Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také jako parádní moučník, když si malinko pohrajeme s jeho přípravou a hezkým servírováním. Jak na to jsme se tentokrát zeptali šéfkuchaře a majitele restaurace Hliněná bašta, Hynka Vávry.


Dobrota ze zbytků 

Starší rohlíky, okoralá jablíčka, zbylé vejce, trocha mléka a cukru. To byl zřejmě kdysi začátek dnes již slavného pokrmu, žemlovky. Na první dobrou to možná nezní jako výlet do gastronomického nebe, ale žemlovka může být fantastickým moučníkem, když se jí dá trocha péče. Ostatně, jídla ze zbytků pečiva mají svůj význam a dělají se po celém světě. Pečiva máme totiž tendenci nakopit více, než zvládneme spotřebovat, a tak často zbývá. Vyhodit je by ale byla škoda.

Právě z úsporných důvodů tak kdysi vznikly slavná česká česnečka s krutony z opečeného chleba, nádivka ze starších rohlíků, omeleta vylepšená chlebovými drobečky nebo v Anglii velmi oblíbený chlebový pudink. A všechna tato jídla se stala časem natolik oblíbená, že je mnohé restaurace začaly zařazovat na svá menu. Přesně jako to dělá i Hynek Vávra ve svém podniku Hliněná bašta. Ostatně, tradiční jídla tady umějí opravdu skvěle, vzpomeňme jen na náš předchozí článek o výtečném kuřeti na paprice: 

Nejlepší žemlovka s jablky a tvarohem

Na žemlovku na plech budete potřebovat: 2 kg jablek, 2 vánočky, 8 vajec, 500 gr plnotučného tvarohu v alobalu, rozinky a vlašské ořechy, strouhanku, máslo na vymazání, skořici, 300 g cukru krystal, rum dle chuti, 400 ml mléka a 250 ml šlehačky.

Vymažeme hlubší plech nebo pekáč máslem a vysypeme strouhankou. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme mléko, lžičku skořice, trochu rumu a cukr (asi 1/3 z celkového množství), promícháme a necháme odpočinout. Vánočku nakrájíme na tenké plátky. Jablka oloupeme, odjadříme a také nakrájíme na plátky.

Spojíme metlou spolu tvaroh se šlehačkou a zbytkem cukru. Vánočku namočíme do směsi vajec a mléka a vrstvíme na plech s jablky, tvarohem, rozinkami a ořechy. Každou vrstvu lehce posypeme skořicí. Dáme péct na 160°C cca 20 minut. Dobré je nastavit 30% páry. Pokud nemáme páru, dáme na dno plechovou misku s vodou, aby se kůrka nahoře nevyšušila až moc. 

Hotovou žemlovku poprášíme cukrem a podáváme. Můžeme přidat i vanilkovou zmrzlinu, nebo vanilkovou omáčku, na dozdobení pak plátky jablíček, nebo snítky máty. 

Tipy šéfkuchaře Hynka: 

  • Skořici vždy dávám od oka, aby to mělo chuť. Do mléka třeba kávovou lžičku. Když se sype skořice na jednotlivé vrstvy, tak stačí jen lehce poprášit, ne to "zahnědit", spíš jen jako slabunký poprašek.
  • Jablka krájíme na tenčí pláky proto, aby se nám to všechno hezky spojilo a nebortilo.
  • Tvaroh bereme balený, například Choceňský balený v alobalu. Je tužší konzistence. Nebereme ve vaničkách ani v kyblících.
  • Když se nakrájí čerstvá žemlovka, může se na talíři lehce zbortit. Pokud vám záleží na sevírování, upečte ji den předem, ztuhlá se krájí svěle, pak je dobré ji ohřát v troubě s párou. Takto připravená žemlovka má dokonalý tvar a drží si ho. 

Podívejte se do naší galerie, jak to v restauraci vypadá a jaká jídla tam ještě vaří. 

Fotogalerie - Restaurace Hliněná bašta

Ukázat 13 fotografií

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více