Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

domácí škvarky
Zdroj: Pixabay, pyker

Škvarky jsou tuzemskou tradiční pochoutkou. Jejich příprava není žádná raketová věda. Když zvolíte vhodné suroviny, a dopřejete sádlu pozornost, tak budete mít postaráno o výborný chuťový zážitek.


Na co se hodí škvarky

Toto rozhodně není žádná zdravá strava. Ale vůni domácích škvarků se jen tak něco nevyrovná. Když se jimi nebudete cpát denně a v nadměrném množství, stojí to za chuťový zážitek. Škvarky můžete jen tak zobat samotné, ale hodí se i do různých pokrmů. Ať už to je pečivo se škvarky, bramboráčky, na pomazánku, škvarky hezky ladí i k houbám. Můžete si je dát jen tak namazat se sádlem na chleba.

Co je potřeba na škvarky

Na škvarky potřebujete vepřové sádlo, které necháte pomalu škvařit a občas ho promícháte. Ale zas tak jednoduché to není, pokud chcete skutečně výborné škvarky. Na jejich přípravu potřebujete syrové vepřové sádlo (využít se dá ale také kachní nebo husí). Ideální je hřbetní sádlo, které je chutnější i kvalitnější. Jedná se o bílé pláty tuku, se kterými se dobře pracuje.

Jak připravit škvarky

Se sádlem vám to dobře půjde, když bude ztuhlé z lednice. Nakrájejte ho maximálně na 2cm kostky. Počítejte s tím, že čím menší kostky, tím křupavější škvarky budete mít. Je dobré, aby byly stejně velké, jinak by se nerovnoměrně připravovaly. Nakrájené sádlo dejte do nádoby se silnějším dnem, čímž omezíte riziko připálení. Škvařit sádlo můžete na plotýnce, ale i v troubě. Sádlo trochu podlijte vodou. Nemějte strach, vypaří se.

Když připravujete škvarky na plotně, můžete ji mít rozpálenou naplno, když se začne voda vařit, tak plotýnku stáhněte na mírný plamen, jinak by se sádlo připalovalo. Ideálně by mělo šumět. Škvařte pod pokličkou a občas sádlo promíchejte. Potom, co sádlo přestane pěnit, získají škvarky zlatavou barvu a zůstávají na dně, můžete sporák vypnout. Jestliže byste raději chtěli křupavější a tmavší škvarky, nechte je ještě chvíli v nádobě a přilijte k nim trochu mléka. Nechte, aby škvarky nahnědly. Pak sporák vypněte. Vše je velmi žhavé, proto chvíli počkejte na mírné vychladnutí, a pak tuk slijte přes cedník do vhodné nádoby.

Jak na škvarky v troubě

V případě, že budete připravovat škvarky v troubě, využijte pekáč. Dejte ho do trouby vyhřáté zhruba na 130-150 °C. Podlijte trochou vody a pekáč nezavírejte. Nemusíte míchat tak často jako na plotně, ale občas sádlo promíchejte. Příprava škvarků tímto způsobem trvá asi tři hodiny.

Náš tip: Připravte si rychlou škvarkovou pomazánku podle tohoto videoreceptu:

Jak skladovat škvarky

Škvarky jsou výborné ještě za tepla. Přeceďte je a osolte, pokud je budete jíst hned. Jinak je solte před jídlem, aby nezvlhly. Při slévání sádla neslijte všechno, ale raději trochu nechte, aby byly vláčné. Když je nesníte hned všechny, pár dnů (zhruba týden) v lednici spolehlivě vydrží. Uchovávejte je v dobře uzavřené nádobě. Škvarky na vzduchu snadno žluknou a pohlcují různé pachy.

Škvarky se velmi často uchovávají v sádle. Škvarky přeceďte, osolte a nasypte je do zavařovací sklenice. Zalijte je sádlem tak, aby nepřeteklo. V chladu nějaký ten měsíc vydrží (zhruba půl roku).

Pokud se rozhodnete je konzervovat, tak stačí půl hodiny na 70 °C. Zbytek sádla skladujte v dobře uzavřené nádobě, třeba v tradičním „sádláku“ ve spíži nebo v lednici, zkrátka tam, kde je chladněji. Když by nebyla nádoba dobře uzavřená, sádlo by převzalo pak okolní pachy, a to by pak nebylo to pravé pochutnání. Hodí se třeba i zavařovací sklenice. Celé nebo mleté škvarky můžete uchovávat v mrazáku, kde vydrží i rok.

Když si chcete připravit škvarky jen tak na jednorázové zobání, můžete vyzkoušet tuto pikantní variantu škvarků.

Zdroje informací:
https://recepty.cuketka.cz
https://pardubice.rozhlas.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

jagok

10. 11. 2022 08:49

Prakticky bez práce získáte nejlepší škvarky v remosce.

Přidat komentář

Přečtěte si