Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarská specialita: Brašovské maso voní paprikou, snadno se připravuje a se smaženými bramborami dokonale zasytí
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

I když město Brašov, po němž má brašovské maso své jméno, leží v Rumunsku, pokrm je považován za maďarskou specialitu. Dokonalá kombinace opečených brambor, vepřového masa a zeleniny je výbornou večeří, navíc vám její příprava nezabere moc práce.


Vydatná maďarská specialita

Brašovské maso sice není žádná dietka, jde však o ideální pokrm, který oceníte v pomalu se blížících sychravějších dnech. Působí hřejivě, je příjemně sytý a ještě jej celý připravíte na jedné pánvi. Navíc krásně voní bylinkami a papriky mu dodávají šmrnc, hlavně pokud použijete pálivé. Původ tohoto maďarského pokrmu není úplně známý a existuje hned několik teorií o jeho vzniku.

Kde a kdy vzniklo brašovské maso?

Někteří vynález této speciality připisují Nándorovi Grófovi, který ho údajně vytvořil v roce 1948 ve vlaku jedoucím mezi Budapeští a Brašovem. Jiní tvrdí, že původně vůbec není maďarský a opravdu pochází z rumunského Brašova. Podle této teorie se prý nejdříve připravoval z hovězího masa místo z vepřového. Zásluhy za vynalezení pokrmu si nárokuje i jistý Endre Papp, někdejší vedoucí restaurace Matyášův sklep v Budapešti, který prý brašovské maso poprvé uvařil v roce 1950.

A obyvatelé čtvrti Starý Budín v Budapešti trvají na tom, že recept vymyslela manželka majitele hospody Weiss a připravila ho k narozeninám místního truhláře Károlyho Brassóye. Podle tohoto příběhu by pak pokrm s Rumunskem nic společného neměl. Ať už je pravda jakákoliv, tyto nejednoznačnosti ohledně původu jídla mají za následek, že na neexistuje jeden univerzální recept. Někde se do brašovského masa přidává hrášek, jinde houby, v některých receptech je výrazná chuť česneku, v dalších zase chybí rajčata. Variailní je i maso. Můžete použít vepřové plecko, kýtu nebo krkovičku.  

Brašovské maso podle maďarského receptu

Dostali jste na brašovské maso chuť? Připravit si je můžete podle originálního maďarského receptu.

Budete potřebovat: 400 g vepřové plece, 600 g brambor, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1 zelenou papriku, 1 rajče, 1 bobkový list, 2 lžíce rostlinného oleje nebo 1 lžíci husího sádla, 1 lžíci papriky, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku červené paprikové pasty, 1 lžičku vegety, ½ lžičky pepře, sůl podle chuti a 500 ml oleje na smažení.

Postup: Na pánvi nejprve rozehřejte rostlinný olej nebo sádlo. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji dosklovita. Mezitím omyjte a nakrájejte maso na kostky, přidejte je k cibuli a rovněž osmažte. Rajčata omyjte, slupku nařízněte do kříže a vložte je asi na 1 minutu do vroucí vody. Pak je snadno oloupete.

Papriky také omyjte, odstraňte semínka a stopku a dužinu nakrájejte na kostičky společně s rajčaty. Jakmile je maso měkké, přidejte oba druhy zeleniny, česnek a bobkový list. Pak přisypejte majoránku, vegetu, sůl a pepř a promíchejte. Poté přisypejte papriku a opět důkladně promíchejte. Směs zalijte takovým množstvím vody, aby bylo vše zakryté a přidejte trochu paprikové pasty. Přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud maso nezměkne.

Mezitím očistěte, omyjte a nakrájejte brambory na kostky, pak je zabalte do čisté utěrky a vysušte je. Smažte je na středně rozpáleném oleji dozlatova a nechte je okapat na ubrousku. Když je maso měkké, odklopte hrnec a několik minut ho vařte bez pokličky, aby omáčka trochu zhoustla. Nakonec směs naneste na smažené brambory a vše dobře promíchejte. Pokrm můžete dozdobit paprikou či petrželkou. Vynikající jsou k němu i kyselé okurky.

Zdroje informací:
Zserbo.com
Receptneked.hu
Mindmegette.hu

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Palika Palika

2. 9. 2022 21:40

Vegetu??? Uff, to snad ne ...

Přidat komentář

Přečtěte si