MasterChef Česko 2022: Jak na "ligové" bramboráky podle Petry z týmu růžových? Jedna netradiční surovina jim dá šmrnc!
27. 9. 2022 Vaření
Jestli něco nezaměnitelně patří k podzimu, pak jsou to právě bramboráky. křupavé smažené placky z brambor hrály prim i v posledním díle kulinářské soutěže MasterChef Česko. Tři týmy mezi sebou soutěžily, kdo udělá ten nej nej bramborák! Získali jsme pro vás recept vítězů, přímo od jeho autorky, Petry L. Krajčinovič!
MasterChef na růžovo
V posledním díle oblíbené kulinářské show, která byla poprvé v této řadě jako venkovní výzva, a to rovnou na fotbalovém stadionu, se účastníci rozdělili na 3 týmy. Pod vedením kapitánů Aca, Ada a Martiny účastníci soutěžili o to, která parta připraví lepší hot-dog. Aby to ovšem nebylo tak snadné, zkomplikovali jim to porotci ještě jedním úkolem. Během necelé půl hodinky museli připravit fantastické bramboráky! Ty podávali fanouškům probíhajícího fotbalového zápasu přesně v poločase.
Šéf týmu růžových, učitel zeměpisu z Bosny a Hercegoviny, Aco přitom ani nevěděl, co to bramboráky jsou a na kameru přiznal, že neví, jak se dělají. Zachránila ho ovšem Petra. Ta prohlásila: "Moje máma dělá fantastické bramboráky. vím přesně, co tam chci dát!" A jak řekla, tak i udělala a tým růžových připravil podle Petřina receptu skutečně ty nejlepší bramboráky ze všech. Exkluzivně pro Toprecepty.cz Petra L. Krajčinovič prozradila, čím jsou její bramboráky tak výjimečné.
Mohlo by vás zajímat
Ligové bramboráky podle Petry
"Ve venkovní výzvě MasterChef Česko jsme museli za pětadvacet minut vytvořit zhruba třicet bramboráků. Byl to masakr. My Růžoví jsme výzvu dali!" svěřila se nám Petra a dodala, že jelikož při soutěži bramborákům „vládla“ ona a celý život je připravuji jen „z hlavy“, pokusí se přibližně nastavit poměry surovin. Na každém pak je, aby si bramboráčky případně dochutil. Klíčové jsou totiž při přípravě dvě věci. Jedna méně obvyklá surovina a jeden méně tradiční postup.
Na zhruba 1,5 kg bramboráků potřebujete: 1 kg brambor, 350 g sušší slaniny, ideální je panceta nebo guanciale nadrobno nakrájené, velkou cibuli (nadrobno nakrájenou), paličku česneku nebo méně dle chuti (najemno utřenou), 3 vejce celá, 2 vrchovaté lžičky majoránky, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku drceného kmínu, vrchovatou lžičku sušeného zeleninového vývaru, pepř a sůl podle chuti. Na zahuštění pak hladkou mouku, odhadem 6 vrchovatých lžic. Musí vzniknout hustší těsto, které drží tvar.
Jak na to? Brambory omyjte a oloupejte a polovinu z nich nastrouhejte najemno a druhou nahrubo. Dejte je do mísy a vymačkejte z nich vodu, pak budou bramboráky po usmažení křupat. Zašlehejte vejce, přidejte cibuli, česnek dle chuti, mouku a koření a pečlivě rozmíchejte. Pancetu, nakrájenou na kostičky, hoďte na rozpálenou pánev a vypečte dozlatova, tuk si dejte stranou na smažení bramboráků.
Vystydlou opečenou pancetu vmíchejte do bramborového těsta. Na pánev do výpeku z pancety přidejte sádlo, rozpalte tuk a lžící tvořte bramboráky. Opékejte z obou stran na silnějším plameni dozlatova. Přendejte do pekáče, vyloženého savým papírem a vložte do trouby rozehřáté na 50 stupňů C, kde vydrží teplé do doby, než osmažíte celou várku.
"Musím nás pochválit, byly ligový ty bramboráky," prohlásila v soutěži Petra stylově fotbalovou hantýrkou. A nespletla se. Skutečně jejich bramboráky chutnaly nejlépe, což ocenili všichni tři porotci.
Než se pustíte do přípravy, máme pro vás ještě extra tipy:
- "Doporučuji rozemnout majoránku mezi dlaněmi, aby se pěkně rozvoněla," říká Petra
- "Já dávám trošku strouhanky a kypřicího prášku," svěřil se v soutěži porotce a šéfkuchař Jan Punčochář. Strouhanka podle něj zajistí křupavost, kypřicí prášek pak nadýchanost bramboráků.
- Strouhání brambor najemno i nahrubo je skvělý trik, který zaručí dokonalou konzistenci těsta.
- Uzená paprika, jako netradiční surovina, dodá bramborákům šmrnc.
- Přidat můžete taky nadrobno nasekané škvarky.
A pokud si chcete připomenout, jak se dělají klasické bramboráky, mrkněte na naše video:
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
3x domácí hot dog podle MasterChefa: Variace s karamelizovanou cibulí, červeným zelím nebo křenovou majonézou chutnají božsky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 2 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Přečtěte si Zobrazit více
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Komentáře
28. 9. 2022 11:10