Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květák s houbami a zeleninou
Zdroj: Toprecepty, pipre

Také využíváte žní hub a zpracováváte je na všemožné způsoby? Co takhle si dát květák s houbami? Báječně se doplňují. Můžete si snadno vytvořit výborné a rychlé jídlo, které zasytí.


Květák s houbami

Když nechcete obalovaný květák, případně květákový mozeček, přemýšlíte, jaké máte další možnosti. Se snadnou dostupností hub je to hračka. Obě suroviny se k sobě báječně hodí. A houby teď skutečně můžete sklízet pomalu „hráběmi“, kolik jich v lese je. Využijte toho a připravte si květákovo-houbovou dobrotu.

Rychlá verze květáku s houbami

Květák s houbami si snadno připravíte ve větším hrnci. Na přípravu budete potřebovat: střední květák, 4 vejce, 1 cibuli, lžíci másla, zhruba 200 g hub (směs), kmín, sůl a bylinky. Očistěte květák a dejte se do blanšírování. Přiveďte k varu ve středním hrnci hodně osolenou vodu. Květák vložte do vroucí vody a vařte maximálně 3 minuty. Mezitím si připravte velkou mísu s ledovou vodou. Pokud v ní budou kostičky ledu, jedině dobře. Jakmile se květák dovaří, ihned ho slijte a vložte do misky s vodou. Jen tak okamžitě zastavíte var a květák se vám nerozvaří a naopak zůstane krásně křupavý.

Pokud ho budete chtít ochutnat, dejte si pozor, protože by vám do směsi s houbami nemuselo nic zbýt, jak je výborný. Nechte ho okapat. Na másle zatím nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Pokud budete chtít voňavější jídlo, pak nechte nejdřív rozškvařit dva na kostičky pokrájené plátky slaniny.

Houby očistěte a pokrájejte na kostičky. Houby přesuňte do hrnce k cibuli a dobře je poduste. Bývá to podle druhu 20-30 min. Květák nasekejte na menší či větší kousky, podle toho, jak to máte rádi a kousky přesuňte k hotovým houbám. Směs osolte, pokmínujte a zalijte rozšlehanými vejci. Dobře promíchejte, nechte vejce trochu osmažit, a můžete servírovat. Talíř ozdobte bylinkami. Této směsi sluší hlavně pažitka a petrželka. Sáhnout můžete ale i po tymiánu, oreganu nebo třeba bazalce.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Květák s houbami v troubě

S drobnou obměnou můžete i květák s houbami nechat zapéct v troubě. Liší se vlastně jen přidáním zakysané smetany a nastrouhaného tvrdého sýru (skvělý je třeba sýr typu parmezán, čedar) do směsi s vajíčkem, solí, kmínem. Tuto směs pak nalijete na květák s houbami, které připravíte jako výše a vše necháte zapéct. Pro přípravu se nechte vést třeba tímto receptem na zapečený květák s houbami.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si