Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melitzanosalata je jednou z nejlepších možností využití lilku. Známe tajemství jeho úžasné kouřové chuti
Zdroj: Wikimedia Commons,By Deror_avi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16503892

Máte rádi lilek? Tento neobvyklý plod šišatého tvaru a temně fialové barvy je u nás dnes poměrně běžnou ingrediencí. Stále si jej ale spíš spojujeme se středomořskou kuchyní. V Itálii jej zapékají s parmazánem, přidává se do francouzských ratatouille a neobejde se bez něj řecká musaka. V Řecku jej navíc milují ve formě salátu.


Lilek – ovoce nebo zelenina?

Lilek obvykle používáme jako zeleninu, proto vás možná překvapí, že z botanického hlediska jde ve skutečnosti o ovoce stejně jako třeba rajčata či papriky. Tato plodina původem z Balkánu je zajímavá hlavně svou zajímavou strukturou, díky níž lilek trochu připomíná maso, což z něj dělá potravinu oblíbenou mezi vegetariány. Kromě toho je chuťově neutrální, takže se dá kombinovat téměř se vším.

Lilek je nejlepší z ohně

Lilek je přímo ideálním druhem zeleniny na grilování. Ale i pečením v troubě vcelku získává zajímavou kouřovou příchuť, která je ještě intenzívnější po spálení lilku na grilu nebo nad plynovým hořákem. Za syrova se jíst nedá, když jej ale osmažíte nebo upečete, chutná přímo skvěle a dá se pak použít klidně i do salátů, třeba právě do oblíbené řecké speciality melitzanosalata. Melitzana ostatně v řečtině znamená lilek, pod tajemným názvem se tak vlastně ukrývá označení pro lilkový salát.

Chuť lilku podpoří feta

Řecký salát melitzanosalata se trochu podobá arabské lilkové specialitě baba ganoush, do níž se přidává sezamová tahini pasta a často voní po římském kmínu. Řecký dip je trochu jiný a soustředí se v něm ty nejlepší chutě z řecké kuchyně. Uzené aroma lilku osvěží citronová šťáva, pikantnost dodá česnek, hezkou barvu nasekané lístky čerstvé petrželky na ozdobu, a to vše krásně zjemní pravý řecký pořádně hustý jogurt. A pokud by vám tam chybělo ještě něco typicky řeckého, ještě lepší chuť dodá melitzano salátu navrch rozdrobený ovčí sýr feta.

Melitzanosalata jako součást mezze

Stejně jako arabský pokrm se spíš, než jako samotný salát podává jako dip nebo pomazánka. Je jednou z tradičních součástí tzv. řeckých mezze. Tak se označují malé pokrmy, které se servírují obvykle podávají jako předkrm nebo chuťovka k drinkům a jsou tak vlastně jakousi řeckou alternativou tapas. Melitzanosalata dostanete obvykle s na kousky nakrájeným pita chlebem, který slouží k nabírání dipu. Někdy se servíruje i jako příloha ke grilovanému masu nebo dokonce k rybě.

Lilek upečte vcelku

Melitzanosalata je přímo úžasnou možností, jak zpracovat lilek, když nemáte moc času. Lilek totiž nemusíte krájet ani nechávat vypotit. Stačí, když je na pár místech propíchnete a upečete v troubě doměkka. Lilek je také možné opálit přímo nad ohněm nebo opéct na grilu téměř do černa. Tento postup mu nejlépe propůjčí onu úžasnou kouřovou chuť a vůni. Nebojte se lilek na povrchu až spálit. Právě díky tomu získá lilek tu pravou uzenou chuť. Slupku pak oloupete a dužina po opečení lilku na grilu bude mít krásnou světlou barvu.

Melitzanosalata má mnoho variant

Melitzanosalata se má údajně skládat ze tří hlavních ingrediencí – lilku, česneku a fety. Pokrm má ovšem mnoho variant, v některých receptech se navíc přidává cibule, na ozdobu zase olivy a jinde chybí buď feta nebo zase naopak jogurt. Někde jej dochucují i římským kmínem, jinde zase při větší pálivost volí chilli papričky. Pokud ještě řecký předkrm neznáte, ale rádi byste jej ochutnali, zkuste to třeba podle následujícího receptu z knihy Marty Elefteriadu.

Budete potřebovat: 4 středně velké lilky, 1 šálek olivového oleje, ½ šálku rozdrobeného ovčího sýra feta, 3 malé šálky mléka, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Postup: Omyté a osušené lilky dejte na plech, propíchněte je na několika místech vidličkou a upečte v troubě. Potom odstraňte slupku a umelte je na strojky, nasekejte najemno nožem nebo v mixéru. Osolte, opepřete a za stálého míchání přidávejte olej, mléko a citronovou šťávu. Opět promíchejte, aby byla směs hezky napěněná. Rozdělte do misek a ozdobte nasekanou petrželkou a rozdrobeným sýrem.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více