Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché, rychlé, vyborné – tak by se dalo popsat toto cukroví. Tenká šlupička obyčejného těsta je ochucená pouze cukrem. Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a náramně voňavé karamelem.


Když pekařka promluví...

Recept na šlupky mám ještě po své babičce, které by letos byly 102 roky. Pekla je velice ráda, protože těsto je úplně obyčejné, šlupky poměrně rychle připravené a upečené a navíc ze surovin, které všichni máme běžně doma. Jsou to vlastně jen tenounké šlupičky těsta, ochucené částečně zkaramelizovaným cukrem. Přesto, že recept není nic světoborného, musím přiznat, že u nás v rodině jsou šlupky "prudce jedlé a žravé".

Co budeme potřebovat? 90-100 g vody, 1 lžičku cukru na kvásek, 13-15 g čerstvého droždí, 300 g hladké mouky, 50 g oleje, špetku soli a krystalový cukr na válení šlupek

Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci mouky z přichystaného, odváženého množství. Kvásek necháme asi 20 minut probudit a pak vmícháme ostatní suroviny. Výsledkem je pevné, ale tvárné těsto (Pokud je třeba, můžeme po kapkách trošičku vody přidat.) Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku o síle prstu a pak nakrájíme na dílky, celkem na 80–100 kousků. Na vále je zakryjeme utěrkou a necháme hodinu nakynout.

Pracovní plochu posypeme krystalovým cukrem. Do cukru po jednom vkládáme kousky těsta, válečkem v cukru rozválíme na velikost poloviny menší dlaně (cukr bude jen na jedné straně) a na plech je ukládáme cukrovou stranou nahoru. Nějak výrazně nenabudou, můžeme je tak ukládat téměř těsně k sobě, budou potřeba tři plechy.

Než šlupičky na plechu dokynou (asi 20 minut), necháme rozpálit troubu na 220 °C a šlupky postupně upečeme (10 minut).

Drobečky z ošatky

  • Při zadělávání těsta je možné, že bude třeba minimum vody po kapkách přidat. Stále ale myslete na to, že výsledné těsto má být poměrně pevné.
  • Zkoušela jsem do těsta na vyvalování přidat i trochu skořice - šlupky jsou také dobré, maličko jiné. Ae stejně nám nejvíce chutnají ty nejobyčejnější, ničím neovoněné.
  • Karamel rád natahuje vzdušnou vlhkost. Proto budete-li chtít upečené sušenky uchovat ve stejném stavu do druhého dne, je třeba je uložit v obalu, který co nejvíce zamezí přístupu vzduchu, a tím i vlhnutí upečených šlupiček.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

citronek

6. 11. 2022 18:05

Dělám z listového těsta a dříve se prodávaly pod názvem Krachle.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat