Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Avokádo
Zdroj: Freepik, freepik

Exotické avokádo v našich končinách zdomácnělo a sehnat se dá v každém supermarketu po celý rok. V jídelníčku dětí je jen těžko nahraditelným zdrojem kvalitních zdravých tuků už od prvních příkrmů. Jak poznat zralé avokádo a využít jeho nutriční přínos v příkrmech, slaných i sladkých pokrmech?


Proč dávat dětem avokádo?

Podle portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, je avokádo přímo nabité prospěšnými látkami. Vysoký obsah dobře stravitelných a zdravých tuků, které se složením podobají kvalitnímu olivovému oleji, pozitivně ovlivňuje vývoj dětí už od prvních ovocných příkrmů. Z vitamínů je avokádo bohaté na A, B3, B5, B6, B9, C, E a K, z minerálních látek jsou to draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Avokádo není alergen a je dětmi obvykle dobře snášeno.

Pozor! Avokádo je sice velmi zdravé a děti zasytí na dlouhou dobu, kvůli vysokému obsahu vlákniny by se však velmi malým dětem mělo podávat jen po menších porcích.

Chuť a stravitelnost avokáda určuje jeho zralost

Při koupi avokáda není určující pouze jeho vzhled, na kterém zralost na první pohled nepoznáme. Ani barva nehraje roli, neboť existuje více druhů, které se barevně odlišují.

Klíčové je prozkoumání plodu pohmatem. Je-li slupka tvrdá, avokádo potřebuje dozrát, je-li naopak příliš měkká, je plod přezrálý a zkažený. Ideálně zralé avokádo je na omak měkké a když na něj zlehka zatlačíte, slupka se vrátí do původního tvaru. Koupíte-li nezralé avokádo, dozraje vám doma během pár dnů při pokojové teplotě. 

Najdete-li ideální kus, podrobte ho ještě poslední zkoušce – pokuste se odtrhnout stopku. Nejde odtrhnout lehce? Pak ještě avokádo potřebuje dozrát. Pod stopkou se musí objevit zelená nebo nažloutlá dužina, nikoli hnědá, která je známkou přezrálosti.

Optimálně zralé avokádo je po rozkrojení jasně zelené a podél pecky žluté. Má máslovou konzistenci a od slupky a pecky lze snadno oddělit pomocí lžičky.

Příkrmy s avokádem

Avokádo patří mezi ovoce a začínat by se s ním mělo přibližně kolem 7. až 8. měsíce života. Dá se jednoduše rozmačkat vidličkou a přidat do příkrmu nejprve po jedné lžičce. Není jej třeba tepelně upravovat, ale ihned zpracovat do pokrmu, neboť na vzduchu dužina rychle zhnědne. Chuťově se hodí pro kombinaci s banánem, hruškou, jahodami, borůvkami, kiwi, bramborou, mrkví, hráškem, cuketou nebo dýní. Do příkrmu, který obsahuje avokádo, už nemusíte přidávat další tuky navíc.

Avokádo pro děti od 1 roku

Ukončený první rok je v jídelníčku milníkem, po němž už většina potravin není tabu a děti už mají první zoubky, které jim pomohou zpracovat téměř cokoli. Jak zakomponovat avokádo do oblíbených dětských jídel?

Snídaňový koktejl

Smoothie je nejjednodušší způsob, jak ukrýt avokádo před dětmi, které mu nepřišly na chuť. Stačí rozmixovat půl avokáda, půl banánu, 1 hrnek mléka, 1 lžičku citronové šťávy a 1 lžičku medu, výživný sytý koktejl vitamínů a minerálních látek je na světe.

Avokádová pomazánka

Na pomazánku z avokáda lze použít jako základ smetanový sýr, hustý jogurt nebo tvaroh. Avokádo si dále skvěle rozumí s natvrdo uvařeným vejcem, jarní cibulkou, rajčaty, ředkvičkami, česnekem nebo tuňákem z konzervy. Chystáte-li se pomazánku uložit do lednice na později, vždy dužinu z avokáda ihned po rozmačkání smíchejte s trochou citronové šťávy, která zamezí zhnědnutí.

Pesto nejen na těstoviny

Avokádové pesto obohatí nejen dětmi oblíbené těstoviny, ale můžete jím ochutit také noky, zeleninový salát nebo jej použít místo pomazánky na pečivo.

K bramborám, vejcím i tortille

Avokádo se dá přidat do spousty běžně připravovaných pokrmů. Báječně doplní teplý bramborový salát, do kterého se nadrobno nakrájené avokádo přidá těsně před podáváním, skvěle chutná i jako součást míchaných vajíček, nebo vyzkoušejte tortillu s avokádovou pastou. Výborné je avokádo i v kombinaci s luštěninami, kuskusem a rybou.

Avokádo nasladko

Máte-li v oblibě dezerty bez zbytečného cukru navíc, avokádový pudink si zamilujete. Sladkou složku zde zastupuje banán a místo klasického mléka lze použít například rýžové, ovesné nebo kokosové. Avokádo může být základem i pro „čokoládový“ koláč vyrobený ze zdravější špaldové mouky a slazený javorovým sirupem.

Zdroje informací:

healthline.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si