Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

mrkvová marmeláda
Zdroj: Toprecepty, maris

Mrkev u nás patří vedle brambor, rajčat a papriky mezi nejčastěji využívanou zeleninu. Nemusí přijít pouze do polévky, nebo do koláče. Zjistěte, jak připravit mrkvovou marmeládu a objevte varianty, které ji udělají ještě zajímavější.


Co jste nevěděli o mrkvi

Mrkev je u nás velmi tradiční zeleninou. Věděli jste ale, že podle všeho doložená první vypěstovaná mrkev pochází z oblasti kolem Afghánistánu a je datována kolem roku 900 našeho letopočtu? Rozšířila se na Střední východ a do severní Afriky. K nám se dostala přes Španělsko a ve 13. století jsou o ní zmínky i v našich krajích. Tehdy měly mrkve ovšem nachovou a žlutou barvu. 

Oranžové mrkve, jak je známe dnes, byly vyšlechtěny v 16. století v dnešním Nizozemsku. Barva kořene mrkve obecné seté může být bílá, žlutá, oranžová, červená, nachová, fialová i vícebarevná. Mrkev je výborným zdrojem důležité látky zvané betakaroten, který náš organismus využívá jako vitamín A. Mrkev je zdravá, ale i ona obsahuje cukr, a to dokonce čtyři druhy: sacharózu, glukózu, xylózu a fruktózu, ale minimum škrobu. Kromě toho ve výborné zelenině najdete spoustu prospěšných živin, jako jsou vitamíny C, K a B6, mangan, vápník, množství vlákniny a draslíku.

Co budete potřebovat na mrkvovou marmeládu

Ingrediencí na mrkvovou marmeládu není potřeba příliš. Na tu nejjednodušší podobu vám stačí tři suroviny: 1 kg mrkve, 500 g cukru (využijte podle chuti), 3 chemicky neošetřené citrony.

Jak připravit mrkvovou marmeládu

Příprava mrkvové marmelády není složitá a je i poměrně rychlá. Mrkev důkladně omyjte, očistěte kartáčkem a oloupejte. Nastrouhejte ji najemno, dejte do hrnce, podlijte trochou vody, přidejte lžičku nastrouhané citronové kůry a vařte 10 minut. Pak přidejte citronovou šťávu a cukr. Vařte, stále míchejte, dokud nevznikne hustá kaše. Horké dávejte do dokonale vymytých sklenic, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru. Marmeláda je vynikající už v této podobě, ale může být ještě lepší.

Citronu můžete dát méně a místo zbytku využijte chuťově příjemnější pomeranče. Můžete se inspirovat tímto receptem, který využívá právě pomerančovou šťávu a kůru. Aromatickou podobu získáte, když svaříte v hrnci nakrájené citrusy, které povaříte s cukrem, badyánem, svitkem skořice a dření z vanilkového lusku. Mírně vařte zhruba půl hodiny a občas promíchejte. S kořením (badyán, skořice, hřebíček) si výrazně rozumí i kombinace mrkve s dýní. Můžete je zavařit jako kompot, anebo udělat džem ze směsi těchto dvou zelenin.

Hotovou marmeládu skladujte na tmavém a chladném místě.

Zdroje informací:
https://www.foodrepublic.com
https://www.stoplusjednicka.cz

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si