Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Batátové kari s rajčaty, máslová ryba na bylinkách, boloňské špagety s parmazánem... To není ukázka z menu moderní restaurace, ale z pražské mateřské školy Na Korábě, která za svůj jídelníček sbírá už pár let jednu cenu za druhou. Vypravili jsme se tam, abychom na místě zjistili, kdo a jak ve školce dětem vyvařuje takové dobroty.


Vařilo se tady vždycky dobře 

Když zazvoníte na zvonek v přízemí historické budovy na Praze 8, už ode dveří ucítíte otevřeným oknem vůni linoucí se z kuchyně, která je hned nalevo od hlavního vchodu.Tady, nedaleko Fakultní nemocnice Bulovka, sídlí mateřská škola Na Korábě. Přijít sem na reportáž bylo pro mě skoro jako déjà vu. Do této mateřinky jsem totiž před lety každý den z Prahy 3 vozila svého syna.

Důvodem pro výběr školky v jiné městské části, než kde jsme bydleli, byl už tehdy mimo jiné skvělý "korábský" jídelníček. Zatímco v jiných mateřských školách nabízeli k svačince paštiku a colu, Na Korábě už před 15 lety frčely mini švédské stoly plné zeleniny a chlebíčků s domácími pomazánkami. Není divu, že dnes má tahle školka na chodbě u dveří do kuchyně poličku plnou vítězných pohárů z různých kulinárních soutěží.

Jako z restaurace 

"Nastoupila jsem sem v roce 2009, soutěžit jsme začali o dva roky později," říká mi hospodářka mateřské školy, Lucie Francová, zatímco obě popíjíme "školkový čaj" s citronem. Kuchařka Kristina Horňáková ve stejné chvíli krájí čerstvé cukety, papriky a rajčata. Dnes bude máslová ryba s domácím bazalkovým pestem, petrželkovými bramborami a grilovanou zeleninou. A jako polévka minestrone, dochucená domácím vývarem. Za tohle jídlo bych klidně zaplatila v restauraci a tak se hned ptám, kolik zdejší školní stravování stojí rodiče. 

"Museli jsme trochu zdražit, protože kvalitní vaření něco stojí," vysvětluje Lucie Francová a dodává, že na den platí rodiče 50 Kč. V tom je dopolední svačinka, oběd, odpolední svačinka a celodenní pitný režim. K pití tady děti dostávají již zmíněný "školkový čaj", což je velmi slabý a mírně oslazený černý čaj s citronem, nebo ředěné 100 % džusy, dále mléko, kakao nebo karo. A neustále je k dispozici také čistá voda. 

Padesát korun, které platí rodiče, má školka jen na suroviny. Zbytek nákladů jde za státem. Přesto mi částka za suroviny přijde při dnešních cenách nízká. "Snažíme se ve školce maximum věcí připravit sami. Polotovary jsou totiž nejen nezdravé, ale také velmi drahé," komentuje hospodářka a vypočítává, že třeba cizrnu nekupují v plechovce, ale sušenou a sami si ji namáčejí, vyjde to levněji. Totéž platí pro buchty nebo knedlíky. A když jeden den částku "přestřelí", jiný den musejí vařit levněji. Tak, aby to za celý měsíc vyšlo. 

Pro přídavek se chodí často

Děti ale nejsou ošizeny nikdy. Ani v kvalitě, ani v množství. Chutná jim tady tak, že si dokonce chodívají třeba i dvakrát přidat. "Když už někdo přijde potřetí, ptám se, jestli to opravdu sní a nebude ho pak bolet bříško," směje se kuchařka Kristina. Nejedlíky naopak lákají na krásné talíře značky Thun. "Když sníš ty těstoviny, uvidíš na dně krtečka!" 

Jídelníček sestavuje hospodářka školky společně s kuchařkou. Bez její ochoty by totiž dobře vařit nešlo. Zdaleka ne všude se ve školním stravování potkáte s avokádovou čoko pěnou, domácími buchtičkami s krémem, chia pudinkem s malinami nebo rajskou, kterou děti tak milují, že si jejich maminky chodí pro recept, aby ji doma mohly uvařit tak jako ve školce. 

Při plánování jídelníčku ovšem musí hospodářka dodržet nejen finanční limit, ale také takzvaný spotřební koš, tedy závaznou normu na to, kolik čeho musejí děti během měsíce sníst. Norma se týká mimo jiné i mléka, mléčných výrobků, luštěnin nebo ovoce. Paradoxně přitom vůbec nezohledňuje množství bílkovin, sacharidů a tuků ve stravě dětí.

