Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tenhle kluk si od začátku získal naše srdce svou skromností, a navíc skvěle vaří. Dokonce má odvahu pouštět se do tradičních českých jídel a měnit je k lepšímu. Nejen proto v  castingovém kole dokonce od Přemka Forejta získal zlatou kartu. Jenže levné vaření ze zbytkových surovin mu "zlomilo vaz". Robin v soutěži MasterChef Česko skončil.


Rajská úplně jinak

Bylo to jako zjevení. Nikdo nečekal, že kluk s asijskými kořeny se do soutěže pokusí probojovat českou klasikou. Sebevědomě nastoupil a vyšvihl dokonalou rajskou šmrcnutou asijskými chutěmi. Chuťové buňky porotců nadšeně explodovaly. Robin česká jídla vařit umí. Naučil se to od paní, která ho v dětství vychovávala. Od Přemka Forejta dokonce dostal důvěru a z castingu odcházel se zlatou kartou, tedy nemusel se do finálové šestnáctky provařit, ale klání o dalších 13 postupových míst sledoval spolu s Betty a Malikou z balkónu. Pojďte si teď spolu s námi připomenout Robinovo další putování soutěží.

7. díl: Která rajská je lepší?

V boji o imunitu měli dochutit rajskou omáčku. Robin si sice po zkušenosti z castingu věřil, ale nestihl tam dát pečené papriky a tuhle rajskou nazval mysteriozní. Nejdříve si nechali porotci hodnocení této rajské pro sebe, ale při konečném hodnocení Honza Punčochář přiznal, že ta z castingu mu chutnala víc, takže Robin bez odznaku putoval nahoru. Odznak si vyvařila Tereza. 

8. díl: Netradiční kombinace chutí

V prvním soutěžním vaření měli soutěžící za úkol zkombinovat k sobě zdánlivě neladící chutě. Zpočátku byli porotci znechucení a několik prvních jídel ani neochutnali. Robin si vybral arašídové máslo a tuňáka a připravil steak z tuňáka s crumble z arašídového másla a miso pasty a podával to s tarhoňou. Porotci byli nadšení už pohledem na talíř a po ochutnání nešetřili slovy chvály.

„Přesně takhle si představuji fúzi asijské a československé kuchyně,“ byl nadšený Honza Punčochář. „Absolutní bomba je ten crumble. Je dobře dosolený a skvěle křupe,“ dodal Přemek Forejt. Robin byl tak první, kdo putoval na balkón a sledoval snažení devíti spolusoutěžících o postup do dalšího kola. V soutěži skončila Číča.

9. díl: Týmová výzva

Soutěžící se rozdělili do tří týmů. Robina si do týmu vybral Ado, stejně jako Terku, Milana a Vojtu. Společně připravovali hotdog pro dva týmy fotbalistů a porotce. Dohromady 25 porcí. Robin byl platným členem týmu. Na rozdíl od Milana, který se dobrovolně vyautoval. Nicméně na chuťově vyladěný hotdog Acova týmu bohužel tým vínových neměl, a proto bylo jasné, že v příštím díle se soutěžící z vínového a šedého týmu Martiny utkají o postupy na balkón.

10. díl: Půjde dál?

A sakra. Robinovi hrozí vyloučení. Ze závažných zdravotních důvodů se nemohl zúčastnit. O jeho dalším setrvání v soutěži rozhodli soupeři. A až na Aca, který je prostě taktik a snaží se dělat show a soutěž trochu napínavou, tak všichni hlasovali pro setrvání Robina v soutěži. Robin je papírově silný soupeř a jeho vyřazení by jim pomohlo.  „Líbí se mi, že pokud se vám někdy postaví do cesty, tak ho chcete vyřadit čestným bojem, děkuji vám za to,“ byl férovostí soutěžících nadšený Radek Kašpárek. V tomto kole se s námi rozloučil Milan.

11. díl: Velkorysost ho málem stála postup

Párová výzva tentokrát soutěžící postavila před výzvu vařit uvařit jídlo inspirované vylosovanou barvou. Soutěžící se měli rozdělit do dvojic a Robina si vybrala Terka. Měli vařit jídlo inspirované zelenou barvou. Robin vařil zelňačku a byla lepší než jídlo, které uvařila Tereza. Robin tak měl otevřenou cestu na balkón a jistý postup.

