Italský zapečený sendvič zvaný panini je oblíbenou svačinou nejen pro děti. Typické je pro něj použití ciabatty či bagety a náplně se sýrem, který se rozpékáním rozteče a propojí s dalšími příchutěmi. Jak připravit panini v domácích podmínkách a jaké příchutě kombinovat?
Odkud se k nám dostalo panini?
V italských kuchařských knihách datovaných do 16. století se můžeme dočíst o jakémsi předchůdci zapečeného sendviče z bílého pečiva pocházejícího z Lombardie, kde se údajně podával dělníkům jako jednoduchý oběd. Dnešní podobu však dostalo panini až kolem 70. let 20. století. Na popularitě v té době získalo díky italským barům zvaným paninoteche, odkud se rozšířilo do Spojených států a tam se dodnes těší velké oblibě.
V Itálii se panini připravuje z vysoce kvalitního bílého pečiva, které je často specifické pro daný region. Setkat se tak můžete s ciabattou, focacciou, michettou nebo bagetou. Jako náplň zde nejčastěji ochutnáte typické prosciutto, italský salám mortadelu, pancettu (neuzenou slaninu), salsicciu (klobásku), rajčata, salát a samozřejmě mozzarellu nebo jiný italský sýr. Není však výjimkou ani panini s pečeným vepřovým masem či vegetariánská verze s grilovanou zeleninou. Chybět by neměla ani čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto a samozřejmě kvalitní olivový olej.
Článek z magazínu
Rádi byste udělali něco pro svoje zdraví, ale nevíte jak začít? Prvním krokem může být nahrazení klasických tuků olivovým olejem, který se hodí do studené i teplé kuchyně. Olivové oleje mají totiž…
Jak na přípravu panini
Panini je na přípravu velmi jednoduchý pokrm a díky jeho variabilitě může chutnat pokaždé jinak. Vyzkoušejte naše tipy na náplně do zapečeného sendviče a najděte si každý své dokonalé panini.
Výběr pečiva na panini
Jak už bylo zmíněno výše, základ pravého italského panini tvoří kvalitní bílé pečivo, ideálně plochého tvaru. Nejlepšího estetického výsledku dosáhnete s italskou ciabattou, ale klidně můžete použít i domácí toustový chléb. Typické proužky vytvoříte v sendvičovači nebo domácím elektrickém grilu, který seženete v levnějších variantách do 1000 Kč. Přístroj musí být před vložením naplněného panini rozehřátý na maximum, aby výsledný pokrm byl na povrchu křupavý a uvnitř zlehka propečený. Vystačíte si však i s obyčejnou grilovací pánví, na které panini zatížíte hrncem nebo dnem druhé pánve.
Článek z magazínu
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě těstovin, rizota a pizzy, je to jejich placatý chléb focaccia. Dělá se samotná jen posypaná solí i různě ochucená. Podává se rovněž rozříznutá a…
Nejoblíbenější náplň panini pro děti
Ingredience na top panini, kterým potěšíte každého malého strávníka, seženete v každém supermarketu. Na 2 dětské svačinové porce budete potřebovat 1 ciabattu, 100 g kvalitní šunky, 1 mozzarellu, 1 rajče, 2 listy ledového salátu, pár lístků bazalky a trochu olivového oleje.
Pečivo podélně rozpulte, spodní polovinu poklaďte salátem, šunkou, plátky rajčat, bazalkou, zakápněte olivovým olejem, navrch dejte plátky mozzarelly a přiklopte druhou polovinou ciabatty. Panini zprudka zapečte do zlatohnědé barvy. Podávat můžete za tepla i za studena.
Článek z magazínu
Navštěvuje vaše dítě mezi druhým a třetím rokem života dětskou skupinu? Pak jistě řešíte i dopolední svačinky, které obvykle nebývají v režii tohoto typu předškolního zařízení. Naše inspirace se vám…
10 kombinací náplní, které vás dostanou
- grilované kuřecí maso, bazalkové pesto, rajčata, rukola a mozzarella
- míchaná vajíčka, prosciutto, karamelizovaná cibule a parmezán
- pečené papriky, šunka, restované žampiony a mozzarella
- prosciutto, sušená rajčata v olivovém oleji, černé olivy a ricotta
- pečené kuličky z hovězího masa, rajčatové pesto, rukola a čedar
- grilovaná zelenina (lilek, cuketa, rajče, paprika), bazalka a kozí sýr
- pečený nebo uzený losos, avokádo, rajčata, limetková šťáva a ricotta
- trhané vepřové maso, BBQ omáčka, nakládané okurky, najemno nakrájené červené zelí a čedar
- marinované tofu, pesto z medvědího česneku, restované žampiony na cibulce a čerstvý špenát
- konzervovaný tuňák, olivy, avokádo, rajčatové pesto a mozzarella
Zdroje informací:
tasteatlas.com
janeskitchenmiracles.com
autorka kuchařek pro děti
Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.