Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

těstoviny ve sklenici
Zdroj: Pixabay, security

Správné skladování potravin je nutností. Když ho dobře provádíte, zároveň více přemýšlíte nad nákupy a tím, co budete vařit. Zároveň šetříte. Zjistěte, jak správně skladovat potraviny.


Nedělejte ze spíže skladiště

Pokud máte spíž v samotné místnosti, může v ní skončit spousta věcí, u kterých právě nevíte, kam s nimi. Brzy ztratíte orientaci, a to vede ke kažení potravin a zbytečnému plýtvání. Důvodem může být také špatné promýšlení nákupů. Také se ale může jednat o nevhodné skladování. Plýtvat je škoda. Zjistěte, jak skladovat potraviny ve spíži, abyste nemuseli nic vyhazovat.

Zastavte chaos ve skladování

Abyste mohli co nejlépe využívat suroviny, potřebujete dobře vědět, co kde najdete. Věnujte den tomu, že spíž vystěhujete a znovu si naplánujte její uspořádání. Věci, které používáte často, by měly být v úrovni očí a co nejblíže k odběru. Potraviny v sáčcích (rýže, těstoviny, luštěniny, cukry a mouky) je lepší skladovat v dózách, aby se do nich nedostal žádný hmyz. Na drobné pytlíčky, jako jsou kypřící prášky, pudinky a koření se hodí různé organizéry. Budete je tak mít hezky pohromadě a přehledně a nestane se, aby pytlíček zapadl do tenat zapomnění.

Podobná organizovanost se vyplatí i u různých sladkých a slaných sušenek, chipsů a podobně, kdy čas páchá zločin na chuti. Objevený pytlík po několika letech pak nejspíš zamíří do koše. Pokud budete kupovat věci do zásoby, třeba v akci, skladujte je pak tak, aby potraviny s nejkratším termínem spotřeby byly vepředu, za nimi pak ty, které vydrží déle. Když budete vybírat dózy, zaměřte se na takové, které mají těsně přiléhající víčka, do kterých se nedostanou žádní nevítaní živočichové. Dózy a pytlíky s potravinami stejného druhu skladujte u sebe.

Na jednom místě pak bude vedle sebe třeba rýže, kuskus a těstoviny. Na jiném místě budou pohromadě oleje, ocet a různá dochucovadla. Na prvním srovnání spíže si dejte skutečně záležet, aby bylo pohodlné, přehledné a praktické. Nenechávejte otevřené ani oříšky a různé sušené ovoce. Mohly by přivábit škůdce, ale také se zkazit. Proto otevřené balení přesuňte do dobře uzavíratelné sklenice nebo dózy.

Provádějte pravidelnou kontrolu

Maximálně jednou za půl roku zkontrolujte stav potravin, omyjte police, a pokud zjistíte vady na baleních, tak potraviny uložte do bezpečných dóz. Pravidelnou kontrolou a díky dobré organizaci spíže zamezíte zbytečnému plýtvání a ušetříte peníze, i když tomu budete muset věnovat nějaký ten čas.

Hýčkejte si sklep

Pokud máte sklep, máte výhodu při skladování řady potravin. I tady se vyplatí dobrá organizovanost a kontrola alespoň jednou za rok. Uskladnit tu můžete nejen brambory, ale také kořenovou zeleninu a hlavně řadu různých vlastních produktů. Ať už se jedná o zavařeniny, rajčatové omáčky, zavařované okurky a spoustu dalších potravin, je třeba, aby byly skladovány podle roku výroby. Nejstarší sklenice by měly být nejblíže, abyste je mohli odebrat jako první. 
Brambory skladujte v přepravce, která má ve stěnách otvory. Kořenovou zeleninu ideálně zapíchejte do bedýnky s pískem. Saláty a další listovou zeleninu dejte do zavěšené síťky. 

Extra tipy navíc

  • Přemýšlejte nad nákupy a nenakupujte impulzivně něco jen proto, že je zrovna nižší cena. Pokud například máte v úmyslu pořídit do zásoby 30 nebo 50 kg mouky, zvažte, zda ji opravdu zvládnete spotřebovat. 
  • Konzervy, oleje, octy, těstoviny a podobně naopak kupujte bez obav, když jsou v akci. Obvykle vydrží déle, než je stanovená doba minimální trvanlivosti. 
  • Poznejte rozdíly mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Věnovali jsme tomu dříve celý článek
  • Nasbírejte si tam, kde je to možné, suroviny zdarma a pak si je zavařte nebo usušte. Například houby nebo i ovoce. Kde můžete bez potíží sbírat ovoce, to zjistíte z mapy speciálního webu Na ovoce. I když už sezona skoro končí, dost toho ještě stihnete. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více