Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

medové řezy s ořechy
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Med je výbornou surovinou, která je v rozumné míře i dobrá pro organismus. Medové řezy patří pro svou lahodnou chuť mezi tradiční dezerty, a když je spojíte s výbornými vlašskými ořechy, získáte vynikající dobrotu. Připravte si ji v té nejlepší podobě.


Proč sáhnout po medu a vlašských ořeších

Vlašské ořechy jsou u nás poměrně snadno dostupné, hodí se využívat do nejrůznějších receptů. To, že je jejich chuť jedinečná, je jasné. Když se k tomu přidá ale jejich vliv na organismus, hned je větší důvod, abyste je pravidelně konzumovali.

Med je třeba uchovávat ve tmě a místnostech se stálou teplotou, ideálně do 20 °C. Protože snadno přejímá pachy, měla by sklenice nebo plastová nádoba být dobře uzavřená. Med využijete do k doslazení nápojů, ale také na kaši, lívance, k namazání na chléb s máslem, hodí se i do ovocných salátů, ale i některých slaných jídel. Samozřejmě nesmí chybět v dezertech, jako je medové cukroví, nebo třeba medovník.

Jak vypadají medovníkové řezy

A pak tu jsou medové řezy. Medovník a medové řezy k sobě mají poměrně blízko. Medové řezy byly dříve oblíbené, i dnes si zaslouží dostatek pozornosti. Medové řezy s ořechy se skládají z několika vrstev. Základem jsou dva medové pláty, mezi kterými je náplň, na druhém – horním plátu je medová vrstva. Medové pláty bývají z podobných ingrediencí, mezi kterými nechybí mouka, máslo, cukr, med, vejce, soda, přidat můžete i pro větší vůni vanilku.

To, co se velmi často liší, je náplň. Záleží, které variantě dáte přednost. Jestli si připravíte pudinkovo-máslovou, jestli pudink vyměníte za škrob a přidáte aroma (vanilka, mandle), nebo jestli sáhnete po kombinaci mléko a mouka s máslem a cukrem. To, co dodává náplni šmrnc, je rum. Podle chuti, samozřejmě.

Na druhý plát se dává péct ořechová směs, která vytvoří lahodnou krustu. Ořechy se díky medu a cukru krásně zkaramelizují. Někdy se ořechy nechávají v půlkách, což ale může být problém při krájení. Lepší je proto ořechy nahrubo nasekat.

Jak si připravit medové řezy

Foodblogerka Kateřina Počtová v jednom z dílů pořadu Polopatě připravovala medové řezy takto. Na korpus si přichystala suroviny: 420 g hladké mouky, lžičku jedlé sody a špetku soli, 120 g cukru krupice, 3 lžíce medu, 150 g másla a 2 vejce. Na ořechovou směs využijete 300 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 120g cukru krupice, 80 g másla a 3 lžíce medu. Na krém si připravte 2 vanilkové pudinky, ½ l mléka, 100 g cukru krupice, vanilku, 180 g změklého másla a rum podle chuti.

Ze všech surovin na těsto vypracujte vláčnou směs. Zabalte ji do fólie a nechte 20-30 min. odpočinout v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na polovinu. Každou polovinu vyválejte na 26 x 36 cm. Jednu polovinu dejte na plech s pečicím papírem a pečte ji zhruba 10-12 minut.

Ingredience na ořechovou hmotu nasypte do hrnku na plotně a nechte je rozpustit. Přidejte ořechy a pomalu je opražte. Na plech na pečicí papír dejte druhý plát a nalijte na něj horkou směs s ořechy. Pečte znovu 10-12 minut. Uvařte pudinky, pak přimíchejte cukr, vanilku a dobře směs promíchejte metličkou. Dejte pryč z plotny a zakryjte pudink potravinářskou folií – těsně, aby nevznikl škraloup. Nechte vychladnout. Zchladlý pudink smíchejte s máslem a rumem podle chuti.

Sestavte řezy tak, že na tác dejte spodní medový plát. Na něj rovnoměrně rozmístěte pudinkovo-máslovou náplň, na to přesuňte druhý plát s vrstvou ořechů a mírně přitlačte. Nechte odpočívat alespoň den-dva v chladu.

Připravit si můžete i variantu s náplní ze škrobu a mandlového aroma a s vynikající ořechovou krustou

Zdroj informací:
https://www.ceskatelevize.cz

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si