Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené jablečné kroužky v těstíčku: Snazší variace na jablka v županu voní skořicí a jednoduše se připravuje
Zdroj: Wikimedia CommonsBy Wuet9982 - Own work, CC BY-SA 4.0

Smažené jablečné kroužky jsou asi nejjednodušší a nejrychlejší dobrotou, jakou z jablek můžete udělat. Jsou horké, omamně voní skořicí a navíc jsou celé obalené v jemném těstíčku nadýchaném jako obláček. Připravíte je za chviličku a ještě rychleji budou mizet ze stolu.


Jablečná dobrota jako od babičky

O smažených jablečných kroužcích by se dalo říct, že jsou tak trochu vylepšenou verzí jablek v županu a dokonalou chuťovkou pro milovníky štrúdlu. Jsou přesně tím dezertem vzbuzujícím vzpomínky na dětství, který dokázala babička vykouzlit během chvilky, když jste k ní přišli na návštěvu. Jsou dokonalým dezertíkem ke kávě, hodí se ale i jako sladká delikatesa k vínu a nejvíc si je vychutnáte s čajem nejlépe u krbu, když se vrátíte z procházky podzimní plískanicí.

Jablečné kroužky původem z Německa

Jablka smažená v těstíčku jsou dnes u nás běžným dezertem, doputovaly k nám ale jako mnoho dalších specialit zřejmě z Rakouska, kde jsou rovněž populární sladkostí, hlavně v okolí Salzburku. V Rakousku se jablečným kroužkům říká Apfelradl, pod názvem Apfelküchle jsou známé i v Německu, kde jsou rovněž považovány za tradiční pečivo. Jsou typickou místní specialitou v Bádensku-Württembersku, kde pravděpodobně i dezert vznikl, ale dělají je vlastně po celém Německu a nyní i v dalších zemích Evropy. Pokud by vás zajímalo, jak vznikl název této pochoutky, jde o spojení slov Apfel (jablko) a zdrobněliny slova Kuchen (koláč). Jde tak ve skutečnosti o malé jablečné koláče.

Stačí jen jablka a jednoduché těsto

Apfelküchle vznikly zpočátku vlastně jen jako jakási „nouzovka“ jak zpracovat trochu pomačkaná nehezká jablka. Právě ta jsou základem této pochoutky, pak už potřebujete jen jednoduché těsto z vajec, mouky, cukru, soli a mléka. Přestože jsou kroužky vynikající samy o sobě jen posypané skořicovým či moučkovým cukrem, přímo luxusní pokrm vám vznikne, když k nim přidáte nějakou omáčku. Smažená jablíčka ostatně vylepšili v Německu o omáčku  hned krátce po vynalezení této dobroty. Obvykle jde o vanilkovou či vinnou žloutkovou omáčku, výborné jsou ale i s vanilkovou zmrzlinou.

Těsto vylepší víno i pivo

Těsto na jablečné kroužky může být jen obyčejné podobné tomu na palačinky, chcete-li, aby bylo dokonalé jemné a nadýchané, je třeba rozdělit bílky od žloutků a bílky pak do těsta nakonec zamíchat v podobě sněhu. Prospěje mu rovněž, když do něj přidáte trochu vína anebo piva. Víno se používá obvykle bílé, ještě lepší však je nějaké perlivé. Výraznější chuť zajistí koňak nebo sherry. Díky nim bude těsto nejen krásně nadýchané, ale i křupavé a chuťově výraznější. Těstíčko navíc oživí aromatické koření jako skořice. Hodí se ale klidně i perníkové. Kroužky je pak třeba smažit ve vysoké vrstvě oleje. Důležité je, aby těsto bylo hodně studené a olej naopak dostatečně rozpálený, aby vám těsto neodpadávalo do pánve.

Dokonalé jablečné kroužky ve vinném těstíčku

Pokud jsme vás na jablečné kroužky nalákali, můžete si je osmažit podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 vejce, 25 g másla, 112 g hladké pšeničné mouky, 125 ml bílého vína, 1 špetku soli, 1 lžíci moučkového cukru, 1-2 jablka, 50 g krystalového cukru, 1 špetku skořice, rostlinný olej na smažení a moučkový cukr na posypání.

Postup: V mělké misce smíchejte skořici s krystalovým cukrem. Na těsto oddělte vejce, rozpusťte máslo a ušlehejte bílky do tuha. Poté metličkou nebo ručním mixérem smíchejte mouku, žloutky a víno na hladké těsto. Přidejte sůl, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Do těsta vmíchejte ušlehané bílky. Nechte 10 minut odpočívat. Jablka oloupejte a vykrojte jádřinec. Nakrájejte je na 1 cm silné plátky.

Silnou vrstvu rostlinného oleje rozehřejte na pánvi na teplotu 160 °C. Vidličkou protáhněte plátky jablek těstem a opatrně je vložte do oleje. Pečte je na oleji asi 4-5 minut dozlatova a jednou je otočte. Vyjměte je, osušte na kuchyňském papíru a ještě horké obalte ve skořicovém cukru. Posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si