Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblížky bolas de Berlim se podobají těm našim, díky žloutkovému krému si je ale zamilujete možná ještě víc
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Milujete koblihy? Tato sladká dobrota se připravuje v různých verzích po celém světě. Portugalské bolas de berlim nápadně připomínají ty berlínské. Ostatně v překladu jejich název znamená doslova berlínské koule. Portugalci ale koblížky dělají větší a navíc je plní lahodným žloutkovým krémem.


Koblihy s německými kořeny

Pokud byste si dali koblihy někde v Berlíně, zjistili byste, že se od těch našich zas tak moc neliší. Mají sice svůj vlastní název Berliner, jsou ovšem ze stejného těsta, také se obvykle plní marmeládou a jsou posypané moučkovým cukrem. To portugalské kobližky bolas de Berlim jsou trochu jiné, přestože se těmi berlínskými inspirovaly. Bývají větší, kulatější a rozříznuté uprostřed jako sendviče – nejvíc se však liší náplní. Uvnitř nadýchaného těsta totiž naleznete jemný žloutkovým krém, který je v Portugalsku obecně oblíbený. Podobný je totiž i v úplně nejslavnějším portugalském dezertu pastel de nata.

Vylepšené o žloutkový krém

Pokud by vás zajímalo, jak název portugalských koblih souvisí s německou metropolí, je to proto, že portugalsky se Berlín řekne právě Berlim. A jak se z Německa koblihy do Portugalska dostaly? Bylo to již během druhé světové války. Portugalsko totiž bylo neutrální zemí, proto se tam uchýlilo velké množství uprchlíků, kteří pak mířili dál až do Ameriky. Bylo mezi nimi i mnoho židovských rodin z Německa. A protože si tito lidé potřebovali vydělat na další cestu za velkou louži, nechávali se zaměstnat v místních podnicích a často i v kavárnách a cukrárnách v Portu nebo v Lisabonu. Kromě toho, že pekli tradiční portugalské moučníky, seznámili místní i se svým oblíbeným pečivem – koblihy. Recept byl později přizpůsoben místní chuti a získal tradiční portugalskou náplň z vaječného krému.

Koblihy – typická plážová specialita

Bolas nebo také bolinhas se v Portugalsku obvykle prodávají na plážích Díky jejich větší velikosti jsou ideální plážovou svačinkou. Pro jejich kulatý tvar je v ruce snadno udrží i děti a jejich sladké chuť je ideálním kontrastem ke koupání ve slaném moři. Nejlepší na tom je, že pro ně ani nemusíte nikam chodit, prodejci roznášející je po plážích vám voňavý koblížek donesou až pod nos. V zimních měsících se prodávají v pouličních stáncích a samozřejmě je a koupíte i v místních cukrárnách, pekárnách i balené v běžných obchodech.  

Žloutkový krém vynalezli mniši

I když je příběh o tom, jak kobližky doputovaly z Berlína do Portugalska poměrně prozaický, existuje i jedna možná pro někoho zajímavější verze, která ovšem spíš vysvětluje oblíbenost žloutkového krému, jímž se nejen kobližky v Portugalsku plní. Vznik tohoto krému se spojuje s katolickými kláštery a sahá až300 let do minulosti. Mniši v klášterech tehdy měli velkou spotřebu vajíček, neboť bílky používali ke škrobení svých rouch. Kvůli tomu však měli velké přebytky žloutků, a tak z nich začali vyrábět výborný krém, který pak používali do různých moučníků. I když tento krém k bolas de Berlim neoddělitelně patří, můžete se i v Portugalsku setkat s koblihy naplněnými třeba čokoládou.

Recept na bolas de Berlim

Bolas de Berlim se dělají podobně jako naše koblihy z kynutého těsta. Jen si ještě během jejich přípravy musíte vyhradit více času na onen slavný žloutkový krém. A jak tedy portugalské kobližky uděláte?

Budete potřebovat:  250 g hladké mouky,  2  lžíce krystalového cukru, 3 lžíce rostlinného oleje, 80 ml plnotučného mléka, 1 vejce, ½ lžičky soli, 25 g čerstvého droždí nebo 12 g sušeného droždí a moučkový cukr na obalení koblih. Na vaječný krém si připravte: 150 ml vody nebo polotučného mléka, 300 g krystalového cukru, 8 žloutků, 10 g kukuřičného škrobu a 20 g másla nakrájeného na kostičky.

Postup: Začněte tím, že v malém hrnci smícháte vodu či mléko a cukr a postavíte ho na mírný oheň. Nechte vařit, dokud teplota nedosáhne 100 °C. Nechte sirup několik minut vychladnout. Mezitím v míse jemně rozšlehejte žloutky a přidejte škrob. Důkladně promíchejte a pak na směs pomalu nalijte sirup a promíchejte ji. Vraťte směs do hrnce a přiveďte k varu, za stálého míchání vařte asi minutu, pak odstavte. Přidejte kousky másla a dobře promíchejte. Pudink pak zakryjte potravinovou fólií tak, aby se fólie dotýkala pudinku. Nechte odležet v lednici.

Mezitím si připravte těsto na koblihy. Pokud používáte čerstvé droždí, nejprve si nechte předem vzejít kvásek z droždí, teplého mléka, trochy cukru a lžíce mouky. Těsto pak důkladně promíchejte a prohněťte nejlépe v robotu aspoň 10 minut. Důležité je, aby bylo krásně hladké. Vytvarujte z něj kouli a mísu přikryjte vlhkou utěrkou. Nechte těsto přibližně 1 hodinu kynout, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto pak rozdělte na 12 stejných dílů, vytvarujte z nich koule a opět nechte kynout asi hodinu. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje na 180 °C. Kobližky postupně smažte dozlatova a ještě horké je obalujte v moučkovém cukru. Hotové kobližky nechte vychladnout rozřízněte a naplňte připraveným krémem.

Zdroje informací:
Lisbon-a-love-affair.com
Wetravelportugal.com
Onmanorama.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více