Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Úžasně voňavý chlebík z banánového těsta je pečený ve formě a každý jeho krajíček je zdobený skořicovou kresbou
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Lehce sladký chlebík s banánovým těstem doplňuje mletá skořice, která na nakrájených plátcích tvoří zavinutou kresbu. Nejen, že do tohoto moučníku spotřebujete banány, které by jinak přezrály, ale navíc vám ještě při pečení provoní celý dům.


Když pekařka promluví...

Ráda čtu. A ještě radši, když se kniha třeba jen trochu dotýká pekařiny, jako třeba „Vůně chleba“ autorky Judith Ryan Hendricks. Příběh Wyn, která bere svůj život do vlastních rukou, po rozchodu s manželem najde útočiště u kamarádky, vrátí se ke své zálibě a začne v místní pekárně péct chleba, je poměrně odpočinkové čtení. Ale ten její vztah k pečení! Jako by mi J. Hendricks četla v duši…
A právě jeden Wynin chleba, banánový se skořicí, mi byl předlohou tohoto receptu – z knihy jsem si půjčila jen nápad, těsto jsem nechala déle kynout přes preferment a výsledkem byl úžasně voňavý, nepříliš sladký chlebík.

Co budeme na chlebíček potřebovat? Preferment: 1 g čerstvého droždí, 160 g vody, 150 g celozrnné pšeničné mouky
– ve vodě rozmícháme kousínek droždí, pak mouku a zakryté necháme v teple 12 hodin kynout. O tom, co je prferment, jsme si spolu povídali u receptu v minulém článku

Dále: 350 g hladké mouky, 20 g vody, 2 lžičky citronové šťávy, 2-3 g čerstvého droždí, špetka soli, 200 g strouhaného (mačkaného) banánu, 40 g změklého sádlam 40 g cukru Na potření a posyp: rozpuštěné máslo, mletá skořice

Jak budeme postupovat?  K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin - měkký banán dobře rozmačkaný, pevnější nastrouhaný, droždí dobře rozmíchané v předepsané troše vody - a uhněteme těsto, které necháme vykynout 1-2 hodiny.
Vykynuté těsto na pomoučeném stole zlehka propracujeme a vyválíme na větší obdélník.
Celou plochu těsta potřeme hodně změklým nebo rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a těsto zavineme do rolády, kterou vložíme vykynout do dobře vymaštěné chlebíčkové formy.

Vykynutý chlebíček upečeme v dobře vyhřáté troubě (190 °C / asi 40 minut), pak můžeme vyklopit na mřížku v troubě a ještě asi 5-7 minut dopéct. Hotový, horký chlebíček můžeme svrchu potřít máslem.
Vychladlý ho později krájíme na krajíčky a podáváme pocukrovaný nebo s máslem a medem, dobrou marmeládou.

Drobečky z ošatky

  • Jeden gram droždí pravděpodobně neodvážíte na váze. Stačí ho dát odhadem, přiměřeně, přiměřeně :) Je to kousíček veliký jak pěkná špendlíková hlavička.
  • Těsto můžete samozřejmě zadělat s omládkem nebo jakkoliv jinak, tak, jak jste kynuté těsto zvyklí zadělávat. Jen droždí použijete více, cca 17 g.
  • Pokud použijete opravdu preferment a namočenou celozrnnou mouku necháte kynout celou noc, vůbec ji ve střídě nepoznáte. Tak bude střída jemná a hladká.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více