Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pizza z listového těsta s houbovou náplní
Zdroj: Toprecepty, Andilecek.1

Pizzu si můžete připravit z tradičního těsta, ale proces přípravy jde také urychlit a za pomoci listového těsta a hub si přichystáte výborné podzimní jídlo. Vyzkoušejte výbornou rychlou pizzu s lahodnou houbovou náplní.


Jednoduchá pizza

Pizza se obvykle připravuje z typického těsta. Tento slaný koláč se na stolech objevoval už ve starém Egyptě, ale do dnešní skvělé podoby ho doladili v Neapoli v polovině 19. století. Pokud si chcete pochutnat na té nejlepší pizze jako z pizzerie, potřebuje těsto dostatek času při kynutí. Jinou variantou pizzy je ale jednoduché a pohodlné využití listového těsta, a to zvlášť pokud si ho koupíte hotové, nejlépe už rozválené.

Náš tip: Z listového těsta si podle našeho videoreceptu můžete vyrobit i jednoduché šneky.

Houbová náplň na pizzu

Houby se na pizzu skvěle hodí. Můžete na těsto rozložit pár plátků pokrájených žampionů, ale také využít nasbírané poklady z lesa. Letošní hledání hub většinou přineslo více než bohaté úlovky a díky tomu můžete sáhnout po známých houbách. Hodí se nejen pevnější druhy, jako jsou hříbky, ale třeba také „kluzké“ babky. Vytvořte si směs, která bude lahodit vašim chuťovým buňkám. Na tu nejjednodušší náplň houby dusíte nejméně 20 minut, v případě směsi raději 30 minut, a dochutíte je solí, kmínem a trochou pepře. Pokud budete chtít, aby náplň byla „vytuněnější“, bude se do ní hodit osmažená cibulka se slaninou (voňavou možností je i anglická slanina). Kromě uvedených způsobů ochucení můžete přidat i bylinky. Výborně se hodí oregano, tymián, ale i třeba koriandr. Připravit si můžete i vlastní speciální houbové koření

Na správnou pizzu ještě patří ideálně kousky mozzarelly, sáhnout můžete i po jiném sýru (například parmezán, čedar, eidam).

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Pizza z listového těsta s houbovou náplní

Na přípravu budete potřebovat 1 listové těsto. Na náplň pak využijete plátek másla/sádla na osmažení cibulky, 1 střední cibuli, silnější plátek slaniny, 300-400 g hub, lžičku drceného kmínu, pepř a sůl na dochucení, tymián, a vajíčko na potření těsta. Volitelné: lžíce smetany.

Nádobu na přípravu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem. Náplň si připravte tak, že na pánvičce osmažíte na másle nebo sádle na kostičky pokrájenou cibulku, přidejte pokrájenou slaninu a nechte ji vyškvařit. Pak vložte na pánvičku houby nakrájené na kostičky nebo na plátky, opepřete, pokmínujte a osolte. Přidejte i tymián. Restujte houby 20-30 minut. Ke konci můžete zjemnit směs lžící smetany. Nechte vychladnout.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát podle velikosti nádoby (vysokého plechu nebo kulatého pekáče na pizzu s vyšším okrajem). Těsto vytáhněte až na okraj plechu. Vidličkou na pár místech těsto propíchejte, aby bylo rovnoměrně upečené a nedělalo neplechu. Na střed dejte houbovou směs, kraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova.

Nemusíte připravovat velkou pizzu. Můžete přichystat malá kolečka o velikosti koláčků (kolečka jde vytvořit z protlačených malých talířků). Nejenže efektně vypadají, ale také se krásně berou do ruky. A chutnají pořád stejně skvěle.

Houbovou pizzu z listového těsta lze ještě ozdobit rajčaty a připravit ji podle oblíbeného receptu. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si