Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bryndzové halušky
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S brynzou a slaninou nemají chybu. Obvykle se halušky dělávají ze směsi brambor a mouky. Můžete ale ušetřit a připravit si levnější variantu, halušky pouze moučné chutnají taky skvěle.


Jak ušetřit na haluškách

Obyčejná jídla bývají ta nejlepší. A právě to je případ i halušek. K jejich přípravě stačí pouze brambory, mouka a sůl. Příprava samotných halušek podle tohoto receptu vyžaduje 750 g brambor, 250 g polohrubé mouky a sůl. Při aktuálních cenách vyjdou brambory v tomto množství asi na 14 Kč, mouka přibližně na 5 Kč a sůl na korunu. Dostanete se tak na 20 Kč. To vskutku není mnoho, ale když připočtete ještě brynzu a slaninu, celková částka naskočí. Jde to i levněji! 

Jestliže potřebujete jako rodina šetřit, možná zvažujete doslova každou korunu. Pak můžete zkusit udělat halušky bez brambor a připravit je podobně jako ve Slezsku nebo v Maďarsku. vyjde vás to, podle receptu a množství surovin na zhruba 7-15 Kč na celkové množtsví. A jak si je přichystáte?

Jak připravit halušky

Halušky nejsou nic složitého a rychle jsou hotové. Na přípravu obyčejných halušek bez brambor budete potřebovat 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, zhruba ¾ hrnku vody, sůl a lžičku sádla na promaštění. Jak na to? Nejprve dejte vařit větší hrnec naplněný vodou do dvou třetin. Vodu dostatečně osolte. Stačí smíchat mouky s vodou (tu přidávejte postupně, uvidíte, kolik budete potřebovat) a pokud chcete, můžete haluškám dodat chuť a barvu kurkumou. Výsledné těsto by mělo mít měkkou konzistenci. Ani husté ani řídké.

Když je těsto hotovo, můžete použít haluškovač (síto se stěrkou) a protlačit jím těsto do vroucí vody. Pokud ho nemáte doma, budou vám stačit dvě lžičky. Protože tento postup je časově náročnější a halušky se rychle vaří, je vhodnější vařit je na etapy. Halušky se pak v hrnci nerozvaří. Můžete vykrajovat malé kousky lžičkou a druhou seškrabávat. Variantou je také využít prkénka a těsto seškrabávat do vody nožem. Jak lžičky, tak nůž je vhodné čas od času namočit ve studené vodě. Když halušky vyplavou, nechte je krátce povařit, a pak je sceďte. Dejte je do hrnce a promíchněte lžičkou se sádlem.

Takzvané halušky ze Slezska jsou ještě snazší, stačí vám na ně jen 250 g polohrubé mouky, 200 ml vody a sůl. Maďarské přílohové halušky pro změnu připravíte ze směsi hladké mouky, polohrubé mouky, soli, 1 vejce a 1 žloutku a vody. Přesný recept na maďarské halušky najdete tady. Maďarská varianta je výživově o něco lepší, protože do těsta přijdou nějaké bílkoviny a vitaminy z vajíček. 

Slovenská

Slovenská kuchyně byla, podobně jako ta česká, ovlivněna kuchyní rakouskou, německou a maďarskou. Na Slovensku v kuchyni zpracovávají především zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je…

Jak využít halušky bez brambor

Možností je hodně. Halušky můžete upravit jako klasické slovenské, jen třeba místo dražší brynzy zvolit nastrouhaný Eidam. Výtečné jsou halušky smíchané s nadrobno pokrájeným, na cibulce podušeným kysaným zelím. Jeden sáček zelí vás vyjde asi na 20 Kč, cibule na korunu, dohromady s olejem na smažení a haluškami se dostanete na zhruba 30 Kč za celé množství.

Když přidáte vyškvařenou slaninu (cca 22 Kč), budete mít vydatnou večeři nejméně pro 2 lidi za necelých 50 Kč. 

Když těsto na halušky moc neosolíte, lze pak hotové uvařené halušky jíst také nasladko, třeba s tvarohem a cukrem, nebo s dušenými jablíčky. 

Halušky jsou rovněž vhodné jako příloha, ostatně v Maďarsku je tak běžně používají. Zkrátka, možností, jak s haluškmai naložit, je více. Vyberte si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Náš tip: Takto si můžete podle videoreceptu připravit halušky s kysaným zelím a uzeným masem. Samotné halušky se v tomto receptu připravují z 500 g polohrubé mouky, 500 ml vody, 1 vejce a soli. Zhruba kilo halušek vás tedy vyjde asi na 14 Kč

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více