Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat kvalitní med: Zkušený včelař radí, čeho si při nákupu všímat, abyste nenaletěli a nekoupili „obarvený“ cukr
Zdroj: se souhlasem Milana Plevy a Pixabay, koláž Toprecepty.cz

Víte, že med patří k nejčastěji falšovaným potravinám? Přitom dobrý med není jen náhražka cukru, ale jde o potravinu plnou živin a vitaminů. Poradíme, jak poznat kvalitu i jak tohle "tekuté zlato" správně skladovat.


Med a jeho kvalita

Med býval odjakživa běžnou součástí jídleníčku našich předků a je jí dodnes. Pokud ovšem chceme sehnat kvalitní produkt, musíme se mít na pozoru. Jak už jsme uvedli výše, med totiž patří k nejčastěji falšovaným potravinám u nás. Kvalitu medu v českých obchodech kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

V loňském roce přitom při kontrolách neobstála asi čtvrtina zkoumaných medů. Ve vzorcích se našla umělá barviva nebo sladidla, v některých byly nečistoty, nebo byly na etiketách nepravdivé informace o původu. Například med, který měl být lipový, neobsahoval ani stopu pylu z lípy, byl dochucovaný, dobarvovaný a z pylové analýzy vyplynulo, že není ani český. Pro laika je bez profesionálního rozboru jen velmi těžké poznat kvalitní produkt. Přesto pro vás máme několik tipů, na co se zaměřit. 

Hlídejte si hustotu i etiketu

V první řadě by měl být med hustý a při naklonění sklenice se jen pomalu přelévat. Tekutina by měla být čirá. „Samotná barva nám mnoho neřekne, mění se podle druhu medu a značně ji ovlivňují šířka sklenice a světlo v obchodě. Proti světlu každopádně můžete vidět, jestli med netvoří různě barevné vrstvy – to by svědčilo o nějakém umělém nastavování. Kvalitní med je konzistentní v celém objemu,“ vysvětluje pro web Toprecepty.cz Lukáš Pleva z rodinného včelařství Pleva. 

Na etiketě hledejte výrobce (nejlépe konkrétního včelaře) a zemi původu, i když kontroly ukazují, že pokud je med falšován, tak země původu je také často nepravdivá. Pro kvalitní med je lepší vyrazit přímo za lokálním včelařem. Nemáte-li v okolí včelaře, určitě se zeptejte přátel nebo buďte pozorní cestou na chalupu či na výlet, kdy včelaři mohou prodávat „ze dvora“, přímo z domu. Nákup přímo u včelaře je nejlepší a taky nejlevnější.

Jdete-li do obchodu, vybírejte spíš v malých prodejnách, ať už zdravé výživy, bylinkářství, nebo třeba prodejny včelařských potřeb. „Určitě preferujte české medy, jelikož obsahují pyly z našeho blízkého okolí, na které je váš organismus zvyklý, proto při konzumaci funguje med také jako skvělý antialergen," radí Lukáš Pleva. V supermarketu se sice dají sehnat medy za nízké ceny, ale většinou pochází z dovozu, i když často bývají vydávány za české

Český med nemáme v obchodě šanci poznat, můžeme se spoléhat pouze na pravdivost informací na etiketě. „U ceny bych rozlišoval, jestli kupuji od včelaře ze dvora, kde může být cena obvyklá, nebo nižší, jelikož včelař nepotřebuje živnostenský list, nemusí mít provozovnu, nebo jiné oprávnění a do 2 tun může med prodávat ze dvora koncovému spotřebiteli,“ vysvětluje Lukáš Pleva a dodává, že u nízké ceny bychom měli být obezřetní, pokud med nakupujeme v prodejnách.

Naopak pokud to je prodej ze dvora, nemusí vás relativně nižší cena zarazit. Mnoho včelařů často neřeší reálnou hodnotu medu, ale jsou zvyklí prodávat je stále za stejnou cenu, protože je to hlavně jejcih koníček. Alespoň do letošního roku tomu tak bylo.  Dobrého včelaře můžete poznat i tak, že vám s chutí o medu povypráví, pochlubí se, kde má včely nebo jak se jim daří. 

Krystalizace je přirozená

Uskladněný med po čase začne krystalizovat, což není známka toho, že by ztrácel kvalitu, spíš naopak. Jde o přirozený proces. Med světlý, květový díky vyššímu obsahu glukózy a pylovým zrnkům krystalizuje poměrně brzy. Často už za několik týdnů po vytočení. Naproti tomu tmavý medovicový med obsahuje více fruktózy. Proto tedy krystalizuje později. Lesní medy podléhají krystalizaci většinou až po několika měsících.

Výjimku tvoří akátový med, který, pokud je čistý, zkrystalizuje klidně až po dvou letech. „Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, existuje vážné podezření, že byl proces zrání medu násilně zastavený a kvalita medu proto utrpěla,“ upozornila Jana Hajdůšková v textu pro Český svaz včelařů.

Slunce medu škodí

Když si koupený med přinesete domů, existují určitá pravidla, která byste měli dodržovat, aby vám co nejdéle vydržel. Nejvhodnější nádobou pro skladování jsou sklenice nebo i plastové dózy s víkem, případně keramika. Ideální teplota pro uchovávání medu je mezi 10 a 20 stupni Celsia. Nádoba s medem by měla stát na tmavém a suchém místě, dlouhodobé přímé sluneční světlo mu může škodit.

Med může být i v lednici, nevadí tmu ani teplota pod 10 stupňů, ale není nutné jej mít v takovém chladu. Důležitější je, aby se med nabíral ze sklenice vždy jen čistou lžičkou a neměla by se do něj dostat voda, jinak by mohl zkvasit, " varuje Lukáš Pleva. Zkvašený med poznáte snadno podle typického zkvašeného zápachu, který ze sklenice ucítíte po otevření. Pokud ale med používáte téměř každý den, tak ho spotřebujete dřív, než by se stihl zkazit.

Zdroje informací:
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Rodinná firma Pleva
Český svaz včelařů – přiloženo v souboru zvlášť
https://www.potravinynapranyri.cz/

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

bardot

17. 10. 2022 07:50

M:-)edu spotřebujeme ročně několik desítek kilogramů.Cukr používáme méně..A máme svého profesionálního včelaře.

Přidat komentář

Přečtěte si