Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rozkrojená cibule
Zdroj: Pixabay, webvilla

Cibule je zeleninou, kterou potřebujete mít neustále po ruce. Někdy ale její množství neodhadnete a zbude. Jak s ní naložit? Zjistěte, co provést s nespotřebovanou cibulí a jak ji uchovat na delší dobu.


Co jste nevěděli o cibuli

Cibule skvělá zelenina, kterou oceníte nejen v jídle, ale také na podzim v době různých nachlazení. Už v prvním století řecký lékař Dioscorides upozorňoval na možnosti cibule. Před olympijskými soutěžemi se řečtí atleti posilovali konzumací kil cibule a k tomu popíjeli cibulovou šťávu. Cibule je původem ze Střední Asie a pěstuje se přes 5 000 let. Předkové ale objevili a začali jíst divokou cibuli už dříve. Tato cibule byla velmi ceněná jako syrová, vařená i sušená. Kromě toho se dala dobře skladovat. Cibule je bohatá na živiny, jako je vitamín C, obsahuje i další antioxidanty. Nechybí kyselina listová, dále vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, vápník a hořčík. Má pouze 43 kalorií na 100 gramů.

Jak dlouho vydrží cibule v lednici

Cibuli můžete konzumovat syrovou, vařenou, smaženou, můžete ji i naložit. Pro skladování je třeba, aby byla cibule čistá a bez otlačenin, klíčků. To by pak vedlo k poničení této zeleniny. Také tenká slupka a poškozená slupka omezují životnost skladované cibule. Cibuli skladujte pokud možno vcelku. Slupku odstraňte ji až před zpracováním.

Pokud vám cibule při zpracovávání zbude a budete ji chtít rozpůlenou uložit, můžete ji dát do uzavíratelné nádoby a do ledničky. Aby déle vydržela, potřete místo řezu máslem. Můžete ji zabalit i do alobalu. V lednici v dobře uzavřené nádobě, aby nešířila pachy, může vydržet až 10 dnů. Trvanlivost prodlouží, když ji zablíte do speciálního povoskovaného obalu.

Jak mrazit cibuli

Dá se cibule mrazit? Ano, s cibulí můžete i do mrazáku. Využívá se nejčastěji v krájené podobě. V mrazáku totiž mění konzistenci a měkne. Po vyndání z mrazáku ji nemusíte rozmrazovat, ale můžete ji hned použít. Také v tomto případě ji důkladně zabalte. V mrazáku může vydržet asi půl roku.

Náš tip: Připravte si z cibule vynikající cibulové kroužky podle našeho videoreceptu.

Jak zkaramelizovat cibuli

Další možností je také zkaramelizování cibule. Na malém množství pomalu restujte nakrájenou cibuli tak dlouho, dokud nezíská zlatavou barvu. Její chuť pak bude krásně nasládlá. Může to trvat zhruba 20 minut. Zkaramelizovaná cibule v lednici vydrží až měsíc v dobře uzavíratelné nádobě. Pak ji můžete využít do pomazánek, na pizzu, do polévek.

Zdroje informací:
https://insteading.com
https://www.nzip.cz
https://www.allrecipes.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více