Na dodržování spotřebního koše dohlíží hygiena, která také třeba namátkově měří speciálními přístroji obsah soli v jídle. Zkrátka, vařit a plánovat vaření ve školce při všech těchto omezeních není vůbec jednoduché. Lucie Francová a hlavní kuchařka Kristina Horňáková si tu práci dobrovolně ještě nad rámec všeho ztěžují tím, že se aktivně hlásí do soutěží. A vyhrávají je! 

Medaile za medailí

Ve dvou ročnících pražských soutěží se školka pokaždé umístila na prvním místě, v celostátní soutěži, kterou poslední čtyři roky pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, nasbírali celkem 4 medaile, respektive spíše poháry. Přitom nejde jen o nějaké jednoduché klání.

V soutěži komisaři hodnotí kromě nápaditého jídelníčku také to, jak školka zachází se surovinami, zda se je snaží využít beze zbytku, v samotném finále, které se koná v Makro akademii a kde se před porotou vaří "naostro", si pak porotci všímají i čistoty na pracovišti kuchařky a dalších detailů. 

Letos se školka Na Korábě, jako jediné pražské školní zařízení, umístila v celorepublikové souteži na třetím místě v kategorii Bezmasý rostlinný pokrm. Bronz si kuchařky odnesly za své zeleninové kari s batáty, dýní a mangem, veganské „masové kuličky" a čočkové lívanečky. Loni se do soutěže hlásily se špenátovými palačinkami s uzeným lososem, lučinou a rukolou, avokádovou čoko pěnou a ředkvičkovou pomazánkou s mandlemi. 

Nejlepší rajská je od Kristiny

Přitom školka nemá ani nějaké závratné super moderní vybavení. V menší kuchyni je z moderních přístrojů kromě robota už jen konvektomat. Vedoucí kuchařka si ale nestěžuje. Přestože dostala nabídku odejít vařit teplou kuchyni do hotelu Hilton, odmítla ji. Děti ani jejich rodiče možná dodnes netuší, jakou hvězdu jejich školková kuchyně ukrývá. Kristina Horňáková si totiž na nic nehraje. Prostě "jen" vaří a vaří skvěle. Pro čtenáře webu Toprecepty.cz dokonce prozradila svůj recept na vyhlášenou školkovou rajskou omáčku

"Do základu dávám olej a máslo, na tom orestuji do lehce zlatavé barvy nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Přidám spařená a oloupaná rajčata, nebo kvalitní sterilovaná rajčata, rajský protlak, nové koření, bobkový list, černý pepř a domácí vývar. Vše společně provařím a na závěr koření vyjmu, omáčku přecedím a trochu zahustím záklechtkou z mouky a vody. Dochutím cukrem a až na závěr přidám trochu skořice, ale jen malinko, aby tam byl ten pověstný chuťový ocásek," směje se Kristina a pomalu se chystá vydávat oběd. Děti ze tříd už totiž přicházejí. Je čas objevit na dně talíře krtečka. 

Náš tip: Podívejte se do galerie, jak to ve školce Na Korábě vypadá.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Sakatka

27. 9. 2022 19:08

Vážená paní Adámková, musím se proti Vašemu článku ohradit. Jsem dlouhodobou inspektorkou školních jídelen v Praze 3, a nikdy se v našich školkách nepodávala ke svačinkám paštika a cola. Domácí pomazánky jsou naprostým standardem na všech školních jídelnách ne jen 15 let, ale už desítky let. Chcete-li se dělat zajímavou, najděte si k tomu jinou příležitost. Školní jídelnu Na Korábě znám velmi dobře, soutěž pro školní jídelny jsem sama zakládala, a vím, že bodovali každoročně. Mají opravdu dobré recepty, jsou prostě fakt dobré. To, že je chválíte je fajn, zaslouží si to. Nicméně Vám to nedává žádné právo kydat špínu na ostatní školní jídelny a psát v článku nesmysly. To jen dokazuje, že problematice vůbec nerozumíte, a je si tu laciným způsobem honíte triko.

frydas

27. 9. 2022 11:53

Yvka67: já bych zas třeba chtěl vidět, jak Hilton přetahuje kuchařku, která dělá záklechtku :D Nechci se dohadovat, že paní vaří těm dětem jistě nadstandartně, ale pochybuju, že Hilton jde po kuchařkách ze školky, co dělají záklechtky :D

Yvka67

26. 9. 2022 16:23

;-) Chtěla bych vidět školku, kde k svačině nabízí paštiku a colu - tak přesně vypadá zveličování v praxi. Neznám školku, která by se kvůli cole nechala zavřít...a to by ji zavřeli, minimálně kuchyni. Asi má paní redaktorka pocit, že když dá takové srovnání, dostane její argumentace větší váhu.

Přidat komentář

Přečtěte si