Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarská delikatesa: Dršťky na paprice voní slaninou a chutnají jako vylepšený guláš. Po tomhle jídle se jen zapráší!
Zdroj: Toprecepty, maris

Při zmínce o dršťkách si většina z nás vybaví dršťkovou polévku. Dršťky se ale dají připravit na mnoho dalších způsobů. Třeba na paprice. Právě tak je budou Jan Punčochář a Radek Kašpárek připravovat v jednom z budoucích dílů pořadu Souboj na talíři. Jak přesně je pánové uvaří, to nevíme, my nabízíme maďarskou verzi!


I dršťky mohou být delikatesa

I když se jako dršťky vždy označovaly spíš podřadnější vnitřnosti (ty kvalitnější jsou nazývány droby), dá se z nich připravit přímo delikatesa. Navíc obsahují jen velmi málo tuků a jsou i dobře stravitelné. Dršťky jsou vlastně hovězí předžaludky či žaludky nakrájené na tenké proužky. Kromě hovězích se používají i dršťky vepřové nebo skopové. Spousta lidí má s dršťkami ten problém, že jim vadí jejich specifická vůně nebo spíš zápach, pokud je ale správně připravíte, zmizí a zůstane jen výborná chuť. Nejdůležitější je je hlavně správně okořenit a ochutit a také je dlouze vařit. Jen tak nebudou nepříjemně tuhé a žvýkavé, ale krásně měkké a křehké.

Dršťky z Florencie nebo maďarské?

Ačkoli my si dršťky spojujeme s oblíbenou českou hospodskou polévkou, dršťky jsou populární i v dalších evropských kuchyních. Dělají se smažené v trojobalu i v těstíčku, zadělávané ve smetanové omáčce a v Itálii mají dokonce vlastní specialitu – dršťky po florentinsku – tedy dušené s kořenovou zeleninou a rajčaty. Nejvíc se však české dršťkové polévce podobá úprava maďarská – tedy dršťky na paprice neboli pacalpörkölt.

Jak dršťky správně očistit a předvařit?

Spousta lidí se domácímu vaření drštěk vyhýbá i z toho důvodů, že je nutné je ještě před samotnou přípravou pokrmu očistit a předvařit. Nejlépe dršťky očistíte, když do nich vetřete hrubozrnnou sůl, která uvolní malé nestrávené kousky zbytků. Poté se dršťky propláchnou, případně můžete použít i zubní kartáček, abyste se dostali na těžko dostupná místa a dršťky opravdu důkladně vyčistili. Nakonec se musí odřezat všechny tmavé části a lůj. Dršťky se doporučuje vyprat v několika vodách, předejdete tím onomu specifickému zápachu. Navíc je ještě můžete nechat odležet 24 hodin v chladu ponořené v mléce. 

Očištěné dršťky pak nechte cca třikrát přejít varem. Do vody přidejte trochu citronové šťávy nebo octa a mezi jednotlivými vařeními vodu vyměňte. Vodu pak vždy přiveďte k varu a vařte 30 minut. I tak se zbavíte případné nelibé vůně. Nakonec se vaří ve vodě do úplného změknutí asi 2 hodiny. To vše ale musíte podstoupit jen v případě, když koupíte dršťky syrové.

V obchodech se ale většinou prodávají dršťky předvařené a rovnou nakrájené na proužky, jejichž úprava je pak stejná, jako byste si koupili třeba kuřecí nudličky, zkrátka snadná. Předvařené dršťky stačí jen povařit pouhých 30 minut, záleží ovšem i na způsobu úpravy.

Dršťky na paprice podle maďarského receptu

Pokud máte již dršťky předvařené a budete je dusit, můžete se pustit do přípravy samotného pokrmu, třeba právě do drštěk na způsob maďarského paprikáše. Jak na ně?

Budete potřebovat: 2 kg hovězích drštěk, 100 g sádla, 120 g uzené slaniny, 300 g cibule, 10 g česneku, 5 g mletého kmínu, papriku podle chuti, 300 g zelené papriky, 150 g rajčat a sůl podle chuti.

Postup: Slaninu nakrájejte na proužky a opečte na sádle. Pak ji vyjměte děrovanou lžící, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova. Když je hotovo, stáhněte pánev ze sporáku, přidejte mletou papriku, vraťte na sporák a přidejte zelenou papriku nakrájenou na proužky. Nakonec vmíchejte na kostičky nakrájená rajčata a chvíli povařte na mírném ohni. 

Mezitím vyčistěte a předvařte dršťky a nakrájejte je na proužky. Pokud jste si koupili předvařené, již je vařit nemusíte, stačí, když je necháte v gulášovém základu déle, dokud nezměknou. Omáčka bude i chuťově výraznější. Dršťky přidejte do pánve k zelenině, ochuťte drceným česnekem, mletým kmínem a solí a přidejte tolik vody, aby bylo vše ponořené. Duste pod pokličkou, dokud nebude maso uvařené krásně doměkka. Podávejte s chlebem.

Náš tip: Zkuste i klasickou dršťkovou polévku podle našeho videa:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více