlašské ořechy. Poměrně často se jednotlivé druhy ořechů kombinují. Co se týká sýru, mělo by se jednat o aromatický vyzrálý sýr typu parmezán, Pecorino. Variantou, kterou můžete zvolit, pokud budete pesto hned zpracovávat, je sýr typu ricotta.

Náš tip: Připravte si bazalkové pesto podle tohoto videonávodu:

Jak připravit cuketové pesto

Cuketu dobře omyjte, osušte, odřízněte konce a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do síta, trochu osolte a nechte půl hodiny odležet. Zatím z ní vykape přebytečná vlhkost. Ořechy nasucho opražte na pánvi, pak je odložte stranou a nechte vychladnout. Omyjte bazalku a důkladně ji osušte. Vložte do mixeru, spolu s oříšky, polovinou oleje, česnekem, solí, pepřem a sýrem. Vše rozmixujte. Přidejte zbývající olej a mixujte dokrémova. Připravte si čistou skleničku, přesuňte do ní pesto a nechte zchladit.

Připravit si můžete i výborné špenátovo-cuketové pesto

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak pesto skladovat

Nejlépe vydrží ve sklenici s dobře přiléhajícím víčkem v lednici. Do 4 dnů je ale vhodné ho sníst. Déle, až 3 měsíce, vám ovšem vydrží v mrazáku. Pesto zmrazte v malých dávkách, abyste vždy mohli vyjmout jednu kostku na přímé využití.

Zdroje informací:
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://anitalianinmykitchen.com
https://www.giallozafferano.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více