Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dýňové muffiny
Zdroj: Toprecepty, DalilaN

Dýně je vynikající zelenina, se kterou se toho dá spousta podnikat. Kromě toho, že nádherně vypadá, je i výborná. Můžete ji kombinovat se sladkými ingrediencemi, ale i s těmi slanými. Připravte si z dýně zelí, muffiny, pyré, latté, i pomazánku.


Dýně v kuchyni

Dýně je poměrně snadno dostupnou zeleninou, kterou je výhodné si pravidelně dopřávat. Je dobře stravitelná, což ocení střeva. Kromě toho v ní najdete provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovou (B9), omega-3-mastné kyseliny, z minerálních látek je to pak hořčík, draslík, vápník, měď, selen, železo, zinek a fosfor. A to jsou velmi dobré důvody, proč si dýni dát. Hodí se na slaná i sladká jídla. Využijete ji v nápojích, koláčích, i jako přílohu.

Dýňové zelí

Dýňové zelí můžete připravit z jakéhokoliv druhu dýně, jen může být rozdíl v době přípravy. Nikdy z ní nesmí být kaše. Je to třeba sledovat. Výhodou dýně Hokkaido je to, že ji nemusíte loupat. Připravte si třeba dýňové zelí podle tohoto receptu, pokrm je sladkokyselý, velmi podobný jako zelí. Někdo přidává kopr a smetanu, takže si tuto výbornou přílohu můžete dopřát v této podobě. Skvěle chutná jako příloha k bramborám, knedlíkům a masu, jako tomu bývá u klasického zelí.

Dýňové muffiny

Muffiny z dýně, to je lahoda. Většinou se používá Hokkaido. Tato zelenina lahodí ke koření, jako je vanilka, skořice, hřebíček, a také k ořechům. Proto většina receptů obsahuje některé z těchto ingrediencí. Hodí se ale i zázvor a muškátový oříšek, jako je to v tomto receptu na dýňové muffiny. Na zajímavosti a zdravější podobě přidá, když muffiny připravíte z celozrnné mouky a doplníte je o ořechy, voňavý med a kvalitní čokoládu.

Dýňové pyré

Dýňové pyré je velmi univerzální. Využijete ho nejen nasladko, ale i naslano. V základní verzi nepotřebujete nic jiného než dýní, jen příprava má několik kroků. Dýni pečte zhruba hodinu, dokud nezměkne, pak ho vydlabejte a rozmixujte. Takhle si pyré připravte. Když zjistíte, že dýňové pyré je velmi řídké, dejte ho do cedníku, a ten postavte na mísu. Mísu s cedníkem dejte alespoň dna dvě hodiny do lednice. Odloučí se voda a tu pak můžete slít. Hotové pyré vydrží zhruba 2-3 dny v lednici, ale můžete ho i mrazit. V mrazáku vydrží zhruba tři měsíce.

Dýňové pyré je chuťově zajímavé samo o sobě. Pokud byste ale zatoužili po různých chuťových variantách, doplňte dýni o cibuli, petržel, česnek a smetanu, jak je to uvedeno v návodu na toto dýňové pyré

Náš tip: Vyzkoušet můžete i kuřecí kousky v dýňové omáčce podle tohoto videoreceptu:

Dýňové latté

Na přípravu dýňového latté potřebujete dýňový sirup, který si vyrobíte z pyré a koření. Kořením se nevyplatí šetřit, aby byl nápoj výrazný. Kromě skořice potřebujete hnědý cukr, hřebíček, nové koření, muškátový oříšek a kardamom. Na latté kromě sirupu využijete silné espresso, mléko a mletou skořici. Nápoj si přichystejte podle tohoto receptu na dýňové latté.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Dýňová pomazánka

Základem dýňové pomazánky je pečená dýně, kterou pak rozmixujete. V pomazánce jsou skvělé bylinky, jako je petrželka, nebo třeba bazalka. Na dochucení se hodí sůl, pepř, chilli, případně sójovka. Takto si připravíte pikantní dýňovou pomazánku. Zcela jinou variantou je uvařená dýně, smíchaná se sýrem Cottage, s jogurtem, ochucená cibulí, česnekem a hořčicí, pažitkou, pepřem a solí. Výbornou pomazánku si připravte podle tohoto receptu, která bude jemnější, než výše uvedená verze s chilli. 

Zdroje informací:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více