„Můžu něco říct,“ vzal si Robin slovo. „Já bych přenechal místo Terce. Připadá mi nefér, že jsem minulý týden unikl vyřazovacímu kolu, tak bych ho chtěl teď absolvovat,“ vzdal se Robin místa. A v zápětí toho možná litoval. Tahle vyřazovací výzva, kdy měli připravit dekonstruovaný boršč, mu vůbec nesedla. „Už třetí omáčka v řadě od vás chutná jako ta vaše castingová, která byla skvělá, ale my chtěli boršč a máme rajskou,“ tak tohle hodnocení Robinovi srazilo trochu sebevědomí. „Tahle výzva nám nakopala p*del, uvařím si boršč k večeři,“ zažertoval nakonec, když ho porotci přesto poslali na balkón. Soutěž opustila Martina.

12. díl: Vaření bez masa

Uvařit českou klasiku bez masa? To byla výzva dalšího kola. Robin si vybral vepřo, knedlo, zelo, kdy bůček nahradil lilkem. A byla to skvělá volba. "Ten lilek jako bůček byl lepší než jsme připravili my u nás v restauraci před čtyřmi roky na ochutnávku," zhodnotil jeho výkon Pavel Drdel, šéfkuchař restaurace Řepa a sůl, který tuto masterclass reprezentoval. Robin postoupil na balkon. Vaření bez masa se stalo osudným Lubinovi.

13. díl: Večeře pro velvyslance

To byla skutečná výzva. Připravovali menu pro britského velvyslance Nicka Archera a jeho hosty. Nejprve připravovali finger food, tedy jednohubky, a v hlavní výzvě připravovali tradiční britské jídlo – Sunday Roast neboli nedělní pečínku. A nutno říci, že tady to Robinovi moc nevyšlo.

Celá letošní řada MasterChef Česko se odvíjí v duchu udržitelnosti, proto byli porotci strašně nazlobení, že Ivčin tým ve složení Terka, Martin a Robin v této týmové výzvě zbytečně vyhodil luxusní odřezky z lososa. Bohužel tohle padlo na Robinovu hlavu, který toho lososa na kanapky porcoval. Finger food v podobě tataráku z čerstvého a uzeného lososa s křenovým creme freiche sice porotcům velmi chutnal, ale to plýtvání je zaskočilo a týmu to při hodnocení spočítali.

Následující úkol bylo připravit proslulou Sunday Roast – tedy nedělní pečínku. Vybrali si přípravu z vepřové kotlety marinované v medu a hořčici s nádivkou ze šalvěje na cibulce a yorkshirský puding. Maso z trouby vytahovali na poslední chvíli, ale povedlo se. I porotci přiznali, že rozhodování bylo velmi těžké, ale nakonec rozhodl drobný detail – famózní yorkshirský pudink s rybízovým gelem s portským vínem, který připravila Sofie.

14. díl: Skromně a bez plýtvání

80 Kč je průměrná částka, kterou běžná česká tříčlenná rodina vydá denně za večeři. A právě za tolik korun měli soutěžící před sebou suroviny, ze kterých měli ve dvojicích uvařit. To by ale nebyla žádná výzva, a tak byli soutěžící svázáni k sobě zády a vařit mohl jen jeden, druhý ochutnával. Robin vařil ve dvojici s Adem. Mimochodem ti dva si velmi sedli a přátelí se i v běžném životě, jak je patrné z jejich sociálních sítí. V této dvojici vařil Adam a Robin jej dirigoval. Vařili zeleninové ragú z kuřecích srdíček se šťouchanými bramborami. Věřili si, že to mají dobré, ale porotcům to přišlo moc sladké a moc suché. Museli do vyřazovací výzvy.

A dneska Robin svůj den neměl. Asi špatně pochopil zadání, a ačkoliv měli udělat jídlo, kde prim budou hrát zbytkové suroviny, udělal jídlo, kde hrál roli bůček, který ale mezi nimi nebyl.  Ze zbytkových potravin si Robin vybral jablko a vaničku rukoly. Jablka zkaramelizoval a z rukoly udělá pesto. Porotci se ho od jeho úmyslu snažili odradit a zmiňovali, že v tomhle jídle hraje prim bůček, ale ten má být spíš doplňkovou surovinou, Robin si jel ale svou, ačkoliv přiznal, že ho nalomili, že alespoň udělá crumble z chleba, ale nestihl ho.

Ačkoliv byl Robin považován za velkého favorita, nepochopil nyní přesně zadání a soutěž musel opustit. I porotci byli zklamaní, že jeden z favoritů soutěž opustil a při závěrečném hodnocení slovy chvály nešetřili. Ví, že je talentovaný, ale bohužel nedodržel zadaní a taková jsou pravidla soutěže.

Připomeňte si s námi v galerii Robinovu cestu soutěží prostřednictvím fotografií: 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Pejsekakocicka

13. 10. 2022 08:13

Škoda, byl moc sympatický. Proč nevyhodili v jednom z předchozích kol tu slečnu, co předložila jako výsledek práce jen upatlaný talíř? Asi že plakala, to porotci.radi vidí....

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více