Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italské panini
Zdroj: Unsplash, jack shingai

Italský zapečený sendvič zvaný panini je oblíbenou svačinou nejen pro děti. Typické je pro něj použití ciabatty či bagety a náplně se sýrem, který se rozpékáním rozteče a propojí s dalšími příchutěmi. Jak připravit panini v domácích podmínkách a jaké příchutě kombinovat?


Odkud se k nám dostalo panini?

V italských kuchařských knihách datovaných do 16. století se můžeme dočíst o jakémsi předchůdci zapečeného sendviče z bílého pečiva pocházejícího z Lombardie, kde se údajně podával dělníkům jako jednoduchý oběd. Dnešní podobu však dostalo panini až kolem 70. let 20. století. Na popularitě v té době získalo díky italským barům zvaným paninoteche, odkud se rozšířilo do Spojených států a tam se dodnes těší velké oblibě.

V Itálii se panini připravuje z vysoce kvalitního bílého pečiva, které je často specifické pro daný region. Setkat se tak můžete s ciabattou, focacciou, michettou nebo bagetou. Jako náplň zde nejčastěji ochutnáte typické prosciutto, italský salám mortadelu, pancettu (neuzenou slaninu), salsicciu (klobásku), rajčata, salát a samozřejmě mozzarellu nebo jiný italský sýr. Není však výjimkou ani panini s pečeným vepřovým masem či vegetariánská verze s grilovanou zeleninou. Chybět by neměla ani čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto a samozřejmě kvalitní olivový olej.

Jak na přípravu panini

Panini je na přípravu velmi jednoduchý pokrm a díky jeho variabilitě může chutnat pokaždé jinak. Vyzkoušejte naše tipy na náplně do zapečeného sendviče a najděte si každý své dokonalé panini.

Výběr pečiva na panini

Jak už bylo zmíněno výše, základ pravého italského panini tvoří kvalitní bílé pečivo, ideálně plochého tvaru. Nejlepšího estetického výsledku dosáhnete s italskou ciabattou, ale klidně můžete použít i domácí toustový chléb. Typické proužky vytvoříte v sendvičovači nebo domácím elektrickém grilu, který seženete v levnějších variantách do 1000 Kč. Přístroj musí být před vložením naplněného panini rozehřátý na maximum, aby výsledný pokrm byl na povrchu křupavý a uvnitř zlehka propečený. Vystačíte si však i s obyčejnou grilovací pánví, na které panini zatížíte hrncem nebo dnem druhé pánve.

Nejoblíbenější náplň panini pro děti

Ingredience na top panini, kterým potěšíte každého malého strávníka, seženete v každém supermarketu. Na 2 dětské svačinové porce budete potřebovat 1 ciabattu, 100 g kvalitní šunky, 1 mozzarellu, 1 rajče, 2 listy ledového salátu, pár lístků bazalky a trochu olivového oleje.

Pečivo podélně rozpulte, spodní polovinu poklaďte salátem, šunkou, plátky rajčat, bazalkou, zakápněte olivovým olejem, navrch dejte plátky mozzarelly a přiklopte druhou polovinou ciabatty. Panini zprudka zapečte do zlatohnědé barvy. Podávat můžete za tepla i za studena.

10 kombinací náplní, které vás dostanou

  • grilované kuřecí maso, bazalkové pesto, rajčata, rukola a mozzarella
  • míchaná vajíčka, prosciutto, karamelizovaná cibule a parmezán
  • pečené papriky, šunka, restované žampiony a mozzarella
  • prosciutto, sušená rajčata v olivovém oleji, černé olivy a ricotta
  • pečené kuličky z hovězího masa, rajčatové pesto, rukola a čedar
  • grilovaná zelenina (lilek, cuketa, rajče, paprika), bazalka a kozí sýr
  • pečený nebo uzený losos, avokádo, rajčata, limetková šťáva a ricotta
  • trhané vepřové maso, BBQ omáčka, nakládané okurky, najemno nakrájené červené zelí a čedar
  • marinované tofu, pesto z medvědího česneku, restované žampiony na cibulce a čerstvý špenát
  • konzervovaný tuňák, olivy, avokádo, rajčatové pesto a mozzarella

Zdroje informací:

tasteatlas.com
janeskitchenmiracles.com

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více