Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli
13. 11. 2022 Historie a zajímavosti
Jídelníček indiánského kmene Mayů podrobně popsali španělští misionáři v 16. století. Jde většinou šlo o tradiční pokrmy se staletou historií. Po celou tu dobu byla základní potravinou kukuřice.
Kukuřice až na prvním místě
Mayové byli významnou a vyspělou etnickou skupinou jihovýchodní části Mexika. Nikdy nevytvořili jednotnou říši. Vrchol mayské kultury byl v 9. století. Poté mayská říše pomalu upadala. V dobách španělské kolonizace začátkem 16. století už většinou byli pod nadvládou Toltéků. Ale pořád šlo o zdatné zemědělce.
Jak se uvádí na foodtimeline.org, nejdůležitější plodinou, kterou Mayové pěstovali a kterou zároveň nejvíce využívali v kuchyni, byla kukuřice. Atole, kaše z kukuřičné mouky, která se konzumovala s chilli papričkami, obvykle byla prvním jídlem dne. Z kukuřice se také připravovaly různé placky (jestli už Mayové jedli tortilly, je předmětem spekulací), určitě však už byly známé tamales (v kukuřičném listu zabalené těsto z kukuřičné mouky, masového vývaru a chilli papriček).
Hlavním jídlem dne byla večeře, kdy se hojně konzumovala dušená a ochucená zelenina, zejména všudypřítomnými pálivými chilli papričkami.
Mohlo by vás zajímat
Co rostlo na políčkách
Úrodná půda jihoamerického kontinentu umožňovala kromě kukuřice pěstovat mj. fazole, dýně či papriky včetně chilli papriček. Na poloostrově Yucatán Mayové skladovali úrodu v nadzemních dřevěných kolnách, ale také v podzemních prostorách.
Farmářská kuchyně (o kuchyni vyšších vrstev víme jen málo) se z velké části omezovala na jednoduchá jídla, jako jsou dušená masa a zelenina, do kterých se přidávala semena dýní a papriky. Na Yucatánu měly prvořadý význam plodiny, na kterých se dalo vydělat, a to byly především kakaové boby.
Každá mayská domácnost měla vlastní zahrádku, na které se pěstovala zelenina a rostly ovocné stromy, a v blízkosti osad byly roztroušeny i ovocné háje. Pěstovala se mj. papája, avokádo, jablko, kustovnice, sapodilla a chlebovník, ale jedlo se i mnoho druhů dalšího divoce rostoucího ovoce.
Maso je maso
Z domácí drůbeže se chovaly především krůty. Větší savci, jako jeleni a divoká prasata, se lovili v travnatých savanách lukem a šípem a za pomoci smeček psů. Ptáci, jako jsou divoký krocan, koroptev, divoký holub, křepelka a divoká kachna, se lovili jedovatými šípy vystřelenými z foukaček. Známé jsou různé pasti a nástrahy na pásovce.
Mayové si dopřávali také maso z tamních morčat (aguti), nevyhýbali se ani opicím, tapírům či pásovcům. Oblíbené bylo maso z leguána, a to nejčastěji pečené.
Omámené ryby
Na Yucatánu se lovily ryby většinou na moři, a to pomocí vymetacích a vlečných sítí a háčků a šňůr, na jiných místech se ryby také střílely lukem a šípem v lagunách. Úlovky se opékaly na ohni nebo solily a sušily na horší časy nebo také prodávaly. Žádané bylo maso z kapustňáka, tedy mořské krávy.
Ve vnitrozemí, zejména v horských potocích, se do vody daly omamné drogy (většinou koka) a zmatené a omámené ryby se lehce nechaly chytit.
Med a čokoláda
K slazení Mayové používali med. Čokoláda, která je často považována za aztécký vynález, v mayské civilizaci byla známá už o mnoho století dříve. Kakaové boby Mayové používali jako platidlo a místní šlechta s chutí popíjela čokoládu.
Oblíbeným a mírně opojným nápojem bylo balché. Vyrábělo se z kůry španělského jasanu, která se máčela v medu a fermentovala.
Mnohé z potravin starých Mayů stále najdeme v dnešních supermarketech – avokádo, sladké brambory (batáty), rajčata nebo chilli papričky.
Dostali jste chuť na plněnou tortillu? Podle našeho videoreceptu si ji lehce připravíte.
Tortilla plněná kuřecím masem
Zdroje informací:
localhistories.org: A History of Food
foodtimeline.org: Ancient Mayan foods
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Středověcí Vikingové si dusili hovězí na víně, vařili pivo z řebříčku a pomocí cibulové polévky „diagnostikovali“ zranění
Někdo to rád sladké! Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí a připravíte z ní skvělé dezerty!
Vojáci Alexandra Velikého vyhrávali bitvy i díky stravě: Základem jejich jídelníčku byly kaše, ovoce, sušené maso i pečení šneci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 2 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Chutě antického Řecka: Den začínali chlebem namočeným ve víně nebo speciálními palačinkami, které bychom dnes asi nepozřeli
Turecký sultán Mehmed jedl jen dvakrát denně, ale miloval dušené jehněčí s medem podle tohoto receptu