Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

hrušky
Zdroj: Pixabay, nafeti_art

Hrušková povidla jsou výborná hlavně na nejrůznějších druzích koláčů, v buchtách. Připravte si pečená povidla vonící kořením, která povznesou jídlo na úplně jinou úroveň.


Proč si dát hrušky

Hrušky jsou trochu v pozadí oblíbených jablek, ale také patří mezi často využívané ovoce. V našich krajích jsou snadno dostupné a můžete k nim přijít relativně levně. Zvlášť, když je dobrá sezóna. Hrušky jsou výborným zdrojem vlákniny, obsahují vitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin C a minerály draslík, vápník a hořčík. Výhodou je i to, že mají nízký obsah kyselin. Hrušky se dají využít na řadu způsobů, jen tak pokrájené do ruky, do misky s müsli, pečené, zavařované, sušené, želé, čatní. Krásně k nim ladí koření, jako je hřebíček, zázvor, skořice, ale i zmíněný kardamom.

Jak připravit hrušky na povidla

Na povidla může přijít i méně kvalitní ovoce, ale stále zdravé, bez hniloby či plísní. Důležité ale je, aby bylo vyzrálé, které výborně chutná. Hrušky dobře omyjte, zbavte je jádřinců, nechte na nich slupku. Zvažte je, až když budou bez jádřinců.

Co potřebujete na pečená hrušková povidla

Na hrušková povidla si připravte 1 kg vykrájených hrušek, 100 g cukru krupice, 30 ml jablečného octa, 1/2 lžičky skořice, 3 hřebíčky, 1 badyán, 2 kardamomy, šťávu z jednoho citronu (nebo lžičku kyseliny citronové).

Náš tip: Připravte si voňavé pečené hrušky podle tohoto videoreceptu:

Jak připravit hrušková povidla

Při vaření povidel je třeba opatrnost, protože horká povidla často prskají. Snadno tak kapky cáknou na ruku a mohli byste se opařit. Troubu předehřejte na 170 °C. Hrušky nastrouhejte nebo namelte, nejlépe na robotu. Někdo je ještě pasíruje. Když bude ovoce velmi zralé, možná ho bude stačit pouze promačkat vidličkou. Koření rozdrťte najemno v hmoždíři. Hrušky dejte do mísy a promíchejte s cukrem, octem, skořicí a zbývajícími ingrediencemi kromě citronové šťávy. Na pečení povidel se nejlépe hodí dvojitý pekáč, kdy směs s hruškami dáte do spodního dílu a horním přikryjete. Pokud nemáte dvojitý pekáč, navrch dejte alobal.

Pečte pomalu zhruba dvě až tři hodiny. Trvá to podle toho, jaký druh hrušek jste využili a jak jsou šťavnaté. Občas zkontrolujte stav pečení, mírně promíchněte. Na úplný závěr přidejte citronovou šťávu. Povidla jsou výborná, když do nich přidáte zhruba lžíci rumu. Ten pomůže povidla konzervovat. Hotová povidla mají pevnější konzistenci a netečou.

Upečená horká povidla dejte do dokonale čistých skleniček, mírně je stlačte, abyste odstranili vzduchové bubliny. Sklenice zavíčkujte a postavíte zhruba na čtvrt hodiny na víčka, a nechte trochu zchladnout. Vychladlé sklenice uložte do temna a sucha. Pokud chcete, aby pečená hrušková povidla vydržela hodně dlouho, tak je zavařte. Sterilujte 10 minut při teplotě 85 stupňů.

Hrušky nemusíte ze začátku strouhat, stačí je nakrájet na kousky a vyzkoušet tento recept na povidla.

Zdroje informací:
https://www.nzip.cz
https://budejovice.rozhlas.cz

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si