Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte chuť na tradiční poctivý moučník, který se s úspěchem peče léta? Pak zkuste biskupský chlebíček podle receptu slavné prvorepublikové kuchařky a cukrářky, Marie-Janků Sandtnerové.


Historie biskupského chlebíčku 

Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, ačkoliv dříve býval tento moučník spojen s vánočními svátky, dnes už se biskupský chlebíček, podobně jako vánočka, peče v mnoha domácnostech po celý rok a stejně jako jiné druhy ovocných chlebíčků je oblíbený pro snadnou přípravu. Pokud bychom pátrali přímo po původu biskupského chlebíčku, dostal se k nám zřejmě z Německa a i jeho název je odvozen z německého slova Bischofsbrot

Tento ovocný chlebíček se v Německu a v Rakousku pekl pravidelně v klášterech během různých křesťanských svátků, nyní se tradičně připravuje na svátek svatého Mikuláše. A protože byl svatý Mikuláš biskupem, říká se chlebíčku biskupský. Český a německý chlebíček si jsou hodně podobné, ten český se liší jen tím, že se většinou polévá čokoládovou polevou. Když máte dobrý recept a těsto samotné není moc sladké, pak se pořádná vrstva čokolády na chlebíček krásně hodí. Sušené ovoce zase dodá příjemnou šťavnatost a oříšky křupavost. 

Recept na biskupský chlebíček 

Nejslavnější z provorepublikových kuchařek a cukrářek, Marie-Janků Sandtnerová, má na svém kontě mnohé nezapomenutelné knihy a recepty. Jedna kniha ale mezi všemi vyniká, a to je slavná Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů. Právě z této skoro sto let staré kuchařky jsem čerpala i já. Byla jsem zvědavá, zda lze podle tak starého receptu péct i dnes, zda spolu všechny suroviny budou "hrát" pěkně dohromady. 

A ono to funguje. I když je dnes máslo zřejmě jiné než tehdy a i mouka nemá možná stejné vlastnosti. Každopádně, podle Sandtnerky, jak se roky knížce i autorce říkávalo, můžete směle péct pořád. Alespoň tento chlebíček dopadl na výbornou. 

Recept jsem si jen množstvím surovin přizpůsobila velikosti mé formy, originální předpis najdete ve fotogalerii níže, já jsem použila o něco více surovin. Následující recept je tedy na velikost formy 31x11 cm. Formu používám třeba na tento domácí toustový chléb. Teď ale pojďme ke sladkému pečení. 

Na třený biskupský chlebíček podle Marie-Janků Sandtnerové budete potřebovat: 100 g másla, 110 g cukru, 6 vajec, kandované ovoce (směs), rozinky, sekané mandle, citronovou kůru a 210 g hladké mouky. Na dokončení: čokoládu a kandovanou pomerančovou kůru.

Postup: V míse umícháme do pěny změklé máslo, moučkový cukr, žloutky, trochu nastrouhané citronové kůry a vše důkladně utřeme. Pak přidáme rozinky, mandle, kandované ovoce a kůru (množství dle chuti) a nakonec zlehka vmícháváme mouku a sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě v předem vyhřáté troubě při 190 stupních. Zkoušíme špejlí, zda už je hotovo. Jakmile špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven suchá, okamžitě chlebíček vyndáváme.  

Necháme vychladnout a obrátíme spodní částí nahoru (viz fotogalerie). Poté polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout. Obrátíme zpět a znova polijeme rozpuštěnou čokoládou a hned posypeme kandovanou pomerančovou kůrou. Jakmile čokoláda ztuhne, můžeme krájet a podávat. 

Fotogalerie - Biskupský chlebíček podle starého receptu

Ukázat 10 fotografií

Moje tipy: 

  • Chlebíček v troubě hlídejte a hlavně jej nepřepečte, aby nebyl vysušený. 
  • Čokoládová poleva a dostatek cukru v těstě zajistí vláčnost. O tu se ostatně postarají i rozinky a kandované ovoce. 
  • Aby byl chlebíček politý skutečně ze všech stran, je potřeba to dělat nadvakrát. Postup najdete ve fotogalerii. 
  • Takto upečený a čokoládou uzavřený hclebíček vydrží dlouho čerstvý. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat