Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

čištění konvice
Zdroj: Freepik

Vodní kámen je nepřítelem rychlovarné konvice, ale i třeba vodovodní baterie. Nejenže to nevypadá hezky, ale přístroj pak dobře nefunguje. Inspirujte se našimi tipy, jak snadno odstranit vodní kámen.


Proč odstraňovat vodní kámen

Tvrdá voda je nepřítelem vodovodní baterie i rychlovarné konvice. Když se totiž vodní kámen usadí, zanáší baterii, a to nevypadá dobře. Konvice zase pak ohřívá vodu mnohem pomaleji, než tomu bývá obvykle a vy to pocítíte na spotřebě energie, za kterou zbytečně nechcete utrácet ani o halíř víc. Na úklid vám stačí obyčejné suroviny. Jak se tedy vodovodního kamene snadno zbavit?

Jak odstranit vodní kámen pomocí jedlé sody

Když budete chtít odstranit vodní kámen v konvici, nasypte do konvice lžičku sody a zalijte ji třemi lžícemi vody. Nechte působit pár hodin. Ideálně přes noc. Ráno přilijte hrnek vody a vše převařte. Vše vylijte a nechte vystydnout tak, abyste mohli zbývající usazeniny odstranit houbičkou. Znovu konvici důkladně vypláchněte vodou a můžete si připravit čaj z čistého přístroje.

A jak je to s vodním kamenem na vodovodní baterii? Vytvořte z směs z bílého octu a sody a naneste na baterii. Bude to trochu bublat, tak chvíli počkejte. Pak okolo baterie omotejte igelit a nechte směs působit. Po zhruba dvou až třech hodinách igelit sundejte a baterii otřete vlhkou houbičkou. Případně proces zopakujte.

Jak odstranit vodní kámen pomocí bílého octu

Bílý ocet je silnější než ten obvyklý kuchyňský. Lépe s ním změkčíte a následně rozpustíte vodní kámen. Můžete si pořídit chemické přípravky z drogerie, ale bílý ocet je velmi užitečný a už s malým množstvím se dobře daří úklid. Bílý ocet nařeďte vodou v poměru 1:2 a nalijte směs do konvice. Nechte působit zhruba hodinu, pak vodu v konvici uvařte a znovu nechte chvíli působit. Pak směs vylijte a konvici dobře vypláchněte. Možná si při odstraňování kamene zase budete muset pomoci houbičkou.

Jak odstranit vodní kámen pomocí kyseliny citronové

Podobně jako ocet můžete využít citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Obě suroviny velmi dobře reagují s vodním kamenem, takže se i v tomto případě můžete dočkat slušného výsledku.

Jak odstranit vodní kámen pomocí kolového nápoje

A nakonec pro vás máme ještě bonusového pomocníka. Kolu většinou popíjíte. Až ale uvidíte její čisticí schopnosti, možná si to už příště rozmyslíte. Tato tekutina totiž kromě kyseliny citronové obsahuje i kyselinu fosforečnou. Spolu velmi dobře reagují s vodním kamenem. Po troškách nalijte nápoj do konvice a nechte působit. Párkrát s konvicí během působení opatrně zatřeste. Ráno promíchejte, vylijte a opět důkladně propláchněte.

Boje s vodním kamenem jsou komplikované, a tak je nejlepší se jim co nejvíce vyhnout. Ideální je tedy prevence, díky které rychlovarná konvice déle vydrží. Vždy vařte pouze tolik vody, kolik spotřebujete. Zbývající vodu vylijte a konvici nechte vyschnout. Vodovodní baterii zase po mytí vysušte. 

Zdroje informací:
https://www.goodhousekeeping.com/uk/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více