Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky s octovou příchutí znáte. Britové je doslova zbožňují a většina lidí, kteří na britských ostrovech žili, pro ně zahořeli stejnou vášní. I když s nimi přicházejí i někteří čeští výrobci, stále je u nás těžké je sehnat. A co si je tedy připravit sami doma?
Slavná britská delikatesa
V Británii jsou octové chipsy neboli Salt & Vinegar Chips bezkonkurenčně nejoblíbenější příchutí ve světě smažených brambůrek. Britové si tuto kombinaci oblíbili natolik, že si octem dochucují i hranolky a využívají ji třeba i v jedné ze svých tradičních specialit Fish & Chips. Ve spotřebě těchto brambůrek dokonce překonávají všechny ostatní národy. Za rok totiž průměrně každý Brit spořádá až 3 kg octových chipsů. Mnozí sice pro tuto jejich vášeň pochopení nemají, když ale octovým chipsům také propadnete, již není cesty zpět.
Článek z magazínu
Octové chipsy mají hodně výraznou chuť
Octové chipsy jsou zkrátka přesně tou pochutinou, kterou buď milujete nebo téměř nenávidíte. Spojení chipsů a kyselého octa má něco do sebe, je příjemně pikantní, ale zároveň ocet smažené brambory trochu osvěžuje a odlehčuje. Při prvním křupnutí vás překvapí nejen slaná chuť, ale i výrazná štiplavá chuť octa, která se liší od výrobce k výrobci. Britové ale samozřejmě milují ty nejoctovější.
Jak se zrodily chipsy?
Původ octových brambůrek je spjatý s historií samotných chipsů. Na křupavých smažených brambůrkách si pochutnáváme již pěknou řádku let. Podle známého příběhu je prý již roku 1853 vymyslel George Crum. Tento kuchař vařil v restauraci Moon's Lake House v městečku Saratoga Springs a jednoho srpnového dne se naštval na hosta, který mu několikrát vrátil brambory s tím, že jsou příliš tlusté a mastné. George je proto tak trochu naschvál nakrájel na úplně tenounké plátky, osmažil je a naservíroval zákazníkovi. Ten z nich byl kupodivu nadšen, a tak se začal odvíjet příběh pochutiny, bez níž si mnozí nedokáží představit večerní posezení u televize.
Cesta k octovým brambůrkám
George Crum si pak otevřel dokonce vlastní restauraci specializovanou přímo na chipsy, které se nejvíc proslavily až na počátku 20. století, cesta k těm octovým však byla ještě poměrně dlouhá. Světlo světa spatřily až v 50. letech minulého století a první s touto příchutí přišla značka Tayto!. Pokud byste přemýšleli, jak se octová příchuť do bramborových plátků dostane, není to u těch průmyslově vyráběných kupodivu tak, že by se na ně nalil ocet. Výrobci je dochucují prostřednictvím škrobového prášku dochuceného octem. Zřejmě vás ale překvapí, že spojení škrobu a octa a jejich vysušení je poměrně staré a recept na tzv. suchý ocet neboli octový prášek je doložen již v jedné kuchařské knize ze 17. století, v současnosti se dá dokonce i koupit, je ovšem poměrně drahý.
Domácí octové chipsy z trouby
I když s octovou příchutí přicházejí již i někteří čeští výrobci, mnoho milovníků těchto chipsů se shoduje, že se chuti originálních anglických chipsů nevyrovnají, a proto si je raději dělají doma. Pokud si je navíc upečete v troubě, budou i o trochu dietnější než ty smažené v oleji. A hlavně ty domácí nebudou mít tak trochu chemickou pachuť, kterou mívají některé brambůrky z obchodu. A jak na to?
Budete potřebovat: 400 g brambor (např. odrůda Russet), 250 ml jablečného octa, 2 lžíce olivového oleje a 1½ lžičky mořské soli.
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory nakrájejte na tenoučké plátky, dejte je do mísy a zalijte octem. Nechte je namočené 15 až 30 minut. Delším namáčením získáte výraznější octovou příchuť. Plátky položte na papírovou utěrku a osušte. Pak je promíchejte s olejem a solí. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly. Pečte 8 minut, obraťte a pečte dalších 3 až 5 minut, dokud nejsou lupínky křupavé a okraje mírně zhnědlé. Přeneste brambůrky na mřížku, aby vychladly.
Zdroje informací:
Seriouseats.com
History.com
Mashed.com
Témata: brambory, ocet, anglická kuchyně, chipsy, brambůrky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
5 večeří z ředkviček: Připravte si svěží pomazánku, grilované či pečené ředkvičky jako přílohu nebo báječnou pikantní polévku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Žampiony na uzeném boku a cibuli
Přidáno před 2 hodinami

Mléčná polévka s pažitkou
Přidáno před 6 hodinami

Žampionové špízy z trouby
Přidáno před 11 hodinami

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno 4. 6. 2023 18:17

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno 4. 6. 2023 12:18

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38
Komentáře
4. 1. 2023 18:06