Domácí 100% masové kuřecí párky nejsou sci-fi. Opečené na pánvi chutnají fantasticky
12. 10. 2022 Životní styl
Ani jako vyznavači super zdravého jídelníčku vašich dětí jim nemusíte odpírat oblíbený párek. Naopak můžete s klidným svědomím další generaci v domácím produktu představit opravdovou chuť masa, nikoli kuřecího separátu pomletého ze zbytků z výroby. Jak na to, aby se jednoduché kuřecí párky povedly?
Co obsahují průmyslově vyrobené kuřecí párky?
Kromě daného obsahu masa, který je závislý na druhu párku a musí být uvedený na obalu, tvoří podstatnou část strojně oddělené maso, lidově zvané kuřecí separát. Jedná se o zbytky seškrabované na tzv. separátoru, mezi které se mohou dostat části kostí, chrupavek, kůže a pojivových tkání. Tato směs se rozdrtí a protlačí přes jemné síto, které zachytí úlomky kostí a vznikne kompaktní hmota přidávaná do párků, paštik, salámů, konzerv a dalších výrobků.
Kupované kuřecí párky dále obsahují nejrůznější stabilizátory, barviva a konzervanty, které zvýrazňují chuť i aroma, prodlužují jejich trvanlivost a upravují konzistenci a další vlastnosti. Tento koktejl chemických látek je obzvláště pro malé děti samozřejmě zcela nevhodný. Proto se vyplatí vyzkoušet daleko zdravější variantu a vyrobit si jednoduché kuřecí párky doma, ze surovin, které máte zcela pod kontrolou.
Mohlo by vás zajímat
Domácí kuřecí párky
Příprava kuřecích párků v domácích podmínkách není taková věda, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kromě zdravotního hlediska má vlastní výroba další nespornou výhodu. Párky mohou chutnat pokaždé jinak, podle toho, jaké ochucení zvolíte.
Výběr masa na kuřecí párky
Hlavní ingrediencí je samozřejmě kuřecí maso, které může být z prsou nebo stehenních řízků. Druhý zmíněný druh masa je tučnější a výsledek se chuťově může mírně lišit. Chcete-li pro děti párečky opravdu libové, zvolte kuřecí prsa, nejlépe z kuřete z volného chovu. Maso před zpracováním zbavte kůže a podkožních tukových zbytků, omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky.
Nakládání masa do mléka
Naložení kuřecího masa do mléka zajistí jemnější chuť a výslednou konzistenci párků. Na 500 g masa použijte asi 200 ml mléka, ve kterém nechte maso odpočívat 30 minut. Přebytečné mléko slijte, ale z masa nevymačkávejte.
Mletí a ochucení
Maso nejprve namelte v mixéru nahrubo, poté přidejte koření a dále pomelte najemno, až vznikne kompaktní hmota. Tu pro jistotu ještě důkladně promíchejte, aby se koření dostalo opravdu do všech míst. A jaké použít koření? Klasikou je sůl, pepř, sladká paprika, sušený česnek, majoránka či drcený kmín, experimentovat však lze i s dalšími druhy sušeného koření. Výborné je například oregano, bazalka, koriandr, muškátový oříšek, namletá hořčičná semínka nebo cibulový prášek. Přidat lze i další ingredience, jako strouhaný sýr, nasekaný medvědí česnek, nadrobno nakrájená nakládaná rajčata aj.
Tvarování párečků
Nástavec na plnění klobás a střívka nepatří do standardního vybavení běžné kuchyně, na tvarování malých válečků si však vystačíte i s obyčejnou potravinovou folií odolnou proti vyšším teplotám. Na kousek folie rozprostřete asi 2 lžíce hmoty a zarolujte do tvaru párečku. Oba okraje utěsněte zakroucením folie nebo uzlíkem.
Tepelná úprava a skladování
Připravené párky vložte do vroucí vody a povařte při nižší teplotě asi 20 minut. Nechte vychladnout a až poté vyjměte z folie. Párky vám v lednici vydrží asi 3 dny, ale lze je i zmrazit. Před podáváním párečky buď ohřejte ve vroucí vodě, nebo orestujte na pánvi potřené olejem.
Do čeho použít domácí párečky?
Na kolečka nakrájené a orestované párečky skvěle doladí luštěninové nebo husté bramborové polévky. Opečený kuřecí párek je zdravější alternativou ke klobásce podávané k čočce na kyselo nebo hrachové kaši, nakrájet je však můžete také do nejrůznějších směsí pro zpestření. Dětskou oslavu ozdobí domácí párečky v listovém těstě nebo minipizzy ozdobené tenkými kolečky párků. A samozřejmě nesmíme zapomenout na oblíbený párek v rohlíku s kečupem nebo hořčicí.
Zdroje informací:
dtest.cz
grillmasteruniversity.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Opečte si klobásky z Norimberka: Příběh uzeniny, která se dala prostrčit i klíčovou dírkou
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Bramborový bochníček
Přidáno před 6 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 6 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Fit salát
Přidáno před 18 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na perfektní kuřecí roládu jako podle MasterChefa? Šťavnatost zajistí máslo i správná náplň, třeba s vejci a houbami
Domácí brumíci, zdravá a chutná svačinka pro malé děti nejen na cesty: Naučíme vás je upéct
Redakční rádce: Jak si vybrat ten nejlepší kuchyňský robot podle výkonu i materiálu a kolik vás to bude stát?