Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí párky
Zdroj: Freepik, timolina

Ani jako vyznavači super zdravého jídelníčku vašich dětí jim nemusíte odpírat oblíbený párek. Naopak můžete s klidným svědomím další generaci v domácím produktu představit opravdovou chuť masa, nikoli kuřecího separátu pomletého ze zbytků z výroby. Jak na to, aby se jednoduché kuřecí párky povedly?


Co obsahují průmyslově vyrobené kuřecí párky?

Kromě daného obsahu masa, který je závislý na druhu párku a musí být uvedený na obalu, tvoří podstatnou část strojně oddělené maso, lidově zvané kuřecí separát. Jedná se o zbytky seškrabované na tzv. separátoru, mezi které se mohou dostat části kostí, chrupavek, kůže a pojivových tkání. Tato směs se rozdrtí a protlačí přes jemné síto, které zachytí úlomky kostí a vznikne kompaktní hmota přidávaná do párků, paštik, salámů, konzerv a dalších výrobků.

Kupované kuřecí párky dále obsahují nejrůznější stabilizátory, barviva a konzervanty, které zvýrazňují chuť i aroma, prodlužují jejich trvanlivost a upravují konzistenci a další vlastnosti. Tento koktejl chemických látek je obzvláště pro malé děti samozřejmě zcela nevhodný. Proto se vyplatí vyzkoušet daleko zdravější variantu a vyrobit si jednoduché kuřecí párky doma, ze surovin, které máte zcela pod kontrolou.

Domácí kuřecí párky

Příprava kuřecích párků v domácích podmínkách není taková věda, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kromě zdravotního hlediska má vlastní výroba další nespornou výhodu. Párky mohou chutnat pokaždé jinak, podle toho, jaké ochucení zvolíte.

Výběr masa na kuřecí párky

Hlavní ingrediencí je samozřejmě kuřecí maso, které může být z prsou nebo stehenních řízků. Druhý zmíněný druh masa je tučnější a výsledek se chuťově může mírně lišit. Chcete-li pro děti párečky opravdu libové, zvolte kuřecí prsa, nejlépe z kuřete z volného chovu. Maso před zpracováním zbavte kůže a podkožních tukových zbytků, omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky.

Nakládání masa do mléka

Naložení kuřecího masa do mléka zajistí jemnější chuť a výslednou konzistenci párků. Na 500 g masa použijte asi 200 ml mléka, ve kterém nechte maso odpočívat 30 minut. Přebytečné mléko slijte, ale z masa nevymačkávejte.

Mletí a ochucení

Maso nejprve namelte v mixéru nahrubo, poté přidejte koření a dále pomelte najemno, až vznikne kompaktní hmota. Tu pro jistotu ještě důkladně promíchejte, aby se koření dostalo opravdu do všech míst. A jaké použít koření? Klasikou je sůl, pepř, sladká paprika, sušený česnek, majoránka či drcený kmín, experimentovat však lze i s dalšími druhy sušeného koření. Výborné je například oregano, bazalka, koriandr, muškátový oříšek, namletá hořčičná semínka nebo cibulový prášek. Přidat lze i další ingredience, jako strouhaný sýr, nasekaný medvědí česnek, nadrobno nakrájená nakládaná rajčata aj.

Tvarování párečků

Nástavec na plnění klobás a střívka nepatří do standardního vybavení běžné kuchyně, na tvarování malých válečků si však vystačíte i s obyčejnou potravinovou folií odolnou proti vyšším teplotám. Na kousek folie rozprostřete asi 2 lžíce hmoty a zarolujte do tvaru párečku. Oba okraje utěsněte zakroucením folie nebo uzlíkem.

Tepelná úprava a skladování

Připravené párky vložte do vroucí vody a povařte při nižší teplotě asi 20 minut. Nechte vychladnout a až poté vyjměte z folie. Párky vám v lednici vydrží asi 3 dny, ale lze je i zmrazit. Před podáváním párečky buď ohřejte ve vroucí vodě, nebo orestujte na pánvi potřené olejem.

Do čeho použít domácí párečky?

Na kolečka nakrájené a orestované párečky skvěle doladí luštěninové nebo husté bramborové polévky. Opečený kuřecí párek je zdravější alternativou ke klobásce podávané k čočce na kyselo nebo hrachové kaši, nakrájet je však můžete také do nejrůznějších směsí pro zpestření. Dětskou oslavu ozdobí domácí párečky v listovém těstě nebo minipizzy ozdobené tenkými kolečky párků. A samozřejmě nesmíme zapomenout na oblíbený párek v rohlíku s kečupem nebo hořčicí.

Zdroje informací:
dtest.cz
grillmasteruniversity.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více