Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

skladování jablek
Zdroj: Pixabay, Couleur

Letos je velmi úrodná sezóna jablek. Zjistěte, jak toto u nás nejoblíbenější ovoce správně skladovat, abyste si těchto voňavých a lahodných plodů mohli užívat ještě měsíce po sklizni.


Proč jsou jablka u nás tak oblíbená

Jablka v našich krajích rozhodně zaujímají první místo pomyslného žebříčku popularity mezi ovocem. A není se čemu divit. Z jablek se toho dá spousta připravit. Nejenže skvěle chutnají čerstvá, můžete je sušit, péct, připravovat z nich slané i sladké dobroty. Kromě toho jejich vliv na zdraví je nepopiratelný. Proto je důležité se připravit na to, abyste si mohli těchto darů přírody užívat až do příští sezóny. A že letošní sezóna nabízí pořádnou úrodu.

Co zhodnotit a provést před sklizní jablek

Než jablka automaticky dáte do beden a ty přesunete do sklepa, je třeba provést několik kroků. Než do sklepa nasunete novou úrodu, stěny natřete vápnem, regály a lísky umyjte důkladně vodou. Vydezinfikovaný prostor dobře několik dnů větrejte.

Jako další bod zkontrolujte sklízenou odrůdu jablek. Každý druh se totiž skladuje jinak, především co se týká délky doby skladování. Záleží také na tom, jak probíhala sezóna, jak pršelo, svítilo slunce, tomu bude odpovídat stav jablek. Základem dobrého skladování jablek, je chladné (nesmí tam ale mrznout), tmavé a vlhké prostředí s dobrým větráním.

To je důležité, protože jablka při dozrávání uvolňují plyn (etylen) a vy se to snažíte zpomalit. Jinak by byla brzy úroda znehodnocena. I když máte sklep, je třeba, aby byl vlhký. Ideální je zděný s vysokou vlhkostí. Pokud je suchý, dejte do místnosti nádobu s vodou, můžete dát i nádobu s mechem, který ale pravidelně vlhčete. 

Jak skladovat jablka podle odrůdy

Připravili jsme pro vás drobný orientační přehled termínů sklizně oblíbených odrůd. V září skliďte Rubín, zralý je od října až listopadu, vydržet by měl do února. Počátkem října se sklízí odrůdy Šampion, Jonagored, Jonagold, jíst je můžete od listopadu a skladovat se dají za vhodných podmínek do března.

Rubinola je zimní odrůda, kterou můžete sklidit od začátku října, konzumní zralost má v listopadu a skladovat ji můžete do února. Jablka Goldstar sklízejte počátkem října, jíst je budete moci od ledna a skladovat až do dubna. Topaz skliďte v říjnu, dozrává v prosinci a skladovat ho můžete do dubna. Mezi jablka pozdní sezóny patří třeba Granny Smith. Když jsou skladována ve správných podmínkách, vydrží do března nebo dubna.

Kdy sklízet jablka

Sbírejte zdravá a zralá jablka ve správný čas. Nezralá jablka se špatně skladují. Zhruba týden před plánovanou sklizní jablko zkontrolujte na dlani, můžete ho i rozkrojit a zjistit, jestli má barevná jádra. Raná jablka byste měli sklízet dříve, než plně dozrají. Pak totiž změknou.

Nejdříve natrhejte nejzralejší, obvykle to bývají plody okolo vrcholu stromu na jižní straně. Pozdní odrůdy nechte na stromě co nejdéle, ale většina by měla být sklizena do konce října. Výjimkou jsou velmi pozdní odrůdy, které můžete sklidit v listopadu, pokud to počasí povolí.

Náš tip: Z jablek, která se nedají uskladnit můžete připravit třeba povidla. Podívejte se na náš videopostup. 

Jak poznáte zralá jablka

Jak poznáte, že máte jablka sklidit? Nápověd je hned několik. Kromě toho, že začnou padat ze stromu (i za bezvětří a ne proto, že jsou zkažená), se mění barva. V případě jablek se zelenou slupkou se vyplatí sklidit plody, když se začnou vybarvovat do zelenožluta. Jablka s červenou slupkou se zase promění do hnědočervena, případně až jasné červené barvy. Další nápovědou je to, že jablko můžete i se stopkou snadno odebrat ze stromu. Když jablko rozkrojíte, najdete ve zralém jablku zase hnědá jádra.

Co sledovat při sklizni

Na skladování se hodí utržená jablka ze stromu. Spadlá totiž mohou být obouchaná, případně mohou mít jiné vady. Tato spadaná jablka hned využijte. Na skladování sbírejte pouze kvalitní jablka bez otlaků nebo navrtání od hmyzu. Taková brzy hnijí a nejdou použít. Jablka trhejte se stopkou a odlomte je směrem nahoru, nekruťte s nimi. Ideálně se na sběr vydejte ráno nebo pozdě večer, nesmí pršet. Jablka po sklizni uskladněte co nejdříve.

Jak skladovat jablka v bedýnkách

Ideálně jablka skladujte stopkou nahoru v jedné vrstvě v nízkých bedýnkách tak, aby se jablka navzájem nedotýkala. Okolo by měl dobře cirkulovat vzduch. Jablka pravidelně kontrolujte a odstraňte měkké nebo nějak poškozené, zkažené plody. Odrůdy nemíchejte. U nás se většinou jablka při skladování jednotlivě nebalí, názory jsou na to různé. Pokud se pro to rozhodnete, doporučuje se balení do novin nebo hedvábného papíru.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak skladovat jablka, když nemáte sklep

Ne každý má doma sklep, někdo dokonce nemůže skladovat jablka ani ve spíži. Pokud si přesto přinesete domů větší množství jablek, dejte je hlavně pryč ze slunce, někam na chladnější místo. Dávejte ale pozor na kontakt s některými potravinami. Klasickým příkladem jsou banány. Když je skladujete spolu s jablky v misce na lince, protože oba druhy ovoce produkují hodně etylenu, tím rychleji zrají, hnědnou a brzy budou přezrálé. V teplé místnosti na lince jablka vydrží zhruba 7 až 10 dní.

Jablka můžete skladovat v nejnižší přihrádce lednice. Mají ráda velkou vlhkost, zatímco lednice vysouší. Vhodné je tedy do jejich blízkosti dát mokrý papírový ručník, jinou možností je každých pár dní postříkat jablka vodou, abyste prodloužili jejich životnost. I tady je třeba myslet na to, že jablka urychlují zrání jiných druhů ovoce, proto je dávejte do odlišných přihrádek.

Zdroje informací:
https://www.homesandgardens.com
https://www.gardeners.com
https://www.gardenersworld.com
https://cs.wikipedia.org

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více