Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

nasbírané šípky
Zdroj: Pixabay, Innviertlerin

Jedním ze symbolů podzimu jsou šípky. Šípky už bohatě využívaly naše babičky, když z nich připravovaly sirupy, čaje, ale i právě medy. Připravte si šípkový med podle babiččina receptu.

Proč si dát šípky

Šípkové růži říkávaly babičky merhelec, případně trnová růže. Když kvete, je keř nádherný, když má na konci léta a začátku podzimu červené zabarvení, kouzelně krášlí krajinu a zároveň nabízí cenné plody. Na sběr šípku se vyplatí jít, šípky jsou totiž dobrým zdrojem především vitamínu C. Nejlépe ho využijete syrový, když vytlačíte dužinu a tu si přidáte třeba do ranního müsli. Když pak šípky přejdou mrazem, můžete si z nich vyrobit vína, sirupy, zavařeniny i povidla.

Eva Francová ve své knize Rok ve Svatojánu uvádí, že měkké a černé šípky mají minimum vitamínu C a na sušení se nehodí. Kromě tohoto vitamínu obsahují plody šípku i betakaroten, vitamín B1 a B2, rutin, vitamín K a třeba i karoteny. Vařením sice mizí část vitamínu C, ale minerální látky, flavonoidy a další cenné složky se do tekutiny vyluhují. 

Proč zvolit med se šípky

Med je nejen výborným sladícím prostředkem. Kromě toho ale sami dobře víte, co udělá med, když si dáte lžičku v době nachlazení. V kombinaci se šípky je to báječná varianta, která výborně chutná. Jen nezapomínejte na to, že pokud chcete využít obě potraviny pro zdraví, nesmíte je tepelně upravovat nad 40 °C. V případě babiččina šípkového medu se ale nic nevaří. 

Jak připravit šípky

Vydejte se na sběr šípků. Doma je pak očistěte ve vodě, aby se zbavily všech nečistot. Šípky nasypte do vyšší mísy a zalijte trochou vody, aby šly rozmixovat a takto z nich připravte směs. Tu pak přepasírujte přes jemné sítko. Výsledná směs má připomínat pyré.

Jak připravit šípkový med

Šípkové pyré smíchejte s medem. Poměr šípků a medu bude zhruba 1:1. Skladujte v dobře vyčištěné a vypařené sklenici. Pro lepší vůni můžete navrch kápnout lžičku rumu a sklenici dobře uzavřít. Z tohoto šípkového medu můžete ale připravit chuťově pestřejší záležitost, když do směsi přimícháte zrníčka vanilky, hodí se i troška prášku ze skořice. Do sklenice můžete dát i hvězdičku badyánu, případně hřebíček. Hotové sklenice skladujte v chladu. Připravíte si šípkový med, nebo zvolíte třeba šípkový sirup

Zdroje informací:
Eva Francová, Rok ve Svatojánu, Motto 2017

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více