Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nastává čas vinobraní: Kam vyrazit za burčákem a kvalitním vínem? Máme pro vás tipy z celé republiky
Zdroj: Freepik

Pokud nepatříte k největším milovníkům podzimu, ideální možností, jak si toto období zpestřit, Je zajet si někam na vinobraní. Nemusíte nutně jen na jižní Moravu, burčák poteče proudem i v dalších krajích České republiky. Na první vinobraní můžete vyrazit už tento víkend a potrvají až do října.


Kde se bude oslavovat víno?

Vinobraní v poslední době patří k nejpopulárnějším společenským událostem podzimních měsíců a vlastně už přelomu léta a podzimu, nejde ale o žádné novodobé akce. Slavnosti spojené s vínem se na našem území pořádaly od dávných dob. Vinobraní původně označovalo sklizeň vinné révy, což byla kdysi dávno významná událost, jejíž závěr a tedy zakončení dřiny na vinicích bylo třeba náležitě oslavit. Pořádaly se proto hody, veselice či jarmarky spojené s popíjením burčáku. Tento částečně zkvašený mošt a meziprodukt vzniklý při výrobě vína byl prvním nápojem, který si vinaři mohli z vinné révy vychutnat. V současnosti se z vinobraní staly velké slavnosti, které se už dávno nekonají jen v místě vinic, ale klidně i ve městě daleko od nich. Stačí si jen vybrat, zda budete cestovat vy za burčákem nebo si jen počkáte, až burčák doputuje k vám.

Znojemské a Pálavské vinobraní (9. 9.-11. 9.)

Hned nadcházející víkend se uskuteční dvě největší vinařské slavnosti vůbec a sice Znojemské a Pálavské vinobraní. Znojemské vinobraní je označováno jako historické a jeho součástí je nejen opravdová historická slavnost připomínající návštěvu českého krále Jana Lucemburského ve Znojmě, ale i spousta koncertů. Pálavské vinobraní se koná v další významné moravské vinařské podoblasti, a sice v mikulovské, konkrétně přímo v malebném Mikulově. I to má bohatý kulturní program, velkým lákadlem však bude Vinařské městečko v Kapucínské ulici, kde budou probíhat ochutnávky vín a burčáků s gastronomickými specialitami. V zámeckém sklepení se zase budou konat  degustace vín z vinařství Víno Marcinčák.

Vinohradské vinobraní v Praze (9. 9.-11. 9.)

Pokud bydlíte v Praze a už se nemůžete dočkat, až ochutnáte burčák, můžete již tento víkend zamířit na Náměstí Jiřího z Poděbrad, které bude centrem Vinohradského vinobraní. Nezaměří se tu nejen na tuzemská vína, budete moci ochutnat vína ze všech zemí bývalé rakousko-uherské monarchie.

Mělnické vinobraní (16. 9.-18. 9.)

V centru nejslavnější české vinařské podoblasti proběhne třetí zářijový víkend Mělnické vinobraní. Tato akce patří k jedné z nejstarších a největších oslav vína u nás. Se svými vzorky se představí nejen místní vinaři, navíc se budete moci těšit na foodtrucky s pochutinami ze všech koutů světa. Vinařští fajnšmekři pak jistě rádi zavítají na některou z řízených vinařských degustací.

Retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů (17. 9.)

Pokud nechcete jen popíjet, ale rádi přiložíte i ruku k dílu, vyrazte do Valtic, kde se budete moci do výroby vína i zapojit a sice sběrem hroznů. Akce navíc probíhá v retro stylu, takže si oblékněte montérky a zástěry jako brigádníci z 50.-60. let. Během trhání se samozřejmě budete moci posilnit i burčákem. Jen pozor, účast na akci je nutné si předem rezervovat.

Bzenecké krojované a Velkopavlovické vinobraní
(16. 9.-17. 9.)

I tento víkend se budete muset rozhodovat mezi dvěma velkými akcemi. Máte-li rádi tradiční folklór, určitě se vám bude líbit na Bzeneckém krojovaném vinobraní, které proběhně v duchu lidových tradic a jeho hlavní událostí bude průvod krojovaných. V podobném duchu se ponese i vinobraní v dalším slavném vinařském městě ve Velkých Pavlovicích. Místní kroje budete moci obdivovat díky průvodu krojované chasy městem. Samozřejmě se bude degustovat i víno a burčák od místních vinařů.

Vinobraní na Grébovce (23. 9.-24. 9.)

Víte, že i Praha má své vinice? Jedna z těch nejvýznamnějších se nachází v Havlíčkových sadech známých rovněž jako Grébovka, kde se také chystají na vinobraní. Ochutnat tu budete moci víno i burčák z místních hroznů, ale samozřejmě i vína z dalších vinařství z celé republiky. A aspoň je budete moci porovnat, které vás nejvíc osloví.

Karlštejnské vinobraní (24. 9.-25. 9.)

Vinobraní v podhradí i na nádvoří našeho nejslavnějšího hradu Karlštejn bude mít jako každý rok podobu středověkých slavností. Víno a burčák budete moci zajíst mnoha kulinářskými specialitami a možná potkáte i samotného otce vlasti - císaře římského a krále českého Karla IV., který se výrazně zasloužil o rozkvět vinařství u nás.

Burčákové slavnosti Hustopeče (29. 9.-1. 10.)

Máte-li září zaplněné jinými akcemi, nemusíte smutnit, degustovat budete moci ještě první říjnový den. V Hustopečích u Břeclavi, které jsou označovány nejen jako srdce vinic, ale i mandloní, proběhne akce věnovaná přímo burčáku. Ale nebojte, nouze nebude určitě ani o víno.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více