Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jednoduchá vláčná bábovka s jogurtem krásně voní po čokoládě a velmi snadno se připravuje
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Taky nemáte rádi suché buchty? Tahle bábovka je velmi vláčná a díky vysokému obsahu kakaa chutná jako čokoládová. Jogurt v ní nepoznáte, jen zaručí nádhernou vláčnost těsta. Příprava je navíc velice snadná.


Bábovka v zemích českých

Jak už u nás dříve psala odbornice na provorepublikovou kuchyni, Kristýna Šemberová, bábovka po nedělním obědě či odpoledne ke kávě patřila na přelomu 19. a 20. století a za první republiky k běžné městské tradici. Úředníci, lékaři, advokáti, politici a další lidé z vyšší střední a vyšší třídy chodívali běžně domů na oběd a po polévce a hlavním chodu následoval zpravidla dezert s kávou či čajem a k tomu noviny, nebo krátký odpočinek. 

Původ bábovek sahá do pohanských dob. Tehdy měly podobu kynutého koláče s otvorem uprostřed. Tvarem připomínaly slunce a lidé jim přisuzovali magickou moc – ochranu před zlými silami. Kdo se jejím středem podíval, budoucnost svou prý viděl. Až do začátku 20. století bývala bábovka kynutá, za první republiky se do kynutého těsta přidával i tvaroh. Třená bábovka mohla vzniknout až po objevu kypřicího prášku. Ten se postaral o vyběhnutí těsta v troubě a působil jako kouzlo. Přípravu také významně urychlil. 

A kypřicí prášek používáme dodnes a i díky němu můžeme dát do těsta olej, máslo, jogurt nebo jiné suroviny, které zajistí vláčnost, ale jsou samy o sobě poměrně hutné a těsto zatěžují. Nicméně, právě kypřicí prášek pomůže těstu vyběhnout, i když je třeba plné másla. To je případ i této čokoládové bábovky, kde se o vláčnost postará jogurt a olej.

Recept na čokoládovou bábovku 

Na jednu bábovku si připravte: 3 vejce, 200 g krupicového cukru, trochu vanilkové esence, 200 g bílého jogurtu (já jsem použila Selský Hollandia), 100 g oleje, 150 g polohrubé mouky, 70 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva (s vinným kamenem) a 25 g kakaa. 

Jak na to? Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovou esencí do pěny. Pak přidejte jogurt, olej a mouku prosetou s práškem do pečiva a kakaem. Znova vyšlehejte, přibližně dvě minuty, nebo vše řádně promíchejte.Hotové těsto nalijte do formy (já jsem použila silikonovou, kterou jen vystříkám olejem ve spreji) a dejte do předehřáté trouby.

Pečte asi 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě a pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Můžete ji jen pocukrovat, nebo vylepšit přelitím čokoládovou polevou. 

Moje tipy:

  • Olej ve spreji mám z Tescomy. Vyjde asi na 150 Kč, ale zdá se mi, že vydrží nekonečně. Na vymazání silikonových forem je perfektní.
  • Silikonovou formu jsem kdysi dostala, tuším, že je to Dr.Oetker, ale nevím jistě. Je skvělá, silikon je pevnější a bábovka se v ní vždycky povede. Samozřejmě můžete péct v jakékoliv formě, jen ji nezapomeňte důkladně vymazat a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. 
  • Po vychladnutí doporučuji bábovku skladovat zabalenou do potravinářské folie, nebude tak vysychat.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Capri12

6. 9. 2022 08:09

Pokud zabalím vychladlou bábovku do folie, nevyschne ŽÁDNÁ.

Přidat komentář

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více