Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Octová limonáda shrub má i své podzimní varianty: Dokonalá je dýňová se zázvorem a skořicí
Zdroj: Unsplash, Encal Media

Domácí limonády jsou vždy hitem léta, letos je ale v kurzu ještě jedna novinka – shrub. Tyto speciální limonády z octového sirupu jsou dokonalým osvěžením a zpestřením pitného režimu, navíc prospívají i našemu zdraví. Můžete si je dát v nealko verzi, ale klidně je i říznout kapku alkoholu.


Limonády z octa zaženou žízeň

Pokud by se o něčem dalo říct, že je v oblasti gastronomie v poslední době hit, je to fermentace. A právě na vlně kvašení se svezly i drinky, které se v poslední době stávají čím dál tím víc populárnější. Pod názvem shrub se ukrývá více druhů nápojů. Obvykle se ale jako shrub označují nejčastěji nealkoholické limonády připravené z vody či sodovky a z ovocného sirupu na bázi octa. Stejně se pak označuje i samotný octový sirup, někdy nazývaný také drinking vinegar neboli pitný ocet. Tento ocet se právě dochucuje ovocem, bylinkami nebo kořením, aby po smíchání s vodou vznikl vynikající nápoj zajímavé nakyslé chuti.

Ocet jako součást drinků

Nápoje typu shrub ovšem nejsou žádným módním výstřelkem, ale drinky s dlouhou historií. Shruby se popíjely již v 17. a 18. století hojně v Anglii. Tehdy však šlo o likéry z rumu nebo brandy ochucené ovocem, citrusovou kůrou a ovoněné různými druhy koření. Později byly shruby (tedy směs ovoce a alkoholu) běžnou součástí punčů. Ovšem i nápoje s octem se pily v dávných dobách. Ocet se totiž běžně přidával do vody, která bývala často znečištěná. Jako dezinfekci do vody jej ostatně používali již staří Římané. Později sloužil ke konzervaci ovoce, které se v něm nechávalo louhovat. Slitá šťáva se pak smíchala s cukrem nebo medem, svařila na sirup a pak se míchala s vodou nebo se přidávala do alkoholických koktejlů.

Tento původně anglický recept posléze převzali i Američané. Drinky s octem se pak staly populární v Americe v dobách prohibice, kdy se zkvašeným octem nahrazovaly alkoholické drinky. Tyto drinky pak sice zastínily klasické limonády, ale se vzrůstající oblibou doma připravovaných limonád se na výsluní slávy vrátily i shruby. Důkazem, že shruby nejsou žádnou novinkou je i původ slova, které pochází s arabského sharāb, jež znamená pít.

Experimentujte s ovocem o octy

Výroba samotného shrubu není nijak složitá a snadno si jej uděláte i doma. Navíc si můžete vyzkoušet mnoho různých verzí. Experimentovat můžete nejen s ovocem, ale i s druhy octa. Nejvhodnější jsou na shruby jablečný ocet, vinné octy, lze ale třeba použít i balsamico. Z ovoce se do shrubů nejvíc hodí bobulovité, dále jablka, hrušky nebo švestky. Nevhodné jsou jen citrusy, ocet je již sám o sobě dost kyselý a cílem je vytvořit vyváženou kombinaci sladké a kyselé chuti. Do shrubů se rovněž často přidávají různé druhy bylinek a koření pro intenzívnější a zajímavější příchuť. Samozřejmě záleží na vašich chutích, takže můžete experimentovat a kombinovat, jak se vám zlíbí.

Voňavý dýňový shrub

K podzimu se třeba přímo báječně hodí spojení dýní, skořice a zázvoru. V kombinaci s jablečným octem vznikne přímo vynikající aromatický nakyslý drink. A jak takový shrub připravíte?

Budete potřebovat: 1 malou dýni (kabocha nebo hokkaido), 1 a 1/2 šálku cukru, 1 a 1/2 šálku jablečného octa, 1/4 šálku čerstvého zázvoru, nastrouhaného a 1 lžíci mleté skořice.

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Odřízněte stopku z dýně a rozkrojte ji na polovinu. Vydlabejte a odstraňte semínka. Položte ji řeznou stranou dolů na pečicím papírem vyložený plech. Pečte dýni, dokud ji není možné propíchnout vidličkou poblíž konce stopky, cca 45 minut až hodinu. Vyjměte dýni z trouby a nechte ji vychladnout. Pak vydlabejte dužinu.

Přendejte ji do mísy a přidejte cukr, ocet, zázvor a skořici. Promíchejte, vložte do chladničky přes noc nebo až na 24 hodin. Dýňovou směs propasírujte přes síto do mísy tak, aby vám zůstala jen dýňová šťáva. Šťávu pak přelijte do vymytých lahví a uložte do lednice. Používejte jako základ limonád nebo do alkoholických drinků.

Zdroje informací:
Oakley, T.: Shrub: A History
Dalby, A.: Food in the Ancient World from A to Z
Seriouseats.com
Annaskitchenshrub.com
Seedlipdrinks.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více